Studija: Životinje obolele od raka nakon izlaganja zračenju baznih stanica

Istraživači italijanskog Instituta Ramazzini objavili su rezultate opsežne studije koji pokazuju da su životinje koje su dugo vremena bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobilne telefone, obolele od raka švanom.
Studija je posmatrala 2.448 laboratorijskih pacova od prenatalnog uzrasta do njihove prirodne smrti, koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati dnevno, a istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Environmental Research" u martu ove godine.
 
"Naši nalazi kancerogenih tumora kod pacova koji su izloženi nivoima radio-frekvencijskog zračenja u skladu su s rezultatima studije Američkog nacionalnog toksikološkog programa o zračenju mobilnih telefona. Ove dve studije daju dovoljno dokaza da pozovu Međunarodnu agenciju za istraživanje raka (IARC) da preispita i ponovno klasifikuje svoje zaključke o kancerogenom potencijalu radio-frekvencijskog zračenja na ljude", izjavio je autor studije i direktor istraživanja Fiorella Belpoggi.
 
Sve izloženosti korišćene u studiji Ramazzini bile su unutar dopuštenih granica. Drugim rečima, osoba može legalno biti izložena ovom nivou zračenja. Ipak, bolesti su se razvile u tim životinjama na ovim legalno dopuštenim nivoima, objasnio je autor američke studije o zračenju mobilnih Ronald Melnick.
 
"Vlade treba da pooštre propise kako bi zaštitile javnost od tih štetnih zračenja", kazao je.
 
Studija je važna jer utvrđuje kako niski nivoi radio-frekvencijskog zračenja mogu imati štetno dejstvo po zdravlje na zdravlje, ističe se.
 
Dva italijanska suda, uključujući i Vrhovni sud, već su prepoznali radio-frekvencijsko zračenje kao uzrok razvoja tumora, ističe se u saopštenju italijanskog Instituta Ramazzini.
 
Institut Ramazzini ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smeju da budu blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebalo da bude vraćanje komunikacija koje se odvijaju putem žice, kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama. Žičana komunikacija ima veći kvalitet, manje je osetljiva na sajber napade i sigurnija je za ljudsko zdravlje, kaže se u izjavi Instituta.
 
Paralelno s obnavljanjem i izgradnjom žičane infrastrukture, cilj bi trebalo da bued smanjenje gustoće i snage baznih stanica. Ljudi bi trebalo da imaju priliku da žive i rade u zdravijim okruženjima, kaže se u izjavi Instituta.
 
O studiji više OVDE.
  • Ludilo

    30.03.2018 14:56
    A ko će odgovarati za ovu opasnost kojoj su izloženi mnogi građani Srbije? Kao što reče jedan komentator u jednoj drugoj vesti, da treba kazniti sve koji su preko Fejsbuka iznosili mišljenje o zabranjenoj temi u Srbiji, treba kazniti i sve koji podstiču razvoj mobilne telefonije i sve koji koriste mobilne telefone zbog potencijalne opasnosti za zdravlje. Takođe, zašto sada širite paniku preko medija o štetnosti baznih stanica? Širenje panike je kažnjivo, zar ne znate? Treba o svemu ćutati, tako je najbolje.
  • Ns

    27.03.2018 09:17
    Ko o tome brine?
    Bazna stanica mobilne telefonije u Njegoševoj ulici je samo 25 m udaljena od gimnazije Svetozar Marković i direktno je usmerena ka učionicama.
  • zero cool

    26.03.2018 16:30
    Nejonizujuce zracenje moze biti opasno.
    Postoji tacno definisano radno vreme izlaganja koliko na primer moze jedan monter dalekovoda da provede u blizini istih. Ukoliko provede duze vremena, javlja se mucnina, glavobolja i povracanje sa osecajem dezorjentisanosti.
    Bazne stanice mobilne telefonije zrace i u njihovoj blizini ne treba dugo boraviti. Na primer, nije ok da vam antena relejne stanice bude zakacena na spoljni zid spavace sobe ili jos gore decije sobe! Ovakvo zracenje remeti san, a vazno je pred spavanje iskluciti i wifi modem/ruter za laksi san.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).