Danas je Svetski dan životinja

Na Svetski dan životinja udruženja koja se staraju o njihovom opstanku upozoravaju na ugroženost velikog broja životinjskih vrsta i njihov loš položaj u različitim delovima sveta.
Danas je Svetski dan životinja
Foto: Pixabay
Svetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta.
 
Odlučeno je da taj dan tradicionalno bude obeležavan 4. oktobra, kada Katolička crkva slavi Svetog Franja Asiškog - zaštitnika životinja.
 
Od tada je Svetski dan životinja postao dan sećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban naglasak stavljen je na ljude koji ih vole i poštuju.
 
Pod motoom da je Svetski dan životinja posebna prilika za svakoga ko brine o životinjskim vrstama, zaštitnici životinja podržavaju bolji odnos čovečanstva prema životinjskom carstvu.
 
Cilj Svetskog dana životinja jeste da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, pružajući podršku pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama.
 
Na Zemlji postoji više od 40.000 ugroženih vrsta životinja. Prema podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode, svakoga dana nestane 100 životinjskih vrsta, a sve sa ciljem ostvarivanja profita.
 
Među najkritičnije vrste, kada je reč o opstanku, spadaju velike pande, tigrovi, morske kornjače, veliki primati, slonovi i nosorozi.
 
Zaštitnici životinja upozoravaju da i u najrazvijenijim zemljama sveta sa uređenim zakonodavstvom postoje "sramni izuzeci ugrožavanja životinja" i navode primere španske koride, kao i engleske tradicije lova sa psima, koja je zabranjena.
 
Kao negativni primjeri pominju se i kineske farme medveda gajenih za potrebe medicine, nehumano lovljenje radi izvoza mesa morskih kornjača u Indoneziji i Japanu i niz drugih ugrožavanja opstanka životinja.
 
Posebno se ukazuje na ugroženost tigrova, koji su već delimično istrebljeni.
  • Veki

    04.10.2018 23:50
    Radiu 021 CMOK za fotku mace!!! A u vezi pasa lutalica po Novom Sadu, ja sam zvala kad sam se zabrinula za kucove, naše novosađane, kod SPENS-a koji žive tu već nekoliko godina ispred Univera i rečeno mi je da ih posle sterilizacije vraćaju na ulicu, ne ubijaju ih znači, puštaju ih jer su miroljubivi.
  • Anthony Bourdain

    04.10.2018 21:25
    U to ime prase na raznju!
  • nada

    04.10.2018 18:53
    Azil za mačke
    Pre skoro godinu dana je rečeno na TV Vojvodina da se otvara deo za mačke u postojećem azilu u Šangaju pa do danas ni traga ni glasa o tome. I o psima ne vode računa jer je grad i dalje pun napuštenih pasa i kučića a navodno sterilišu ulične pse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.