Vlasnici pasa u manjem riziku od srčanih oboljenja

Vlasnici pasa imaju manji rizik obolevanja od kardiovaskularnih, ili drugih bolesti, pokazalo je istraživanje u koje je bilo uključeno 3,4 miliona Šveđana, piše BBC.
Vlasnici pasa u manjem riziku od srčanih oboljenja
Foto: Pixabay

Analizirani su nacionalni registri za osobe starosti od 40 do 80 godina i upoređivani sa registrima vlasnika pasa. Istraživanjem je ustanovljeno da postoji manji rizik od kardiovaskularnih bolesti kod vlasnika pasa, naročito lovačkih.

Istraživači su napomenuli da posedovanje psa može zaštititi ljude od kardiovaskularnih oboljenja, povećavajući njihovu društvenu aktivnost i blagostanje, ali i promenom bakterijskog mikrobioma vlasnika.

Mikrobiom je kolekcija mikroskopskih vrsta koje žive u crevima. Smatra se da psi mogu da utiču na mikrobiome svog vlasnika, jer menjaju prljavštinu u kućnom okruženju, izlažući ljude bakterijama na koje, možda, ne bi naišli na drugačiji način.

Istraživači su napomenuli da psi imaju posebno zaštitne efekte za ljude koji žive sami.

"Rezultati su pokazali da vlasnici, koji žive sami s psom, imaju smanjenje rizika od smrti za 33 odsto i smanjenje rizika od srčanog udara za 11 odsto", rekla je profesorka sa Upsala univerziteta Mvenja Mubanga, koja je učestvovala u istraživanju.

Tokom istraživanja tim je pregledao podatke od 2001. do 2012. godine, budući da se svaka poseta u švedskim bolnicama beleži u nacionalnim bazama podataka, dok je registracija vlasnika pasa obavezna od 2001. godine.

Posedovanje psa uzgajanih za lov, kao što su terijeri i retriveri, povezani su sa najnižim rizikom kardiovaskularnog poremećaja.

  • @crv sumnje

    20.11.2017 12:13
    Ili nekog crva....pantljicaru!!
  • crv sumnje

    20.11.2017 10:50
    Cekaj samo kad zapate ehinokok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.