Znaci da odmah treba da se sklonite sa sunca

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom dužeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše telo u stanje pregrejavanja.
Znaci da odmah treba da se sklonite sa sunca
Foto: Pixabay
To znači da vaše telo više ne može samo sebe da rashladi i vrati temperaturu na optimalnu.
 
Kada temperatura tela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u telu, više se znojimo i brže dišemo te se tako telo rashlađuje. Međutim, ovaj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.
 
Vrtoglavica
 
Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrejavanja tela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrejavanja tela prvo osetiti laganu vrtoglavicu. 
 
Nagli prestanak znojenja
 
Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uslovima prestane. To znači da je telo u ozbiljno dehidriranom stanju i da gubi sposobnost regulacije telesne temperature. Tada je takođe potrebno odmah se skloniti u hlad i unositi vodu u organizam.
 
Osip od vrućine
 
Iako se češće pojavljuje kod dece, osip izazvan vrućinom nije retkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlezde blokiraju pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice praćene osećajem peckanja i bockanja, piše Zadovoljna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.