Autor: BBC News na srpskom

BBC
09.06.2021.
12:22 > 14:39
Američke vlasti istražuju curenje podataka o tome kako milijarderi, među kojima su i Džef Bezos i Ilon Mask, navodno plaćaju minimalni porez na dohodak ili ga uopšte ne plaćaju.
  • Sovi Nad

    09.06.2021 18:13
    Drzave koje se navode kao naprednije od Amerike po tom pitanju, poput skandinavskih drzava, imaju otvoreno regresivan porez na licni dohodak (a za firme, porez im je daleko manji nego u SAD). Zasto bi se uspeh kaznjavao sa vecim porezima na kraju krajeva? A sta god teoreticari zavera lupetali, opste je poznato da su Gejts i Bafet svakako namenili svoje bogatstvo da podele u humanitarne svrhe po njihovoj smrti. Posto zivim na relaciji Amerika-Srbija-Slovenija, itekako znam da su politike republikanaca sa smanjivanjem poreza dale pozitivnog ekonomskog rezultata, a i logika se namece sama po sebi - zasto ne stimulisati biznismene da stvaraju radna mesta koja su potrebna i time rasterete drzavni budzet jer je em manja nezaposlenost, em se manje odvaja na porez jer je firma privatna, a ne drzavna itd. Nisu najbogatije i najuspesnije drzave na svetu kapitalisticke (i Kinu je spasilo prihvatanje delimicnog kapitalizma jer dok ih je vodio Mao bili su leglo sirotinje, a danas uz srednju klasu imaju i sve vise milijardera), a ne komunisticke bez razloga. Evo kod nas primer, visoki porezi, visoki nameti sa sve minimum 300njak hiljada radnika u drzavnoj bransi viska, sa monopolom gde ne postoji sloboda trzista itd, sve odlike komunistickog sistema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna