Okeanska beloperka na listi ugroženih vrsta

Američke vlasti saopštile su da će se ajkula okeanska beloperka (Carcharhinus longimanus) naći na listi ugroženih životinjskih vrsta.
Naučnici su naveli da je populacija okeanske beloperke u Tihom okeanu od 1990-ih godina smanjena za 80 do 90 odsto, a za 50 do 85 odsto u Atlanstkom okeanu u periodu posle 1950-godina, prenela je agencija AP. 
 
Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da je do pada populacije te vrste ajkule došlo zbog ribolova usled potražnje za njihovim perajima.
 
Okeanska beloperka živi u vodama kod istočne obale SAD, kod južnog dela Kalifornije i u međunarodnim vodama. Američke vlasti donele su odluku nakon poziva udruženja Branioci prirode (Defenders of Wildlife). 
 
U saopštenju je navedeno da ugroženoj vrsti ajkula "trenutno ne preti istrebljenje, ali da bi do toga moglo da dođe u dogledno vreme".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.