Slonovi se veoma plaše pčela i naučnici žele to da iskoriste

Slon nikada ne zaboravlja ubod pčele. Njihove oči i osetljivo meko tkivo u surlama posebno su osetljivi na bolne ubode, pa naučnici veruju da su afrički slonovi s vremenom naučili da prepoznaju mirise koje pčele ispuštaju kada su uplašene i spremne za napad.
 Slonovi se veoma plaše pčela i naučnici žele to da iskoriste
Foto: Pixabay
I sada smatraju da se taj strah od pčela može iskoristiti kako bi se tim veličanstvenim životinjama pomoglo da izbegnu sukob s ljudima.
 
U tromesečnom testu u južnoafričkom nacionalnom parku Krugeru, naučnici su obesili čarape napunjene pčelinjim feromonima, hemijskim faktorom koji pčele ispuštaju kada osete da postoji pretnja košnici.
 
Čarapama se približilo 29 slonova, a njih 25 pritom je pokazalo tipične znake uznemirenosti i nesigurnosti, te se mirno udaljilo, piše časopis "Current Biology".
 
Kada su obesili čarape bez mirisa, slonovi se nisu udaljavali od njih. Naprotiv, bili su znatiželjni i čak su se s njima poigrali.
 
Naučnici su time potvrdili ono što neki poljoprivrednici u Africi već znaju, pa postavljaju košnice na ograde svojih imanja kako bi useve zaštitili od slonova.
 
Čarape s pčelinjim mirisom mnogo su jeftinija varijanta.
 
"Nadamo se da će naš rad pomoći u razvoju dodatnih opcija za održivo, pasivno smanjenje rizika konfrontacije slonova i ljudi", kazao je glavni autor studije Mark Rajt, profesor entomologije s havajskog univerziteta Manoa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.