Pušači najčešće obole od raka pluća

Rak pluća dnevno se okrije kod 20 građana i dnevno odnese 12 života.
Iako je predosećao sedam godina zbog kašlja, Borisav Atanasković je zbog straha odlagao odlazak kod lekara. Danas je njegova borba neizvesnija i zato ima važnu poruku.
 
"Svaki građanin neka stekne hrabrost i neka ode da snimi pluća jednom godišnje, da uradi abdomen, krvnu sliku, to je spas", kaže Borisav.
 
Bolest često ne daje simptome, a kada se oni specifični poput čestog kašljanja i iskašljavanja krvi pojave, već je uznapredovala.
 
"Prvo da počnemo od prevencije, manje da pušimo ili da prestanemo da pušimo. Danas je trend da se i tumor pluća pretvori u hroničnu bolest sa kojom bolesnici mogu da žive. Šta uraditi – posvetiti se ranom otkrivanju skriningu", ukazuje Violeta Vučinić Mihailović, direktorka Klinike za pulmologiju KCS.
 
U lečenju se primenjuju hirurgija, hemoterapija, radioterapija. Od 2011. godine pacijentima je o trošku države dostupna i tzv. molekularna terapija, ali se i oboleli i lekari nadaju inovativnoj terapiji koju sada dobija mali broj pacijenata, i to zahvaljujući donaciji.
 
"Imunoterapija je revolucionarna u to smislu što se njome postižu efekti delimičnog ili potpunog povlačenja tumora", objašnjava Natalija Samardžić, načelnica Dnevne bolnice Klinike za pulmologiju KCS.
 
Pacijent Atanasković kaže da sada oseća da mu je lakše, bolovi su manji, apetit se povećao i više ne gubi na kilaži. Godišnje od raka pluća u Srbiji oboli gotovo 6.000 ljudi, umre oko 4.500. Najviše pacijenata leči se u Institutu za pulmologiju KCS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.