Naučnici: Hemikalije iz ambalaže i odeće doprinose gojenju

Neke hemikalije koje se koriste u prehrambenoj ambalaži, neprianjajućim kuhinjskim tavama i odeći pospešuju gojenje tako što ulaze u proces metabolizma, pogotovo kod žena, objavljeno je u novom američkom istraživanju.
Naučnici: Hemikalije iz ambalaže i odeće doprinose gojenju
Foto: Pixabay
"Prvi put naši rezultati su omogućili da dokažemo da postoji put kojim supstance PFASs (perfluoroalkyl i polifluoroalkyl) deluju na regulaciju telesne težine kod ljudi i tako doprinose gojaznosti", rekao je Qi Sun, glavni autor istraživanja koji radi na nutricionističkom departmanu harvardskog univerziteta.
 
Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu "PLOS Medicine", a sprovedeno oko 2000. godine, obuhvatilo je 621 učesnika kod kojih je tokom dve godine praćena telesna težina i količina PFASs-a u krvi.
 
Učesnici studije su u proseku izgubili 6,4 kilograma za šest meseci, a potom u sledećih godinu i po dobili 2,7 kilograma.
 
"Oni koji su dobili nazad više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFASs-a u krvi, a ta veza je bila još jača kod žena", pokazala je studija.
 
Supstance PFASs prisutne su u životnoj sredini u posljednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti.
  • Seviljski varvarin

    15.02.2018 14:03
    Žlezdane staze
    A hrana ne goji? Kadgod sam video kako jedu gojazne osobe koje tvrde da imaju hormonski poremećaj, bilo je očigledno da im se poremetio rad svih 12 štitnih žlezda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.