Znakovi hormonske neravnoteže

Disbalans hormona znatno utiče i na telo i na psihu, ali se tegobe često pripisuju nekim drugim zdravstvenim problemima i obično prođe dosta vremena pre nego što se utvrdi njihov pravi uzrok.
Znakovi hormonske neravnoteže
Foto: Pixabay
Mnogobrojni su razlozi koji dovode do hormonalne neravnoteže, a najčešće su to stres, loša ishrana, nedovoljno sna ili fizičke aktivnosti.
 
Veoma je važno na vreme reagovati kako bi se hormoni vratili u normalno stanje i kako bi organizam mogao ponovo normalno da funkcioniše, piše healthline.com. Znaci disbalansa hormona su:
 
1. Problemi sa spavanjem, preznojavanje tokom noći i umor
 
2. Čudne menstruacije i smanjena seksualna želja
 
3. Brz rast tamnih dlaka
 
4. Promene na koži: akne, bubuljice...
 
5. Problemi s pamćenjem, glavobolje i migrene
 
6. Neprestana glad i nakupljanje viška kilograma
 
7. Promene raspoloženja i depresija
 
Osim spoljnih faktora poput zagađenja okoline, stresa, loše ishrane i neaktivnosti, na nivo hormona mogu uticati i prirodni faktori poput menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. Hormonalnu ravnotežu mogu poremetiti i kontraceptivne pilule i lekovi.
  • Hrana

    02.06.2018 21:09
    SVA hrana je puna raznih hormona. Najbitniji je profit, po cenu zdravlja ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.