VIDEO: Nastavlja se seča staništa orangutana

Aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da seča drveća u tropskoj šumi koja je dom ugroženih orangutana na ostrvu Borneo traje i godinu dana nakon što je indonežansko ministarstvo za šumarstvo i životnu sredinu naredilo obustavu eksploatacije šume.
Organizacija Grinpis je danas saopštila da je njena istraga u šumi Sungai Putri pokazala da je u toku operacija seče sa najmanje šest ilegalnih naselja koja noću rade, a neka od njih su u područjima u kojima žive orangutani.
 
Slučaj šume koja se prostire na 57.000 hektara i koja je dom za oko 1.200 orangutana predstavlja test za sposobnost vlade da sprovede usvojeni moratorijum na isušivanje i eksploataciju velikih indonežanskih tresetišnih šuma, proglašen nakon velikih požara u sezoni suše 2015.
 
Požari su uništili 2,6 miliona hektara i obuhvatili delove Indonezije, Singapura, Malezije i južnog Tajlanda, bacajući tako svetlo na ogromne rizike koje su preduzele kompanije za proizvodnju papira i palminog ulja, isušujući močvarna tresetišta da bi napravile industrijske plantaže, čineći ih tako veoma zapaljivim. Prema procenama Svetske banke, šteta od požara je iznosila 16 milijardi dolara.
 
Najnovija istraga je drugo otkriće komercijalne eksploatacije šume u manje od godinu dana.
 
Aktivisti su prošlog jula fotografisali i dronovima snimili dugački odvodni kanal pun vode, tešku mehanizaciju za uklanjanje zemlje i zasade drveća za papir uprkos naređenju ministra za šumarstvo da dotične kompanije obustave operacije. "Ovo je velika sramota za indonežansku vladu koja neprestano obećava da će zaštititi Sungai Putri", navodi se u saopštenju Grinpisa.
 
Iz ministarstva nije bilo komentara, ali je poluoficijelni veb sajt ministarstva 1. juna u članku naveo da ministar Siti Nurbaja brine o šumi i da bi ona "bez dileme bila uništena" da nije bilo kazni. Eksploataciju šume Sungai Putri i kinesku investiciju u povezanu fabriku za preradu drveta podržavaju provincijski i okružni zvaničnici u provinciji Zapadni Kalimantan na Borneu. 
  • Vlada

    06.06.2018 07:27
    ---
    Užas zvani profit i ljudska bezobzirnost nas vode u pakao. Sečemo granu na kojoj sedimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.