Akita - nacionalno blago Japana

U poslednjih nekoliko godina potražnja akita u inostranstvu nadmašuje onu u njihovoj domovini.
Akita - nacionalno blago Japana
Foto: Pixabay
"Nekada je polovina mojih klijenata bila u Japanu, polovina u inostranstvu, ali odnedavno se broj prekomorskih klijenata znatno povećao", kaže 64-godišnji uzgajivač Osamu Jamaguči iz Takasakija, 100 kilometara severno od Tokija. Njegova tvrdnja potvrđena je podacima japanskog saveza za očuvanje akita. 
 
Registrirovanih vlasnika tih pasa van Japana 2005. godine bilo je samo 33, a do prošle godine taj broj je narastao na četiri hiljade. 
 
Jamaguči u svakom trenutku ima dvadesetak akita, a mnogi od njih su štenci paperjaste bele ili crvenkaste dlake, koji uživaju u međusobnom rvanju. 
 
Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala u severnoj japanskoj regiji istog imena. Reč je o velikim psima, visokim 60 do 70 centimetara i teškim između 40 i 50 kilograma, s uspravnim ušima, dubokim očima i licem nalik medveđem. 
 
Japanska vlada proglasila je pasminu "nacionalnim blagom". Uprkos tome, broj vlasnika akita u Japanu je u padu. Sedamdesetih godina godišnje se registrovalo oko 40 hiljada štenaca, a u poslednjoj deceniji broj je pao na oko 3.000 godišnje. 
 
"Problem je stambena situacija u Japanu. Broj ljudi koji mogu da drže velike pse poput akita sve je manji. Mnogi ih žele, ali nemaju prostora", kaže Kosuke Kavakita, direktor tokijskog ogranka nacionalnog saveza za očuvanje te pasmine. Zato su profitirali oni u inostranstvu. Jamaguči dvadesetak puta godišnje putuje kako bi lično isporučio pse novim vlasnicima. 
 
Njegovi psi prodaju se za oko 200.000 jena (1.500 evra), a većina klijenata je iz SAD, Rusije i Kine, iako je leteo i za Francusku, Kuvajt, Egipat i Indoneziju. Putuje toliko jer želi da se uveri da njegovi štenci idu u prave ruke i da će imati pogodne životne uslove. 
 
"Akite su vrlo perceptivne. To im je najvažnija osobina. Razumeju kako se osećate samo time što su vam blizu. I odane su", objašnjava Jamaguči. 
 
Njihova neverovatna odanost središte je decenijama stare, istinite priče o Hačiku, akiti koji je devet godina svakoga dana na ulici strpljivo čekao svog pokojnog vlasnika da se vrati s posla. Hačiko ima svoj spomenik ispred tokijske železničke stanice Šibuja, a njegova priča pretvorena je i u holivudski film s Ričardom Girom u ulozi vlasnika. 
 
"Posle tog filma akite su postale vrlo popularne u inostranstvu", kaže Kavakita. 
 
Među slavnim vlasnicima akita je i ruski predsednik Vladimir Putin. 
 
Kavakita kaže da stranci uglavnom najviše vole akite s crvenkastom dlakom. 
 
Jamaguči je presrećan što interesovanje za ovu pasminu prilično raste u inostranstvu, i nada se da će to potrajati. 
 
"Ne želim da taj procvat popularnosti bude samo prolazan trend. Želim da traje", rekao je.
  • Akita

    23.04.2018 10:37
    Ahhh
    Pre 16 godina sam dobila stene bele akite na poklon od oca, kad je u NS-u bilo svega 3 ili 4 odrasla psa. Niko nije ni znao za tu rasu. Sada na svakom cosku ih vidjam. Svaki put mi potekne suza i stane mi knedla u grlu. Predivan pas, odan, veseo, sve naj naj. Pored nje imala sam jos jednog psa i odlicno su se slagale. Sad su ostale samo slike i uspomene.
  • M

    23.04.2018 09:10
    fantastičan pas lepog izgleda, sa karakterom, dominantan, okretan i snažan. nije za ljude koji žele da izađu u park i pustiti ga da se igra sa drugim psima... podnosi stan ako se radovno izvodi u šetnju (ali ne na 30+ stepeni po usijanom betonu). obožava sneg.

    ako uzimate bilo kakvog psa, pa i ovakvog, provodite vreme sa njim i računajte na 13-15 godina životnog veka. vratiće se bolje nego bilo koja antistres terapija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.