Autor: BBC News na srpskom

BBC
10.10.2023.
07:09 > 07:15
Kakve su razmere napada palestinske militantske grupe na Izrael, koliko je jedinstven ovaj napad i šta bi moglo dalje da se dešava?
  • Jaci ker j**e

    10.10.2023 08:22
    Hamas teroristicka organizacija, a OVK-UCK oslobodilacka organizacija?!
  • PATTON

    10.10.2023 07:40
    I deo
    Izraelska specijalizovana jedinica “269. Izviđački puk” od svih je najkonspirativnija. Po nekim saznanjima formirana je kasnih pedesetih godina, po naređenju Moše Dajana i u početku je imala obaveštajnu namenu. Za njeno postojanje se saznalo 1972. godine, kada je uspešno zauzela oteti avion na Tel Avivskom aerodromu “Lod”, a najkrupnija joj je akcija na Ugandskom aerodromu “Entebe” 1976. godine. Smatra se da je ubistvo trojice lidera Al Fatah-a 1973. godine, ubistvo Abu Džihada u Tunisu 1988. godine, kao i kidnapovanje duhovnog vođe Hezbolaha (Božije partije), šeika Abdela Karima, godinu dana kasnije, te ubistvo Fatija Šakakija vođe Islamskog džihada, potpisano od strane ove jedinice.
    Iako u policijskim formacijama postoje vrlo uspešne protivterorističke jedinice, kao “Jachida Mejuchedet” i “Jamam” (policijske i vojne službe, kao i tajne službe ŠIN BET i MOSAD, savršeno sarađuju, bez i malo netrepeljivosti, podređujući svoj rad višim, zajedničkim interesima), “269. Izvđački puk” se po mnogo čemu izdvaja. Pre svega se smatra da se izraelska industrija dijamanata nalazi pod njenom kontrolom, što omogućava finansijsku nezavisnost i sve što iz fantastične materijalne baze proizilazi. Zatim, ova jedinica je direktno odgovorna ministru i time se preskaču sve formalnosti i procedure. Tim više što u Izraelu, političari svoj posao rade tek kada vojska izvede operacije i nikako se ne eksponiraju u toku akcija, naročito ne u njihovoj završnoj fazi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna