Šta se dešava u organizmu kada kafu pijemo na prazan želudac?

Kafa se često hvali jer sadrži razne antioksidanse, ali ako se pije na prazan želudac, omiljeni napitak može da napravi više štete nego koristi.
Šta se dešava u organizmu kada kafu pijemo na prazan želudac?
Foto: Pixabay
Naučnici su proučavali šta se događa u telu nakon što na prazan stomak popijemo kafu, bez obzira na to da li je ona turska, instant ili s mlekom, i došli su do nekoliko zaključaka.
 
1. Povećava se nivo kiseline
 
Kafa u praznom želucu povećava lučenje hlorovodonične kiseline u sistem za varenje, što je loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i imaju povećan nivo kiseline. Zbog toga se povećava rizik od nastanka čireva i pojačava hronični gastritis, sindrom iritabilnog creva i želudačnog refluksa.
 
2. Postajemo nervozni i podložniji stresu
 
Kafa utiče na povećanje nivoa hormona stresa kortizola, posebno ako se pije na prazan stomak. Hrana deluje umirujuće na organizam i ublažava negativno dejstvo kafe.
 
3. Smanjuje se nivo hormona sreće
 
Kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Njegov nedostatak glavni je uzrok depresije i mentalnih bolesti.
 
Iako ćete nakon ispijanja omiljenog napitka na prazan želudac najpre osetiti naglo podizanje raspoloženja, za sat-dva ono će pasti. Ako kafu pijete nekoliko puta dnevno, lučenje serotonina počeće da zavisi od spoljašnjih faktora, a ne od rada organizma.  
  • Marko

    20.03.2018 17:03
    Kada bi znali da se moze i bez kafe.
    Rado bih vam pricao o tome ali ne smem...zbog trzista.
  • matorac

    20.03.2018 13:56
    dosta bre
    Decenijama pijem jutarnju kafu na prazan zeludac i to su mi najlepsi trenutci u toku dana. Najvaznije je da ustanete bas rano i da posle kafe odmah pocnete da radite. Ovo sto ste naveli vazi za one koji uz kafu citaju novine i prate tv...to unisti zeludac, a hoce i proliv da izazove...
  • Pavle

    19.03.2018 11:18
    Nisam ljubitelj
    Kakvo poređenje, kakve koristi od narkotika; čaj boje katrana? Pored toliko obožavalaca kuvane kafe neprijatno mi da ovako pišem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".