I ove godine Britanci broje leptire

Britanija i ove godine organizuje akciju Velikog brojanja leptira čiji cilj je da doprinese proceni stanja životnog okruženja.
I ove godine Britanci broje leptire
Foto: Pixabay
Pozivaju se dobrovoljci da posvete 15 minuta vremena u prebrojavanju raznih vrsta leptira.
 
Na vebsajtu organizatora ponuđena je šema po kojoj mogu da kategorizuju lepitre, a postoji i aplikacija koju mogu da preuzmu i zatim da svoje nalaze proslede onlajn.
 
Ova godišnja akcija organizacije za očuvanje leptira "Butterfly Conservation" počela je 2010. godine i organizatori navode da je to postao najveći projekat nadgledanja leptira na svetu. Više od 60.000 dobrovoljaca učestvovalo je u akciji prebrojavanja leptira prošle godine.
 
Akciju podržavaju poznate ličnosti među kojima i Dejvid Atenboro, britanski prirodnjak i autor naučnih TV programa.
 
Kako se navodi na vebsajtu organizatora, leptiri reaguju vrlo brzo na promene okruženja zbog čega su odličan indikator biodiverziteta. Smanjenje broja leptira predstavlja "rano upozorenje" za gubitak drugih živih vrsta, i doprinosi identifikaciji ugroženih vrsta.
 
Akcija traje od 20. jula do 12. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.