VIDEO: Kako rane zarastaju?

Posekotine i sitne ogrebotine su deo naše svakodnevice. Ponekad su toliko sitne da ne možemo čak ni da se setimo kako smo se povredili.
VIDEO: Kako rane zarastaju?
Foto: Pixabay
Ipak, i te sasvim sitne povrede mogle bi da budu kobne, da naše telo nema fantastičnu moć zaceljivanja.
 
Evo kako to funkcioniše...
 
Posečete se. I svega koju sekundu nakon toga "pale" se odbrambeni mehanizmi. Kad nam je površina kože oštećena na bilo koji način, povređeni krvni sud šalje signal da su na tom mestu potrebni trombociti.
 
Trombociti se onda brzo skupljaju na mestu povrede, grupišu se tako da formiraju mali ugrušak, koji sprečava dalji gubitak krvi. Kako vreme prolazi, taj ugrušak se suši i pretvara u krastu.
 
Nakon što je rana zatvorena, krvni sud se opet malo širi, da bi se poboljšala cirkulacija i da bi do mesta povrede stigli neophodni nutrijenti i kiseonik, a bela krvna zrnca "stižu" i grupišu se u blizini da bi predupredila eventualnu infekciju, piše WebMD.
 
Zatim se na mestu povrede grupišu krvna zrnca, uključujući i eritrocite snabdevene kiseonikom, da bi potpomogla izgradnju tkiva i proces zaceljivanja.
 
Tokom vremena, novo tkivo očvrsne, a mesto povrede najkasnije za tri meseca izgledaće kao da se ništa nije ni dogodilo.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.