Zašto mačke imaju uspravne zenice?

Veličina i oblik zenica mogu otkriti da li je životinja lovac ili lovina, pokazalo je istraživanje kalifornijskog univerziteta Berkli.
Zašto mačke imaju uspravne zenice?
Foto: Pixabay
Istraživanje je pokazalo kako je veća verovatnoća da će vrste s uspravnim zenicama biti predatori, koji love iz zasede i aktivni su danju i noću.
 
"Životinjama koje su aktivne sve vreme, poput domaćih mačaka, vertikalne zenice omogućuju dinamičan raspon, koji im pomaže da vide pri slabom svetlu a da ne budu zaslepljene podnevnim suncem", rekao je vodeći istraživač Martin Benks, profesor optometrije na Berkliju. Taj raspon, na primer, dvadeset je puta veći nego kod okruglih ljudskih zenica.
 
Suprotno, životinje s horizontalno položenim zenicama najverovatnije su biljojedi i potencijalna lovina pa im takve zenice omogućuju da "imaju oči na leđima".
 
Okrugle zenice povezane su s "aktivnim lovcima-sakupljačima".
 
Uspravne zenice životinjama koje love iz zasede važne su kako bi mogle tačno da procene udaljenost do lovine i naglo je zgrabe. Takve zenice, međutim, nisu ravnomerno raspoređene među svim lovcima tog tipa.
 
"Iznenađujuće je to što smo primetili da su uspravne zenice najviše povezane s predatorima koji su bliže zemlji", rekao Benks. "Pa tako domaće mačke imaju vertikalne, ali velike mačke, poput tigrova i lavova, nemaju. Njihove su okrugle, poput ljudskih ili psećih."
 
Zaključak, objavljen u listu "Science Advances", glasi da uspravne zenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procene udaljenost do lovine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.