THC u mleku dojilja prisutan i šest dana nakon konzumiranja marihuane

Poslednje istraživanje objavljeno u časopisu "Pediatrics" analiziralo je uzorke mleka 50 majki koje su koristile marihuanu i pokazalo se da je THC bio prisutan u mleku do šest dana nakon korišćenja ove droge.
THC u mleku dojilja prisutan i šest dana nakon konzumiranja marihuane
Foto: Pixabay
THC je pronađen u 34 uzorka mleka, odnosno u 63 odsto.
 
"THC iz marihuane odlazi u mozak i masno tkivo tela. Ima nisku molekularnu težinu i završava u majčinom mleku", izjavila je lekarka Surab Verma.
 
Koncentracija THC-a pronađena u majčinom mleku je znatno niža nego u organizmu odrasle osobe koja aktivno koristi marihuanu, ali naučnici kažu kako je još uvek nepoznato koja se tačno količina apsorbuje u telo novorođenčeta i potrebna su dalja istraživanja.
 
Ono što najviše zanima stručnjake, ali i roditelje, je to kako marihuana utiče na razvoj mozga. Ranija istraživanja sugerišu da prenatalna izloženost marihuani može uzrokovati probleme s kognitivnim funkcijama bebe.
 
"U prvih nekoliko meseci života mozak najviše raste. Razumno je nagađati da izloženost THC-u tokom dojenja, u zavisnosti od doze i vremenskog perioda, može uticati na normalan razvoj mozga deteta", kaže dr Verma i dodaje kako je ranije otkriveno da izloženost marihuani u prvim mesecima života može uzrokovati i sporiji razvoj motoričkih funkcija.
 
Stručnjaci pozivaju na oprez, iako podaci kojima raspolažu nisu dovoljni za procenu detaljnijih uticaja marihuane na bebe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.