Zdrava ishrana ne poništava posledice unosa previše soli

Zdrava ishrana ne može da poništi posledice unosa previše soli na krvni pritisak, pokazalo je novo istraživanje.
Zdrava ishrana ne poništava posledice unosa previše soli
Foto: Pixabay
Naučnici sa Imperial koledža u Londonu i sa Northwestern univerziteta, analizirajući ishranu više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina u SAD-u, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da su ljudi koji su unosili veće količine soli imali viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova ishrana.
 
Zbog toga naučnici poručuju da je važno obratiti pažnju na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju da smanje udeo soli u svojim proizvodima.
 
U okviru istraživanja dobrovoljci su praćeni četiri dana i u tom razdoblju uzimani su uzorci urina, merena je težina i krvni pritisak. Naučnici su proučavali koncentraciju natrijuma i kalijuma u urinu. Natrijum je glavni sastojak soli, a kalijum, koga ima u zelenom lisnatom povrću, povezan je sa snižavanjem krvnog pritiska.
 
Naučnici su analizirali i 80 glavnih sastojaka ishrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjivanjem krvnog pritiska, a među kojima su i vitamin C, vlakna i omega 3 masne kiseline. Njih ima u voću, povrću i integralnim žitaricama.
 
Otkrivena je vezu između povišenog krvnog pritiska i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalijuma.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu "Hypertension".
 
Povišeni krvni pritisak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar. Veruje se da na pojavu tih stanja utiče čitav niz faktora među kojima su i životno doba, težina i unos previše soli. Veruje se da vitamini i minerali u voću i povrću mogu na neki način uticati na krvne sudove omogućavajući smanjivanje krvnog pritiska.
 
Ranije su stručnjaci verovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti dejstvo većih količina soli u ishrani na krvni pritisak. 
  • lepo je znati

    07.03.2018 08:40
    istrazivanje
    Izvinjavam se.Sa duznim postovanjem, prema Gospodi koja su moja laicki postavljena pitanja a ne kritika, pogresno protumacila,javljam se ponovo! Covek se uci i zeli da nauci! Posto imamo gomilu informacija o tome kako je so,secer ili drugo,cas zdravo a posle izvesnog vremena procitamo da to isto jako steti, moje je pitanje bilo u tom smeru upuceno, a ne da bi neko dobio,kritiku,taman posla, pogotovo svi Cenjeni naucnici, lekari,koji nam spasavaju zivote , i svakim danom nam sa svojim istrazivanjima, pomazu u svakom smislu,ma gde oni bili! Hvala na razumevanju!
  • lepo je znati

    06.03.2018 21:49
    rezultati istrazivanja
    Sa velikim postovanjem, prema Naucnicima, Lekarima, Doktorima i svima koji se bore za svaki zivi organizam na ovoj planeti, postavljam pitanje, a da se niko ne oseca "pvredjenim"! Kako je moguce,da po proracunima, Svetske elite koja nije rodjena na ovim Nasim prostorima, moze da se prati, a da Nasi izuzetni,vrhunski, sigurno Svetski poznati, "Cuvari naseg zdravlja" ne budu pomenuti u "istrazivanjima" koja mogu pomoci,informisati, o stetnosti tj. dobrobiti, velikog Ne-Izbora" koja se oznacavaju kao ishrana,kucne higijenske potrebstine, itd... itd... Mi stalno citamo, kako su neki proracuni,vodjeni, u drugim, Evropskim zemljama, drugim preokeanskim zemljama, A kao dobro za nas!I mi to kao moramo da sledimo! Pa ni prsti nisu jednaki na ruci, a kamoli, Zemlja u kojoj smo rodjeni, vazduh,voda,itd...itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.