Kruševački lekari uklonili tumor težak 30 kilograma

Šestočlani tim lekara Ginekološko-akušerskog odeljenja kruševačke Opšte bolnice uklonio je tumor jajnika težak čak 30 kilograma.
Kruševački lekari uklonili tumor težak 30 kilograma
Foto: Pixabay
Operacija je trajala 50 minuta, kaže specijalista ginekolog akušer Slavica Vukanić i dodaje da je zahvat izveo uigran tim lekara.
 
Da je promena na jajniku neobično velika i da će zahvat biti složen, lekari su očekivali, ali ne i to da će tumor biti benigni i težiti čak 30 kilograma, prenosi RTS.
 
"Jako smo bili začuđeni, uplašeni, iznenađeni, jer nikada nismo videli tako nešto. To je bila formacija bledoružičaste boje, koja je bila sa izraženom vaskularnom šarom i dosezala do grudne kosti. Napred slobodna, pozadi u priraslicama. Sve smo mi to lepo oslobodili. Postoperativno takođe se gospođa lepo oporavila, peti dan je otišla kući, sedmi dan je došla na kontrolu i sve je bilo onako kao što se samo može poželeti", dodaje Vukanić.
 
Da bi tumor dostigao 30 kilograma, procenjuje se da mu je bilo potrebno oko pet godina, a kod malignih promena taj rok je često kraći.
 
"Za jajnik je potrebno relativno možda kratko vreme da bi se on razvio, do godinu dana, ili nešto malo više. Dok na primer, malignom obolenju grlića je potreban neki period od pet do sedam godina da bi to neko minimalno oboljenje prešlo u zloćudno", doktor Blagoje Milovanović, načelnik GAO Opšte bolnice "Kruševac".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).