Autor: BBC News na srpskom

BBC
01.11.2018.
11:09 > 13:19
Da li nova intimna pitanja koje su uveli notari - da li ste udati ili oženjeni - mogu da promene diskriminatornu politiku, po kojoj su žene vlasnice tek svake četvrte nekretnine u Srbiji?
  • Jovana

    14.12.2022 10:27
    Kakva je zastita zena
    Za sve one koji misle da su je drzava zastitila ili prezaštitla zene, ovo je moj slucaj: pre zakljucenja braka imala sam svoj stan. I moj suprug je imao svoj stan. Potpisali smo jedno drugom da su stanovi koje smo imali pre braka posebna imovina svakog od nas. U međuvremenu, ja sam dobila odlicnu ponudu da prodam svoj stan i za taj novac kupim drugi, koji mi vise odgovara. Ali, pošto sam u braku, taj novi stan se automatksi knjiži na oboje, bez obzira sto je novac od moje posebne imovne. Suprug nece da potpise saglasnot da se stan knjiži samo na mene. I kako sam ja zaštićena? Ja sam kažnjena od strane države zbog toga što sam uspela da sama, bez pomoći muškaraca, obezbedim sedi krov nad glavom. Molim muškarce koji misle da su žene prezaštićene da pročitaju ovo!
  • maja

    09.11.2018 15:17
    Zahe Bant
    @Zahe Bant ti si u svom komentru toliko puta napisao JA, da se odmah vidi "ravnopravnost". Uzdravlje.
  • to je kaznjivo

    03.11.2018 16:55
    svaki razgovor sa strankama van predmeta je zabranjen i u svhu licnog intersa pa mozete da ih tuzite . Otkud zna narod da nisu konektovani na mafiju eto mozda onuu sto otima stanove pokojnika.I ne samo to već ih pre vremena otpravi na put. Sve mislimo kako bi čekali da dodje čas . Mnogo su nestrpljivi ti lopovi i razbojnici seme im j....
    Najgore je sto drzava uzme nekretninu a pokojnika posle 10 godina IZBACI IZ ZEMLJE CRNE jer nije placao sa one strane uredjenje groblja.
  • Logi

    03.11.2018 01:23
    onako
    Pretpostavka zajedničke svojine supružnika služi samo da popravi navedene statistike, ne vidim veći praktični značaj. Na kraju opet sud, u odsustvu sporazuma supružnika, rešava o deobi kao i do sada. Pre deobe se ne znaju udeli. Jedino što će moći da preskoči prvi korak - utvrđenje da je nepokretnost zajednička imovina što je inače dokazivo. Onda neka i kredit za stan potpišu oba supružnika.
  • Zahe Bant

    02.11.2018 19:49
    @maja kakva zamena teza
    Eto, i ja sa mojom suprugom lepo živim... Zajedno smo stekli nekretninu. Kredit, je na moje ime, a hipoteka od mojih roditelja. Nekretnina je upisana na moje ime, da je ne bih maltretirao oko potpisa i upisa u ZKNJ.
    Inače, sve radimo zajedno(a ne da ona radi 80%)..
    Evo ovako... Ja idem u nabavku, jer je njoj teško da "vuče i nosi" a ja sam muško i jači sam...
    Ja kuvam, kad njena ili moja mama ne donesu ručak, jer sam ja veštiji i iskusniji...
    Ja perem sudove u mašini, jer ja znam da poređam sudove i da programiram kako da radi...
    Usisivač sam nabavio koji sve sam obavlja, ja jedino ispraznim kesu kad se napuni. A i to mi je usput, kad nosim komunalno smeće u kontejner.
    Veš mašinu sam kupio sa smart tehnologijom... Programiram je mobilnim dok opajam paučinu u stanu, jer ja sam višlji i lakše dohvatim.. Dok veš mašina obavlja posao, idem po starije dete u školu, jer je baš tada turska serija koju moja supruga prati na TV.. Ujutru ja vozim mlađe dete u obdanište, jer ona ne može da se spremi i "jurca" kolima po gradu pored toliko manijaka vozača...
    Jedino što ja radim, a ona ne može, je da popijem 10 piva... i žao mi je što i tu nismo ravnopravni...
  • maja

    02.11.2018 11:48
    Kakve zamene teza
    Vidim da mnogi bas nisu shvatili tekst. Ovde se ne radi o nekretnini koju je neko "doneo" u brak, vec o nekretnimama koje se steknu za vreme zajednickog zivota-braka. Jedan se tu nalupetao da se vidi ko kolika ima primanja u braku pa da se tako deli imovina. Je l? Hocemo li racunati plate zenama koje 90 posto vise ucestvuju u odrzavanju kuce? Ono sat vremena 300 dinara pa puta 20 godina braka da vidimo koliko je gospodja zaradila rintajuci po kuci pored svog posla?
    Da se uozbiljimo, ja i muz smo podigli kredit za stan. Kredit ide sa njegove plate jer je duze prijavljen na poslu od mene. Ne zato sto ja krace radim, vec jer zivimo gde zivimo. Iako se rata skida sa njegovog racuna, aposolutno cela moja plata ide u kucu, ne nosim je mami i tati, vec placam racune i kupujem sta treba, placam letovanja itd. Naravno da je stan upisan na oba nasa imena, jer ga otplacujemo zajedno. Oboje radimo, s tim sto poslove po kuci u 80 posto slucajeva obavljam ja. On ponekad usisa i opere sudove. Toliko o tome. POzdrav za sve mizogine.
  • zivkovic

    02.11.2018 09:05
    podela imovine je nezavisan proces od razvoda braka. ukoliko se brak razvede, supruznik 'vlasnik' moze da rasproda svu imovinu bez problema, dok u pozadini tece proces podele imovine.
  • /

    02.11.2018 09:04
    /
    jes, pitaju bas zbog rodne ravnopravnosti
    treba nekome spisak od koga ce potrazivati dugove i kojeg samca ce ucenjivati zbrinjavanjem kada oboli

    ozakonite gej zajednice kada ste vec tako fini oko nasledjivanja
  • Mima

    02.11.2018 08:58
    Za razumne ljude ovo nije nikakva novost. Pa moji roditelji su davnih 1980-ih upisali zajedničko vlasništvo nad kućom, a baba i deda su isto to uradili 1960-ih, lepo svakome po 1/2 i mirna Bačka. Zajedno su doprinosili, ulagali, gradili i jedno drugome to i priznali. Danas parovi uglavnom podižu kredite za kupovinu ili gradnju/adaptaciju nekretnine, jedna plata ode na ratu kredita a od druge plate se živi, mislim da ljudi trebaju biti svesni svoje uloge u svemu tome. Ako jedna strana ulaže a druga ne doprinosi ni na koji način onda treba zaštititi imovinu u slučaju razvoda. Pojedinac nek razmišlja o svom interesu i neka ga zaštiti kako zna i ume, a notari su tu da rade svoj posao.
  • Znam

    02.11.2018 08:58
    Evo, ja!
    Zato jer su i notari sami, pa traže para!
  • G

    02.11.2018 08:30
    @Shimmy - vi ste taj koji traži ukidanje institucije braka, pravo na "emotivno-fizičke odnose" bez obaveza stupanja u brak, koji obaveze dovodi u vezu isključivo sa oficijelno zaključenim brakom, sa "naprednom" idejom da država ustavnom odredbom "prisiljava" na brak nekoga ko to ne želi iako taj isti neko svojim činjenjem vrši sve što čini jedan brak. Šta je to što želite, da država uvede zabranu vanbračnih veza? Da se hapse građani koji žive sa nekim, stiču imovinu, imaju decu i sve ostalo a nisu stupili u brak? Da takve parove primora da zvanično zaključe brak? Ili da se ukine zaštita vanbračnih partnera odnosno izjednačavanje sa brakom, da dobijete to pravo da nekoga izbacite na ulicu samo zato što niste zaključili brak i da potom nemate nikakvu odgovornost?
    Vi izgleda imate neki mentalni defekt koji vam ne dozvoljava da razumete da stupanje u odnos sa drugim ljudskim bićem SA SOBOM DONOSI OBAVEZE hteli vi to ili ne. Niste primorani da uđete u odnos sa nekim ko u vama gleda "povoljnog partnera", to radite svojom voljom. Ako vas je partner doveo u zabludu ili načinio pakost, podignite parnicu, nemate pravo da to sami rešavate onako kako vama padne na pamet i da koristite svoju, najčešće finansijsku prednost kao sredstvo ucene.
    Konstantno izmišljanje besmislenih "primera" ne može zameniti argumente. Dokazivanje, ako za time postoji potreba u sudskom postupku, se vrši svedočenjem učesnika, komšija, prijatelja, porodica, finansijskom istorijom, niste živeli zajedno u pećini.
  • Shimmy

    02.11.2018 01:49
    @G
    diskreditovao si sam sebe ovim:
    "sankcionisanje vas", i pokusajem guranja mene u bilo koji kos. A ja ne samo da ne bi da izbegavam bilo kakve obaveze, vec nasuprot tome, favorizujem i zagovaram tradicionalnu formu porodice i braka. Bas zbog toga sto se zna "ko pije i ko placa". Mada sve vise sam i stava da cak i zvanicna forma braka trenutno ne ide na ruku muskarcu, jer po pitanju reproduktivnog prava i prava na roditeljstvo je u nepovoljnijoj situaciji.

    Ako neko nije ugovorio nikakve obaveze, kako ih onda moze izbegavati?

    Ako cemo da pricamo o pokusaju da se napakosti partneru, hajde da pricamo o konceptu prisvajanja materijalne dobiti na osnovu nedefinisane zajednice. dakle osoba samo treba da nadje povoljnog partnera/ku sa dobrim primanjima, izgradi NESTO zajednicko na NEDEFINISAN period vremena, zatim da tvrdi da ima pravo na polovinu primanja i materijalne koristi "zajednicki" stecene u vanbracnoj zajednici? sta je to ako nije pakost!?

    vanbracna zajednica "zajednickog" zivota koji opet nije definisan ni trajanjem, ni prebivalistem, niti striktno odnosom u smislu fizicki/psihicki.
    da li se vanbracnom zajednicom smatra par koji 2 godine nema seksualne odnose? Ili onaj par gde nema iskrenih emocija?

    Ako dvoje nemaju odnose i nema emocija, a eto zive NEKI period kako da znamo dal je to vanbracna zajednica? i koliko se to razlikuje od cimera? Ako jedno ima nameru za "zajednickim" zivotom, a drugo nema, kako to dokazati? gde, kada i kome treba da se izjasne?
  • Šamlov

    01.11.2018 22:03
    A šta kad bi
    A šta kad bi mi pitali notare koliko su platili da budu narodske derikože,primer pravnog zastupnika Gasa Novi Sad koja je silne ljude oštetila ,sad je notar,750 dinara po potpisu ...to se zove pravnom pljačkom eeeeee ali pod okriljem državnih nam organa i svih pratećih elemenata,ne znam možda se i to računa u privredni rast.Kako se lepo uzima novac iz državne kase objavi se konkurs za poduzetnice za nepovratna sredstva od 600.000 din. i konkurs slučajno procuri u narod inače je bio .....tajni, normalno treba para gradskim ocima idu praznici i zimske čarolije .......pitaju li oni ima li narod šta da jede i od čega da živi ili svi da stanemo u onaj praznični tunel od 2,5 miliona evra pa da čekamo možda nas se seti Deda Mraz,od ovih bajki nema ništa .
  • Nenad

    01.11.2018 17:34
    Shimmy
    Hvala na odgovoru u vezi zakonskih odredbi, negde mi je ostao u glavi formular iz socijalnog gde je bila opcija u polju vanbračna zajednica ... našao sam sličan dokument vezan je za zdravstveno osiguranje ... tu posoji neka izjava da ste u vanbračnoj zajednici duže od dve godine ... u svakom slučaju hvala na odgovoru
  • WM

    01.11.2018 17:22
    Naopaka drzava
    Genijalno! Bravo! Pljackaska drzava i kojekakvi NALED-i su nasli nacin ne samo da nesrecnim gradjanima izbiju novac iz dzepa, nego i da muskarce ostave na ulici. Udesili su porodilje zakonom o "pomoci", zene jesu najslabije placene u ovoj naciji motaca kablova, ali hej, zar da se zamerimo UDB-askoj "eliti" i stranim derikozama, pardon investitorima (jedan je probao pa ga ucmekali ispred Vlade). Ne, mnogo bolje je da u saradnji s nasim "prijateljima" Amerima (oni stoje iza NALED-a) smislimo jos jedan nacin da oglobimo obicne gradjane. A mi, sirotinja raja, smo mislili da je Smail-aga Cengic surov i nemilosrdan...
    Ok, koja je procedura? U 95% slucajeva muz je taj koji u brak unosi nekretninu, a sad treba to da se pise kao zajednicko, pa da ga zena lazno prijavi za nasilje i izbaci iz njegovog stana dok nase "nezavisno" pravosudje ne presudi.
    Ako niste znali, to se ne zove represija i diskriminacija nad muskarcima, mrznja prema muskarcima (ili mizoandrija), ne, to se zove "osnazivanje zena". Da li su to zene namerile da potpuno uniste muskarce (za to se javno zalazu neke americke feministkinje)?
    Slusam svakog vikenda trube svatovskih kolona koje idu na Ribarsko ostrvo i mislim se: hoce li tako trubiti i kad ga zena ostavi bez igde icega?
    Imam cerku i za njenu se buducnost ne bojim. Ovi sto imaju sinove za zenidbu nek razmisle dvaput pre no sto potencijalnu snajku puste preko praga...
  • pawlle

    01.11.2018 16:20
    vucic nora sve da zna
  • Shimmy

    01.11.2018 16:08
    @Nenad
    clan 4. Porodičnog zakona („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) definiše vanbračnu zajednicu kao "trajniju" zajednicu života žene i muškarca, između kojih nema bračnih smetnji. Ne postoji neki precizni rok koji bi trebalo da bude ispunjen ili neka druga formalnost, nego mora da postoji namera vanbračnih partnera za trajnošću zajednice.

    No cak i kada bi uzeli neku definiciju vanbracne zajednice koja je vrlo lako odrediva, zasto bi nekoga tretirali prema zakonu i ugovoru na koji on/a nije pristao/la?

    Dakle osoba da je htela zakonsku regulativu, lepo bi pristupila potpisu ugovora.

    Prilikom stupanja u brak, obe strane su UPOZNATE sa regulativom pravima, obavezama i posledicama razvoda.

    Vanbracna zajednica predstavlja prisilno podvrgavanje 2 osobe koje zive zajedno na pravila i posledice na koje nisu pristali niti su bili formalno upoznati.

    Po zakonu ukoliko neko nije upoznat sa rizicima i negativnim posledicama nekog pravnog akta, isti je NEVAZECI!

    Vanbracna zajednica je bezobrazni nacin urusavanja privilegije i znacaja bracne zajednice.
    Ne postoji valjani izgovor za nestupanje u brak ukoliko se zele ta prava, nije to nesto za sta se nema vremena...

    Ukoliko se zeli izjednaciti vanbracna i bracna zajednica, onda brak treba ukinuti, jer se svodi na nepotrebni trosak i ceremoniju/ritual...

  • G

    01.11.2018 15:36
    @ma daaaa - to je tako zbog onih "pametnih" koji se posvađaju sa supružnikom ili zapadnu u nekakve kockarske ili ko zna kakve dugove pa dođu na genijalnu ideju da prodaju nekretninu koja jeste u njihovom vlasništvu i time supružnika i/ili decu ostave na ulici. Eto zašto ne može. I tu se ne radi o zaštiti prava žena, ni žena ne može da proda svoj stan u kojem živi sa mužem bez njegovog potpisa.
    @Shimmy - vanbračna zajednica je ustavom izjednačena sa bračnom zbog velikog broja opet tih "pametnih" koji su došli na još jednu genijalnu ideju da žive sa nekim, imaju decu, zajedno stiču imovinu i sve ostalo što je deo braka a da nikada ne stupe formalno u njega i time izbegnu svoje obaveze, da kada im jednom dune lepo kažu "e ajde sada napolje na ulicu, ništa nije tvoje sve je na mom imenu", a gde policija i sud ne bi imali pravni osnov za odgovarajuće sankcije. Imate Porodični zakon koji vanbračnu zajednicu definiše kao trajniju zajednicu života vanbračnih partnera. Uređeno je tako da daje pravni osnov za gonjenje i sankcionisanje vas koji biste te "emotivno-fizičke odnose" bez ikakvih obaveza, gde svoj povoljniji položaj u odnosu na partnera, bilo finansijski ili neki drugi, koristite da partneru napakostite ili na drugi način mu narušite ljudsko dostojanstvo.
  • Nenad

    01.11.2018 15:24
    Shimmy
    Nevezano za samu vest, ako grešim ispravi me, mislim da je vanbračna zajednica delimično definisana ( živim u istoj ) , mislim da moraš živeti sa nekim minimum dve godine da bi se to definisalo kao vanbračna zajednica, misilim da sam video davno na obrascima u socijalnom, postoji neka stavka kod opcije za bračno stanje
  • Nenad

    01.11.2018 15:23
    Shimmy
    Nevezano za samu vest, ako grešim ispravi me, mislim da je vanbračna zajednica delimično definisana ( živim u istoj ) , mislim da moraš živeti sa nekim minimum dve godine da bi se to definisalo kao vanbračna zajednica, misilim da sam video davno na obrascima u socijalnom, postoji neka stavka kod opcije za bračno stanje
  • s

    01.11.2018 15:10
    Profesia
    Tri reci napises na transparentu, a vec kod prve se vidi da nemas ni osnovnu skolu :D
  • Android 17

    01.11.2018 15:10
    Intimno?
    Zašto je to intimno pitanje, ako postoje bračne knjige, izvodi, itd.?
  • Slanina

    01.11.2018 14:47
    50/50
    Ovi sto se bore za prava zena najmanje zele da smo svi zaista jednaki, jer onda ne bi imali sta u zivotu da rade i da opravdavaju postojanje i samim tim finansiranje njihovih organizacija.
  • N2

    01.11.2018 14:32
    Ju sta sve napricaste. Nekretnina stecena u braku-da bi se prodala-potrebna je saglasnost supruznika. Sto znaci da u Katastru moze upisan ili muz ili zena ili 1/2 muz 1/2 zena. To sve zavisi od, pazi sad, njihovog dogovora. To sto je zenama uglavnom mrsko da se bakcu sa nekretninom pa prepuste muzu, to je druga stvar.
    Sa druge strane, kad se prodaje nekretnina stecena van braka, mora se priloziti dokaz o tome. Znaci-resenje o nasledjivanju ili ugovor koji je zakljucen pre zakljucenja braka. Opet, nebitno koji supruznik.
    A kada sticete neku imovinu, notar ce vas pitati da li ste vencani da bi se konstatovalo da li tu imovinu sticete kao zajednicku ili kao posebnu.
    Prilikom nasledjivanja, vama kao supruzniku pripada 1/2 imovine.
    Sve je prilicno jednostavno, ne brinite se sto vas notar pita za bracni status.
    Cilj ovih tekstova i izjava je ocigledno da se zene osecaju manje vredno i da misle da nemaju izbora ni prava. Imate. Ako vam neko slucajno ospori, borite se za njih.
  • pa

    01.11.2018 14:30
    Kao neko u vanbracnoj zajednici stalno nailazim na probleme u papirologiji. Svako tumaci zakon na svoj nacin pa iako bih morala imati isti tretman kao oni u braku nailazim na probleme jer se nekome tako hoce. Na kraju cemo platiti maticaru beapotreban novac samo da vise nemam tih problema. Zapazila sam da u poslednje vreme mnogi tumace zakon kako bi trebalo pa ne nailazim na prepreke kao ranije. Ali ova vest me je potpuno zbunila. Brak je potpuno nebitan,na kraju krajva svako se moze vencati,platis maticaru i ti si vencan. Jaka stvar. Toliko je razvoda danas da je brak prestao da ima smisla.
  • mr ns

    01.11.2018 14:09
    Ali fenomenalno: ako je neko veverica da učestvuje u kupovini nepokretnosti (svojijm parama a ne činjenicom da je u braku/vezi sa dotičnim!) a neće da bude upisan kao suvlasnik nepokretnosti, zašto da se time bavi notar?

    S druge strane, u slučaju razvoda, lako se može izvući iz banke, ukupan prihod obe strane u braku za svo vreme trajanja braka/kredita, eventualni ugovori o nasledstvu, i fizički doprinos žene/muškarca u kući - te kad se podvuče crta, videti ima li osnova da se nepokretnost upisana na samo jednog supružnika deli pola-pola , (neki drugi odnos) ili ne!

    Bračni zakon lepo uređuje imovinsko/pravne odnose u Srbiji. Na nivou je predbračnog ugovora i isti je u Srbiji suvišan - osim ako neko ne želi na nefer način da mu se stupanjem u brak pokloni nešto na šta nije ni imao pravo pre braka.

    Vanbračna zajednica je idiotski pojam, i dobro je što postoji i pojam potvrde o prebivalištu koji lako može da pobije nečiju nameru s umišljajem, da sebe predstavi kao npr bivšeg vanbračnog partnera..
  • @Nella

    01.11.2018 13:59
    Zdrav brak-rešena imovina
    Mladim supružnicima savetujem da se odmah iskreno oko svega dogovaraju, potom stave na papir i sprovedu u delo sa svakom imovinom koju imaju. Ako se predomisle i to se može ispraviti a ne čekati... U suprotnom - neka se ne čude ishodima. Dogovor kuću gradi a sve ostalo je manipulacija.
  • i pop

    01.11.2018 13:47
    i jarići
    i regulatorne reforme ...Jedete ono što nije za jelo, povazdan. Zato i imamo razne male koji s kešom rade šta hoće jer su ga navatali dok ste vi šiljili pogrešan organ za pogrešan pravac... u rajsku evroatlantsku budućnost.
  • ma daaaa

    01.11.2018 13:45
    Pomodarstvo bez ikakvog osnova. Kod nas može da se urušava pravni sistem tek tako kako kome padne na pamet. Zemljišno knjižni vlasnik nekretnine odluči da proda nekretninu i treba mu pismena saglasnost supružnika, iako supružnik nije upisan kao vlasnik nekretnine. Svašta. U zemlji birokratije i " još jednog papira " sve je moguća pa i ovakvu budalaštinu da prikažu kao normalnu i vrhunac zastite prava žena. E budi Bog s vama...što bi moja tašta rekla :)

    p.s. Da ne bude zamena teza i zlobnih feminističkih komentara, zajednička nekretnina, stan u kome živimo, iako sam ga kupio vlastitim sredstvima, uknjižen je na moju suprugu a stan koji sam nedavno kupio u izgradnji, uknjižen je na maloletnu kćerku ( zbog povrata PDV-a) dok je "moja" samo 1/4 stare dedine kuće na selu. Toliko o pravima žena.
  • Još veće pitanje

    01.11.2018 13:38
    Jaka nam intima
    Pitanje je veliko - šta je to danas intimno pitanje?

    Da li je bračni status intimno pitanje?

    Da li je broj cipela koje nosite intimno pitanje?

    Da li će pogled prema nekom uskoro biti definisan kao seksualni nasrtaj i kršenje ljudskih prava?

    Lagano uvođenje takve terminologije, izmena zakona na koje niko ne obraća pažnju - vodi ka uspostavljanju vlasti svetske piramide i potpunoj dehumanizaciji čoveka do mehaničkog roba.

    Danas svaka reklama predstavlja nasrtaj i kršenje nečije intime,

    Setimo se samo reklame o orgazmu, kako ga ona želi svaki put uz pomoć gela.

    O kakvoj vi intimi danas pričate?

    Da li me je neko pitao želim li takvu reklamu u doba kada i deca mogu da je vide?

    Ili, želim li je uopšte?
  • Shimmy

    01.11.2018 13:36
    argumentujte vase minuse
    Umesto sto negodujete, lepo argumentujte jedan jedini opravdani razlog zasto bi se vanbracna zajednica izjednacavala sa bracnom?

    ko je hteo da bude tretiran kao u braku, imao je priliku da u isti stupi.
    vazi za decu, finansije, imovinu, nekretnine i sve ostalo.

    Osoba koja ne zeli da bude u braku, a zeli da ima emotivno fizicke odnose koji nisu regulisani zakonom, je ovime prisiljena na brak.

    Najgore je sto vanbracna zajednica nije precizno definisana. Jel to veza? jel upitanju boravak pod istim krovom?

    sta odredjuje vanbracnu zajednicu? sta ako nemaju dece i ne zive zajedno?
    sta ako zive zajedno ali su odvojili finansije?
  • Žena

    01.11.2018 13:33
    Ženama
    Zašto bi bilo kome bilo teško da se upiše nad % vlasništva koje mu pripada?
  • Ozenjen

    01.11.2018 13:17
    JLZ
    Moj zahtev za povrat PDVa na kupovinu prvog stana ceka u poreskoj jer notar nije uneo u ugovor nista vezano za moj bracni status pa sluzbenici u poreskoj upravi u NSu ne znaju kako da postupe po mom zahtevu. Kazu, cekaju obrazlozenje iz BGa. Svuda je samo moje ime ali se nigde ne spominje moja supruga a po tom nekom novom zakonu mora da se eksplicitno naglasi da li je zajednicka imovina ili samo moja. Moracu da posetim notara i verovatno o mom trosku napravim aneks ugovora :)
  • Nella

    01.11.2018 13:06
    Pomodarstvo bez osnova
    U zdravim bračnim zajednicama(kojih je sve manje) ovo pitanje nije bitno. Sigurno ne misle na razvod ako zajedno kupuju nekretninu. Može samo da komplikuje stvari oko prodaje, poklona,kredita, hipoteka, upisa plodouživanja... gde samo paraziti(notari, bankari, RGZ) profitiraju. U slučaju smrti jednog od suvlasnika, eto opet prilike za takse i naknade...
    A u slučaju razvoda, svakako se utvrđuje pojedinačni doprinos supružnika, način sticanja, njihova prethodna imovina i sl..., a ne samo pola pola!
  • Shimym

    01.11.2018 13:05
    MGTOW
    Manite me vanbracne zajednice! Prestanite da prisiljavate ljude, na odnose koje ne zele. ko zeli da bude tretiran kao u braku mora na tome da insistira!

    Dakle, ako neko nije u braku, ne mozete ga tretirati po bracnim zakonima!

    Dosta ove bahatosti!
  • Imkr

    01.11.2018 13:04
    E-uprava ne funkionise
    Zato sto program za preuzimanje podataka od maticara NE RADI i notar ne moze da vidi neciji izvod iz maticne knjige rodjenih, ne vidi da li je neko slobodan, razveden ili u braku. Toliko su se hvalili da gradjanima vise ne trebaju izvodi (krstenice i sl..) a to nije tacno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna