Info
18.03.2016.
09:36 > 09:57
Svaki sedmi učenik u Srbiji je vukovac, a gotovo polovina đaka je prošle godine bila odlična, pokazuju analize Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
  • Terješkova

    18.03.2016 21:03
    Ništa lepše od vremena provedenog na fakultetu, ne bih ga menjala ni za deceniju radnog staža! Škola je nekada bila vaspitno-obrazovna ustanova a sada.... Bila bih zadovoljna samo da mi decu nauči kako se uči!!
  • školarac

    18.03.2016 15:07
    Imamo situaciju da neko sedi i uči i završi srednju i fakultet (za to mu treba oko 4+5=9 godina) i dok još nađe posao par godina. Znači nema staža i izgubio je trećinu radnog veka. Neko drugi završi osnovnu, posle toga se vucara i za male pare za nekoliko godina i nekoliko hiljada evra kupi i srednju školu i neki "menadžment", ali tek pošto ga je neko zaposlio u neko javno preduzeće. Matematika je jasna: ovaj što je učio izgubio je 12 godina, a ovaj što nije učio ima 12 godina staža i kupljeni fakultet što mu je neko priznao................
  • Neko

    18.03.2016 14:03
    Kada sam ja bila školarac, u razredu je bilo 4-5 odličnih učenika, od toga 2-3 skroz odličnih... sada, u razredu mog deteta, od 30 učenika, 20 odličnih! To sve govori!
  • Her Žika

    18.03.2016 13:30
    A šta mari i vukovska diploma, kad će sutra ionako svi kao i naši vlastodršci da pozavršavaju neke leve škole, operu diplome, da od vuka naprave nezbita, da budu menažeri, lektori, kolektori, verni glasači, samoupravljači.... izeš školu i državu i sistem...
  • Mo

    18.03.2016 13:18
    Obrazovanje
    Tako je vec poodavno...mali je broj nastavnika i profesora koji drze kriterijume... uobicajeno je da oko 10% dece u skoli bude odlikas, a danas to nikako nije slucaj. Nekad je dete sa Vukovom diplomom imalo izvanredno znanje iz predmeta plus uspeh na takmicenju, danas imaju u najboljem slucaju osrednje znanje i cesto se ne traze te takozvane specijalne diplome sa takmicenja. Za dete koje je htelo da bude odlikas nekad se podrazumevalo da pohadja dodatne casove i takmicenja, danas i ,,odlikasi" beze sa casova. Nekad su deca sa Vukovom diplomom bila jasna intelektualna elita u buducnosti, danas velika vecina njih ne bude ni prosecna. Zavrse srednju skolu sa Vukovom diplomom a sekundarno nepismeni i nesposobni da nauce 50 strana, nema sistema rada, nema koncentracije. Na fakultetu se tu odmah vecina lomi...dodju iz srednje skole gde su sa kampanjskim ucenjem bili ,,streberi" i suoce se sa tim da takvih kao oni, i jos boljih ima na desetine. Strahovito mnogo i Vukovaca, da ne govorim druge dece, posle 12 godina skolovanja ne zna da uci. Nekoliko procenata izvanredne, ambiciozne i posvecene dece koja uspevaju u nauci na takmicenjima ili inostranim institutima odrzavaju sliku naseg obrazovnog sistema kao dobrog. Spram ostale ogromne vecine dece i njihovog neznanja, sistem je sasvim truo.
  • Misfit

    18.03.2016 12:47
    Vukova Paloma diploma.
  • Zbogom pameti

    18.03.2016 11:52
    Upravo kao i japanac...kad dodjoh na fax iz gimnazije postadoh wunderkind...a u srednjoj sve mamina i tatina deca...al nije ni to problem sad toliki koliko skolovanje nase dece...blagi uzas i sa ocenama i sa gradivom...deca se ne uce osnovnim stvarima...a ocena im je najbitnija...ja ucim svoje dete da je znanje najvaznije...a da ocene nisu merilo znanja i sposobnosti...i da ne mogu sva deca biti 5.0p i vukovxi....toga nije bilo toliki kadgod..
  • Iz

    18.03.2016 11:34
    razgovora
    Jako sam se začudio sa kakvim prolaznim ocenama deca završavaju osnovne i srednje škole, da bi Iz razgovora sa pojedinim nastavnicima saznao kakvim su pretnjama izloženi ukoliko nekoj deci dodele lošije ocene, a sa druge strane svaki nastavnik treba da obnavlja licencu, ukoliko su mu rezultati-ocene učenika loše (u periodu od 3 godine) može doći do gubitka licence.
    Sad u ovo vreme imamo gomilu odlikaša koji u moje vreme bi bili učenici sa dovoljnim ili dobrim uspehom po osnovu znanja i obrazovanja.
  • evgenije

    18.03.2016 11:21
    U vreme SFRJ je ta Vukova diploma nešto i značila i imala nekog smisla. U celom mom odeljenju je bilo dvoje Vukovaca a na nivou škole bilo ih je ukupno osam. Svi oni su kasnije i opravdali tu Vukovu diplomu na fakultetu pa i sada u realnom životu. Danas se Vukove diplome dele kao da su salvete. Sada ima odeljenja u kojima i do 70% učenika su Vukovci. Tako se na veštački način prave "elitne" škole. Direktori su danas u pravoj borbi za brojem učenika a broj upisanih mogu da podignu samo ako je škola "elitna". Dovoljno je po naređenju direktora srozati kriterijume a nastavnici će to prihvatiti jer od broja učenika zavisi i njihov fond časova kao i samo radno mesto. Izbaciš što više Vukovaca, digneš nivo škole a roditelji pokondirene tikve baš u takvu školu upisuju dete da bi im i dete postalo elitno. Tek kada sva ta deca odu na fakultete vidi se koliko nemaju veze sa postignutim uspehom u školi. Većina tih "Vukovaca" ide na privatne časove iz matematike, hemije, fizike kako bi uopšte mogli da skontaju o čemu to profesor uopšte priča na predavanjima.
  • KarlMarks

    18.03.2016 11:06
    Drustvo
    Jedini konstantan momenat koji se dogadja u svakom drustvu je klasna borba izmedju klase iznad tj. Elite protiv klasa ispod njih proleterijata ili obične sirotinje.
    Sistem namerno uništava škole, zašto bi neki čovek koji ima 10 stanova, dozvolio da istu mogućnost za školu ima njegovo dete kao i neko ciganče, bankovna svota na računu ne odlučuje o pameti. Ali kao u Americi, imate Ajvi ligu, pa kad platitete MegaDens/MegaAkademiju/Jejl ili nešto tako gde je ulaznica 50k evra.
    Vi ste odma preskočili u onu klasu iznad, a zašto bi oni koji imaju novac, svojoj deci pravili konkurenciju ?!?!
    To je liberalni kapitalizam. Pa gledajte
  • Poznato i tačno

    18.03.2016 10:56
    I, hoće li se neko konačno složiti sa mnom, da se protiv ovog naroda specijalni rat vodi i u obrazovanju, i da u njemu učestvuje sva politička elita iznad direktora škole.A cilj svega je masa
    neobrazovanog naroda koji ne može da konkuriše nikome u EU, već ostaje da radi za pivo i utakmicu. Drago mi je što istraživačko novinarstvo osvane negde i sa ovakvim temama, koje svi skrivaju.
  • Janac

    18.03.2016 10:18
    Ja zaista ne znam gde sve ovo ide... Ja sam u mojoj gimnaziji bio dobar ili vrlo dobar, da bih polozio prijemni na fakultetu sa maksimalnih 60 poena i jedva se upisao... Ispred mene su bili silni vukovci koji su jedva nesto uradili..

    Ja sam na kraju zavrsio fakultet u roku kao jedan od troje koji su u roku zavrsili i to sa prosekom preko 9, ostao na postdiplomskim i doktorskim...

    I dok sam ja isao u skolu bilo je protekcija i pretnji... Profesori obicno deci poznatijih roditelja, policajaca ili doktora a priori daju visoke ocene i onda na nama anonimusima peglaju prosek...
  • Beca

    18.03.2016 10:08
    tako bilo i do sad
    Sad ste to shvatili?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna