Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Umro pesnik Petru Krdu

Pesnik, prevodilac, novinar i dugogodišnji urednik i predsednik Književne opštine Vršac Petru Krdu preminuo je u subotu u tom gradu.

Crnogorci traže reviziju albanskih udžbenika

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija zatražilo je od Ambasade Crne Gore u Tirani da proveri da li se u udžbenicima geografije za četvrti razred srednjih škola u Albaniji falsifikuju istorijske činjenice o današnjim granicama u regionu.

Preminuo pisac Ernesto Sabato

Argentinski pisac Ernesto Sabato, autor romana "Tunel", "O junacima i grobovima" i "Abadon, anđeo uništenja" umro je danas u 99. godini.

Tuđman želeo što manje Srba u Hrvatskoj

Franjo Tuđman je strastveno želeo da u Hrvatskoj bude što manje Srba, i to je na razne načine pokušavao, rekao je hrvatski pisac i novinar Slavko Goldštajn za današnji riječki "Novi list".

Obama: Veći porez za naftaše

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da naftne kompanije profitiraju od poskupljenja motornog goriva i pozvao Kongres SAD da obustavi poreski popust od četiri milijarde dolara godišnje koji uživaju preduzeća iz sektora nafte i gasa.

Detetu napravio dete

Saši B. (33) iz Bobova kod Svilajnca određen je pritvor do 30 dana, zbog sumnje da je počinio krivično delo obljube nad detetom, saopšteno je juče iz Višeg suda u Jagodini.

Deset država protiv nuklearnog oružja

Ministri spoljnih poslova Japana, Kanade, Australije, Nemčke i još šest država pozvali su međunarodnu zajednicu da obnovi napore za sprečavanje širenja nuklearnog materijala.

Irinej: Milanski edikt preokret u istoriji

Patrijarh srpski Irinej danas je, otvarajući na Romulijani pripremni naučni skup za obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta, rekao da "Milanski edikt predstavlja novu stranicu u istoriji i kulturi Evrope i Azije i preokret u istoriji hrišćanstva. Ovaj naučni skup je prilika da istoriju, čiji su slovenski narodi naslednici, prenesemo onima koji dolaze", istakao je je patrijarh Irinej.

Poseban sud za Hadžića i Mladića

Haški tribunal, čiji mandat ističe 2014. godine, prepustiće suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću novom sudu koji će se zvati rezidualni mehanizam.

Sindikati: Nema razloga za lumperajke u šumi

Uoči 1. maja - Međunarodnog praznika rada, sindikati su složni u oceni da nema mnogo razloga za slavlje na način na koji taj praznik obeležava najveći broj građana, budući da su radnici u Srbiji obespravljeni i da su u teškom ekonomskom i socijalnom položaju.

Mubaraku preti smrtna kazna

Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom ukoliko bude osudjen po optužbi da je naredio pucanje na demonstrante tokom narodnog ustanka u toj zemlji u januaru, rekao je ministar pravosudja Mohamed el-Guindi.

Snažan zemljotres u Panami

Snažan zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale pogodio je rano jutros jug Paname, saopštio je Američki geološki institut.

Nemačka očekuje talas gastarbajtera

Nemačka očekuje veliki priliv radnika iz osam zemalja istočne Evrope, nakon što sutra stupi na snagu zakon kojim se ukida njihova obaveza da pribavljaju posebne radne dozvole.