Genskom terapijom poništili paralizu kod pacova

Naučnici su postigli veliki uspeh u lečenju paralize, tako što su komplikovanom genskom terapijom uspeli da paralisanim pacovima povrate veliki broj motornih funkcija.
Genskom terapijom poništili paralizu kod pacova
Foto: Pixabay
Tim sa Kraljevskog koledža u Londonu koristio je gensku terapiju kako bi popravio oštećenja kičmene moždine kod pacova. Životinje su nakon lečenja uspevale da koriste udove i da se pomoću prednjih šapa hrane.
 
Istraživanje je još u ranoj fazi, ali su rezultati već veoma obećavajući i ohrabrujući da će jednog dana poništavanje efekata paralize biti moguće.
 
Kičmena moždina povezuje i nosi instrukcije iz mozga u ostatak tela. Nakon njenog oštećenja, telo popravlja povređenu moždinu ožiljačnim tkivom, koje se, nažalost, ponaša kao prepreka za uspostavljanje novih veza između nerava.
 
Genskom terapijom pokušano je da se telu naloži da rastvori ožiljačno tkivo. Trebalo je da se ćelijama donesu nove genetske instrukcije, gen, kako bi telo uklonilo ožiljke.
 
Instrukcije su nosile naredbu za proizvodnju enzima hondroitinske sulfataze, a donesene su putem virusa. Konačno, pacovima je dat lek koji je aktivirao instrukcije.
 
Životinje su nakon dva meseca terapije uspostavile kontrolu nad prednjim nogama.
 
"Osim korišćenja prednjih nogu, otkrili smo dramatično povećanje aktivnosti u kičmenoj moždini, što ukazuje na uspostavljanje novih veza između nerava", objasnila je Emili Burnsajd, jedna od učesnica istraživanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.