Vežbanje nogu važno za zdravlje mozga

Vežbanje nogu važno je za zdravlje mozga i nervnog sistema, navodi se u najnovijem istraživanju.
Vežbanje nogu važno za zdravlje mozga
Foto: Pixabay
Istraživanje je pokazalo da neurološko zdravlje zavisi od signala koje mišići nogu šalju do mozga, i obrnuto. 
 
Rezultati istraživanja dali su nove pokazatelje zašto pacijenti s bolešću motornog neurona, multiplom sklerozom, atrofijom mišića kičmenog stuba i drugim neurološkim bolestima brzo dožive pogoršanje nakon što njihova pokretljivost postane ograničena. 
 
Smanjenjem vežbanja telo sve teže proizvodi nove nervne ćelije koje omogućavaju čoveku da se prilagodi na stres i izazove u životu. 
 
"Naše istraživanje je pokazalo da ljudi, koji ne mogu da rade vežbe s opterećenjem, kao što su pacijenti u postelji, pa čak i astronauti na produženim svemirskim putovanjima, ne samo da gube mišićnu masu, nego se menja i hemija njihovog tela na ćelijskom nivou. Takođe, to značajno utiče na njihov nervni sistem", izjavila je Rafaela Adami s Univerziteta u Milanu u Italiji. 
 
Tokom istraživanja je miševima onemogućeno korišćenje njihovih zadnjih šapa, dok su prednje mogli da korisite. 
 
Eksperiment je trajao 28 dana, a miševi su nastavili normalno da jedu i žive. Ograničavanje aktivnosti je rezultovalo smanjenjem neuronskih matičnih ćelija za 70 odsto u odnosu na miševe koji su koristili sve četiri šape, piše Klix. Ograničavanje aktivnosti dovelo je do smanjenja količine kiseonika u telu, što je stvorilo anaerobnu sredinu i promenilo metabolizam. 
 
Istraživanje pokazuje koliko važnu ulogu ima kretanje. "Nije slučajno to što ljudi treba da budu aktivni, hodaju, trče, čučnu da sednu, koriste nožne mišiće za podizanje i slično. Neurološko zdravlje nije jednosmerna ulica, gde mozak naređuje mišićima", dodala je Ademi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).