Mačka postala redovan "učenik" osnovne škole u Turskoj

Uzimajući u obzir nekonvencionalne metode podučavanja, učiteljica Ozlem Pinar Ivasku, iz osnovne škole u turskom Izmiru, odučila je da dozvoli mački Tombi boravak u razredu kako bi zainteresovala decu za školu.
Mačka postala redovan "učenik" osnovne škole u Turskoj
Foto: Pixabay
Mačka koju su deca prvobitno hranila u dvorištu, naviknuvši se na njih, počela je da ulazi i u razred i tako postala jedan od najredovnijih "učenika". Tombi, kako su je deca nazvala, slobodno je počela da šeta među školskim klupama. Kada bi zaspala, deca bi se trudila da budu tiha i pažljivo da slušaju nastavu, a sve kako ne bi probudila novog prijatelja.
 
Učiteljica je primetila da su pojedini učenici počeli i ranije da dolaze u školu, samo kako bi proveli vreme sa Tombi. Ivasku je odlučila da dobije dozvolu od uprave škole da Tombi bude u razredu.
 
Urađene su sve potrebne vakcine, a izvađen joj je i pasoš. Ipak, jedan od roditelja je bio zabrinut zbog higijene u razredu, zbog čega je mačka udaljena.
 
Vrata svog doma otvorila joj je Ivasku, ali se nije slagala sa ostalim životinjama u kući. U povratak Tombi u razred uključili su se i nadležni organi vlasti, a mačka ponovo "pohađa" nastavu.
 
Učiteljica je za agenciju Anadolija kazala da je Tombi drugačija od ostalih devet mačaka koje deca hrane u dvorištu.
 
"Učenici su postali pažljiviji otkako je Tombi došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali otkako je maca došla, deca se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetala, ne pričaju glasno i tome slično", pojasnila je Ivasku.
 
Učenica Tuana Tuntar kazala je da su sretni što se Tombi vratila u razred.
 
"Maca svako jutro šeta između klupa i pozdravlja nas. Pozdravim i ja nju, a ona dođe da spava kod mene. Napravićemo joj kućicu u dvorištu, da bude na sigurnom", rekla je Tuntar.
 
Selen Bekdemi je kazala da su bili veoma tužni kada je Tombi morala da ih napusti
 
"Veoma smo srećni što se vratila i više nismo tužni. Kada spava, ne želimo da je probudimo", dodala je.
 
Učenik Emir Bajram je kazao da su se s Tombi prvi put upoznali u školskom dvorištu.
 
"Zahvaljujući Tombi, u razred je došao mir. Maca je veoma slatka i ima 4,5 meseca. Voli da bude kod Tuane. Ne nanosi nam nikakvu štetu. Srećni smo što se vratila", istakao je.
  • Veki

    28.02.2018 19:56
    Pogledajte na GLEDALICI dokumentarni film KEDI o Istambulskim mackama, pa ce svima biti jasno kako se vole macke u Turskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.