Divlji vuk u Flandriji posle više od 100 godina

Jedan divlji vuk nalazi se od početka januara u Flandriji na severu Belgije, prvi put u više od sto godina, saopštilo je danas specijalizovano udruženje Landšap.
Divlji vuk u Flandriji posle više od 100 godina
Foto: Pixabay
"Prvi divlji vuk je stigao u Flandriju. Naša zemlja je bila jedina u kontinentalnoj Evropi koju još nije posetio vuk otkako je ta progonjena vrsta počela ponovo da naseljava kontinent", navela je ta grupa na Fejsbuku.
 
Prema Landšapu, vuk, poreklom iz Nemačke gde mu je stavljena ogrlica koja omogućava precizno praćenje njegovog kretanja, proveo je Božić na severu Holandije pre nego što je krenuo na jug i 2. januara prešao belgijsku granicu.
 
Progonjen od ljudi, stešnjen industrijalizacijom i urbanizacijom, divlji vuk je postepeno nestao iz zapadne Evrope početkom 20. veka.
 
Međutim, 90-tih je započeo povratak, na primer u Francuskoj, gde se od italijanskih Alpa kretao ka severu.
 
Kamere postavljene na zabačenoj lokaciji u belgijskim Ardenima snimile su 2011. noću žvotinju veoma nalik vuku, ali prisustvo vukova nije moglo biti potvrđeno.
 
Belgija, a posebno Flandrija, u srcu su jednog od najnaseljenijih i najindustrijalizovanijih regona Evrope.
 
Više organizacija za zaštitu biodiverziteta pozvalo je vladu da hitno usvoji "vučji plan" koji bi pratio povratak životinje, i predvideo kompenzacije stočarima čije bi životinje mogle biti napadnute.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.