Povišena temperatura je najjača urođena zaštita

Povećava se broj obolelih od prehlade, upala i infekcija uzrokovanih virusima i bakterijama koje ne retko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija.
Povišena temperatura je najjača urođena zaštita
Foto: Pixabay
Temperatura se spušta lekovima tek kada pređe 38,5 stepeni Celzijusa, podseća nemački medicinski časopis Apotheken Umschau.
 
Stepen groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može uzrokovati visoku temperaturu, a ponekad ozbiljna bolest ne mora podići telesnu temperaturu.
 
Posledica blagog povišenja telesne temperature kod prehlade je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.
 
Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturi iznad 39 stepeni mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost.
 
Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, količina gvožđa u plazmi se smanjuje, a to je važno za sprečavanje rasta bakterija. Istovremeno se povećava pokretljivost i delovanje belih krvnih zrnaca koji uništavaju mikrobe.
 
Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8 C, lekari ne preporučuju spuštanje lekovima jer bi se na taj način bolest koja je uzrok groznice mogla produžiti.
 
Treba istaći da virusi koji uzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj telesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi da eliminiše virus.
 
Visoka temperatura najčešće se snižava lekovima poput paracetamola, brufena, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika. Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom.
 
Lekarsku pomoć treba potražiti ako temperatura dosegne 40 stepeni Celzijusa i ne spušta se bez lekova ni nakon tri dana, a prati je osećaj jake iscrpljenosti.
  • zanimljivo

    10.01.2018 14:23
    glediste
    Dakle, ako nam dete ima temperaturu tri dana oko 40 stepeni, tek onda da se javimo dr?!
    Ovo je opasan savet, pogotovo mladim, medicinski neupucenim roditeljima.
    Misli, probajte, pa sta bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".