Helikopteri švajcarske vojske prebacuju vodu žednim kravama

Helikopteri švajcarske vojske počeli su da prebacuju vodu za više hiljada žednih krava koje pate zbog suše i vrelog talasa koji je pogodio veliki deo Evrope.
Helikopteri švajcarske vojske prebacuju vodu žednim kravama
Foto: Pixabay
Helikopteri "super puma" prebacili su vodu u velikim plavim kontejnerima na farme u planine Jura i u podnožje Alpa. Oko 40.000 krava je na ispaši tokom leta na pašnjacima u kantonu Vo na velikim nadmorskim visinama na zapadu Švajcarske i svakoj u toku dana treba oko 150 litara vode, rekli su zvaničnici.
 
Dva velika bazena ispunjena su vodom da bi farmeri mogli drumskim putem da priđu i napune cisterne. Nekoliko desetina farmera zatražilo je pomoć vojske od kada su uvedene vanredne mere prošle sedmice.
 
"Situacija je posebno zabrinjavajuća jer Švajcarska ne poznaje ovakve suše, sigurno ne od 1921. godine", rekao je šef odeljenja za ekonomiju i sport u kantonu Vo Filip Leuba.
  • Veronika

    09.08.2018 13:08
    lepo, ali i žalosno
    Još jedan primer u nizu, gde se vidi da je država u službi naroda.
    Naravno da ne mislim na Srbiju.
    Kod nas se ne bi setili dopremiti vodu ni da stanovništvo skapava od žeđi, a o kravama i drugoj stoci i da ne govorim.
    Naši su političari potpuno zaboravili da sredstva koja su im na raspolaganju treba da služe za unapređenje infrastrukture, održavanje gradova, bolnica, staračkih domova, parkova...
    Sredstva se rasipaju na kupovinu sve luksuznijih kola za funkcionere, neopravdano im se podžu plate, dok nam sela i gradovi stare i pretvaraju se u ruine, stanovništvo se ne leči adekvatno...
    Zaključak je, da se švajcarska vlada ( a i svaka evropska vlada), bolje brine o kravama, no srpska o ljudima.
  • dobrotvorka

    08.08.2018 23:27
    SVAKA ČAST
    Švica je Švica. Po ovome se vidi kako se vodi briga o životinjama a o ljudima, tek to možemo da sanjamo. I autor teksta je mogao u poslednjoj rečenici da stavi zarez posle pokrajine Vo. :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.