Autor: BBC News na srpskom

BBC
02.12.2020.
13:48 > 14:00
Glumac koji je bio nominovan za Oskara kaže da je srećan zbog „sledeće faze svog života".
  • Gnojko

    03.12.2020 00:29
    Mene nemojte za**bavati upotrebom muškog roda. Ako ona neće da bude žensko, onda je zovite "ono" ali ja kao muškarac ne želim da se poistovetim sa "njim".
  • Toto

    02.12.2020 15:17
    @T
    Zanimljiv pitanje. Po mom misljenju, najbolje resenje je uvesti rodni-neutralnu verziju. Niti "on", niti "ona", vec nesto trece. Izbegava se mnogo drugih problema. U Nemackom imaju jako pragmaticno resenje ali koje, po mom misljenju, cini stvari jos gorim. Ako pocinjete neko formalno pismo npr., a ne znate kom rodu se obracate, onda pismo pocinje sa "Sehr geehrte Frau/Sehr geehrter Herr". Po meni, postane necitljivo. Neutralna verzija toga bi lepo resila problem.
  • T.

    02.12.2020 14:27
    Off topic, biće zanimljivo videti kako će ovakve stvari uticati na jezik i sintaksu. Recimo, Eliot Pejdž je sad "on", tako da je u ovom trenutku "glumac", ali moramo napisati da "ga" se sećamo kao glumice iz filma "Džuno", jer tad je bio glumica. A da li ćemo reći "Eliot Pejdž" je glumio u filmu "Džuno"? Kako je "glumio" kada je tad bio žensko? Da li glagolski pridev treba da se upravlja prema trenutnom rodu subjekta, ili prema rodu subjekta u trenutku radnje? Očigledno, jezik (bar naš, a slično je i u mnogim drugim) jednostavno ne predviđa da subjekat "promeni rod" u nekom trenutku, što je sada postala realnost. U engleskom jeziku problem je nešto manji, ali takođe postoji. Just thinking.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna