Prakornjače nisu imale oklop

Škotski i kineski naučnici izneli su nove dokaze po kojima prakornjače nisu imale oklop, a saznali su i neke nove činjenice o njihovom razvoju.
Do sada je pronađeno relativno malo fosila prakornjača, zbog čega su se naučnici pitali na koji način i kada se ovim životinjama razvio oklop i kakvi su im bili preci. Rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici s Pekinške akademije nauka, objavljeni su u časopisu "Nature" i upotpunjuju neke "naučne karike koje nedostaju".
 
Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guejdžou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 miliona godina i dugačak oko dva i po metra. Na skeletu je vidljiv kljun, ali i nekoliko zuba, što upućuje na "kariku koja nedostaje" u procesu evolucije ovih životinja.
 
"Ovo je prvi fosil prakornjače s kljunom", kazao je koautor studije Čun Li s Pekinške akademije nauka.
 
Čun kaže da oblik kostiju otkriven na nedavno pronađenom fosilu ide u prilog pretpostavci po kojoj kornjače imaju iste pretke poput većine reptila, te otkriće smatra "važnom karikom koja nedostaje u ranoj evoluciji ovih životinja".
 
"Fosil je pokazao da fosil prakornjače koju smo nazvali Eorhynchochelys sinensis (Jutarnja kornjača s kljunom iz Kine) ima kosti, odnosno potporu za oklop, ali ipak nema razvijen oklop", kazao je dr Nikolas Frejzer iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburgu.
 
Zanimljivo je da je kljun gotovo u potpunosti razvijen, zubi su očuvani... iz čega se može zaključiti da su ovaj 'polukljun' i čeljust sa zubima izvrstan pokazatelj prelaznih karakteristika na putu prema razvoju današnjih kornjača, smatra Frejzer.
 
Dva i po metra dugačak fosil ima dugi rep i široka spljoštena rebra duž leđnog dela, koja se čine kao svojevrstna potpora i preteča oklopa.
 
Oklop je kornjačama vrlo važan, jer im služi kao zaštita, ali omogućuje im i da duže vremena provedu pod vodom. U njemu se nalaze zalihe magnezijuma i kalijuma koje ih štite od razvoja mlečne kiseline. Oklop "leži" na oko 50 kostiju s rebrima, na ramenim kostima i na pršljenovima.
 
Naučnici kažu da su zahvaljujući novom otkriću korak bliže otkrivanju činjenica o tome na koji se način razvio kornjačin oklop. Nadaju se da će uspeti da pronađu novi fosil koji će im dati još bolji uvid u ovu nepoznanicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.