Autor: BBC News na srpskom

BBC
24.05.2019.
16:06 > 17:00
Novi slučaj vratio je u Srbiju priču o problemu porodičnog nasilja, koji ni zakonsko rešenje nije uspelo da spreči.
  • Nije važno

    25.05.2019 11:42
    Ne mogu da se otmem utisku da se žene (in)direktno ponovo krive za nasilje počinjeno nad njima. Kroz komentare tipa: voli da je bije, zašto ga nije prijavila ili napustila, samo govori u prilog tome koliko zaista nećemo da se bavimo ovim problemom.
    Većina žena koje su preživele neki oblik nasilja u partnerskoj zajednici nije počela vezu sa nasilnikom, već sa nekim ko je pokazao kakav je tek posle nekog vremena u vezi. Sve je to uvek praćeno ponižavanjem žene, postepenom izolacijom od ljudi koji bi mogli da joj budu podrška i zaštita, ekonomska zavisnost, itd. Najstrašnije od svega je duboko uverenje da je Žena ipak na neki način kriva za to što joj se dogodilo. Tako se žene i muškarci u ovom patrijarhalnom društvu uče da misle, a institucije u ovoj državi to podržavaju lošim zakonima i primenom istih.
    Kakav je to čovek koji je u stanju psihički i fizički da zlostavlja jednu ženu godinama, uništava ličnost te osobe sistematski i na kraju mučki ubije kada pokuša da izađe iz tog kruga zlostavljanja?
  • Kostadin

    25.05.2019 08:59
    Bilans nasilja u porodici: Zaš
    Centar za socijalni rad Novi Sad pravi neprestano katastrofalne greške. Među njima su preovlađujuće one da buduće ubice pozitivno ocenjuju. Komisija u Ministarstvu za rad nije reagovala na katastrofalne greške i kontradiktorne predloge i nalaze koje je Centar davao a koje su prethodile brojnim ubistvima.
  • Gladius et anus

    25.05.2019 07:30
    Maximus
    Постоји предивна народна мудрост која каже: Удаш се на брзину, па се кајеш на тенане.
    Чињеница је да се неретко начини грешка у одабиру партнера. Руковођени жељом за лагодним животом, за имањем на око привлачног и потентног мушкарца, многе жене заборављају на детаљ да тај и такав мушкарац њој најчешће неће бити веран јер је у њему жудња за насладом и огромна доза егоцентризма. Почетна страст брзо нестаје, његово засићење једном женом поготово ако она није маштовита, усмерава на ка другим. Све то постаје зачарани круг и основа за незадовољство и насиље. Колико год се то чинило прозаичним, неквалитетан секс је у основи овог великог друштвеног проблема...
  • Sky

    25.05.2019 07:01
    @luka
    A sta treba psiho-test pre braka da se sprovede? Msm da ti je komentar suvisan i bez veze...
  • g

    25.05.2019 01:57
    kakvog tek pakla ima u pojedinim komentarima na ovu vest.. dosta je vazno da shvatite da ni pocinjena prevara apsolutno nije opravdanje za nasilje.
  • Saša

    24.05.2019 22:28
    Od kada je usvojen famozni Zakon o zabrani prilaska, mi u praksi nažalost imamo više ovakvih gnusnih ubistava. Mišljenja sam da se ovde ne radi, kao ni u veći slučajeva, kako to agresivni feministički lobi želi da predstavi, koji je i autor ovakog nakaradnog zakonskog rešenja, nije problem i da nikad nije problem u samom činu razvoda dvoje ljudi, ljubomori i drugim nepremostivim razlikama, već u velikoj večini slučajeva okidač za ovakva gnusna dela, budu deca, koji se famoznim Zakonom automatski dodeljuju jednoj strani, što očigledno prouzrokuje i bude okidač za počinjavanje ovakvih gnusnih dela. Zakom o zabrani prilaska, mera koja se izriče automatski, da se otac, bez dubljeg ulaženja u meritor problema, automatski udaljava od supruge ( sto je OK ) ali i dece ( loše rešenje), je očigledno kontraproduktivna i treba je pod hitno menjati.
  • Ili

    24.05.2019 21:38
    A zašto je državni aparat i vlada Srbije uvek protiv porodice?
  • cutie

    24.05.2019 21:22
    ne treba nama spoljni neprijat
    Tesko smo bolesni i nezadovoljni, eto zasto.
    Propagadna svega da smo prvi u istoriji i najbolji pada pred realnosti u kojoj zivimo
  • Nena

    24.05.2019 20:37
    Prvo:su to videli od svojih očeva.Drugo:to gledaju i slušaju svaki dan svuda oko sebe.Trece :ljubomora ih savlada i ne znaju da razgovaraju niti da veruju ženi,a veruju tamo nekome ko ispriča neku priču ili muško hvalisanje koje je uglavnom i izmišljeno,popale budalu.Četvrto : labilni karakteri koji ne stoje iza svojih postupaka i za sve krive druge.
    Ako je pod 1i 2 i bilo ne mora svaki da oponaša roditelja,nekada bas suprotno,ne želi da oponaša roditelja.3 i 4 su prisutni kod nasilnika.
  • Zuks

    24.05.2019 20:32
    Ovo se sve desava zato sto drzava propada i nema nikakvog zakona... Ima zakona kada ide drzavi u korist ali sto se tice nas sirotinje.... Nema tu nista
  • Zato

    24.05.2019 20:28
    Jednostavno
    Zene dobro otvorite oči a i muskarci isto! Kao sto se stalno vidi slovo zakona nespasava niti vraca mrtve. Ja licno neznam nikog (a poznajem goooomilu ljudi...) da trpi fizički nešto a ono psihički e to je vec vrlo često. PROBLEM SU MEDIJI a iz toga i DRUŠTVO gde je stalno promocija losih stvari a ne porodice dece ljubavi i zajednickog zivota i napretka. Dok zene ne shvate da je porodica bitnija i veca sreca od toga sta ce drugi da pricaju o njima a muskarci ukapiraju isto to i da je sve jedno kakav si frajer i sta voziš. ...
  • dijasporac

    24.05.2019 20:24
    @luka
    Zasto ne paze za koga se udaju? Lepo zapaznje, vole manijake, vole da ih mlate, sikaniraraju i siluju pa su potrcale u brak sa takvim likom... Cujes li ti sam sebe decko? Bilo je takvih koji su opravdavali fasiste slicnom logikom, sto Jevreji nisu pazili gde idu, valjda su znali sta je Ausvic.
  • @Inspektor Višekruna

    24.05.2019 19:57
    Slažem se i konkretizujem
    Dodao bi da gospođe Vesna napirlitana Stanojević, nosilac nikolićevog ordena, alfa i omega u donošenju tog zakona, NIJE bila u pravu.
    A narod ispašta.
  • :/

    24.05.2019 19:34
    -
    Dok god budemo ucili decu da su zene lepsi i slabiji pol, do tada ce to biti tako.
  • luka

    24.05.2019 19:28
    Zato što ne paze za koga se udaju i to je fakat.
  • DonJuan

    24.05.2019 18:32
    Uglavnom zato sto vole nasilnike.
  • Inspektor Višekruna

    24.05.2019 18:27
    A da pitate?
    A da pitate za mišljenje nekog ko je od početka kritikovao ovaj zakon? Kritičari su očigledno bili u pravu!
  • dijasporac

    24.05.2019 18:14
    23 hiljade slucajeva nasilja prijavljenih u policiji samo u 2018 ili 63 na dan, u Srbiji koja ima 6.,5 miliona stanovnika!? Pa sta je to, kakvo ludilo vlada muskarcima tu?

    Verovatno je toga i ranije bilo u istoj meri, ipak balkanski mentalitet je to, ali se "vaspitna" sljaga ili maltretiranje nisu prijavljivali, recimo, 1985. Pretpostavljam da su tad zene trpele kad im nacirkan muz posle posla opali sljagu jer nije bio zadovoljan ruckom koji ga je zatekao kuci.

    Posto imam jednu devojcicu, kad razmislim, srecan sam sto odrasta daleko od te zemlje i nasilja koje se sprovodi nad zenama.
  • Lila

    24.05.2019 18:13
    /
    Zato što su muškarci slabići, a žene fizički slabije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna