Vukovci i sa znanjem ispod proseka

Svaki sedmi učenik u Srbiji je vukovac, a gotovo polovina đaka je prošle godine bila odlična, pokazuju analize Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Zabrinjava, međutim, činjenica da se ponegde ocene u đačkim knjižicama odlikaša ne slažu sa postignućima na završnom ispitu. Analize pokazuju da se kriterijumi za dodelu Vukove diplome gotovo u svakoj školi tumače na drugačiji način, pa je razlika u rezultatima vukovaca u zemlji ogromna.
 
"Ti rasponi su takvi da su praktično razlike između vukovaca koji postižu najviši i najniži uspeh takve da se kreću u rasponu od gotovo dve ocene. U Raškom okrugu postoji 10 odsto vukovaca čije je postignuće manje od republičkog proseka, to znači da ovi vukovci nisu izašli iz osnovne škole ni sa prosečnim znanjem", kaže Jasmina Đelić iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.
 
Obrazovanje je na sve manjoj ceni, upozoravaju stručnjaci. Ne brinemo više o znanju već isključivo o oceni koja više nije merilo naučenog već uglavnom instrument za upis u bolju školu.
 
"Sada imate dete koje je videlo da je za ocenu potrebno malo i, ako bismo to uporedili sa nekom sportskom disciplinom, ono sada zna da ne mora visoko da skoči da bi preskočilo prečku jer je prečka postavljena nisko i na taj način ste opšti kvalitet znanja srozali", navodi za RTS Dragica Pavlović Babić iz Instituta za psihologiju.
 
Rešenje je u kontinuiranom usavršavanju nastavnika u oblasti ocenjivanja kao i uvođenje godišnjih jedinstvenih testova na kraju svakog razreda. "Onda vidimo gde je ko jer ovako vidimo neke potpuno individualne prakse koje međusobno slabo komuniciraju. Kada vam dete kaže da ima četvorku, vi zapravo nemate pojma kakvo znanje iza toga stoji, ma o kom predmetu je reč", smatra Babić.
 
Do tada imaćemo bolesno školstvo, upozoravaju stručnjaci. Suočavanje sa činjenicom da su pojedini lakše došli do boljih ocena – kod drugih koji se više trude stvara anksioznost i razočaranje. Kada se tome dodaju i upis škole preko veze, lažne diplome i na kraju dolazak do dobro plaćenog posla i boljeg životnog standarda – apatija se, nažalost, širi.
 
Autor: RTS
  • Terješkova

    18.03.2016 21:03
    Ništa lepše od vremena provedenog na fakultetu, ne bih ga menjala ni za deceniju radnog staža! Škola je nekada bila vaspitno-obrazovna ustanova a sada.... Bila bih zadovoljna samo da mi decu nauči kako se uči!!
  • školarac

    18.03.2016 15:07
    Imamo situaciju da neko sedi i uči i završi srednju i fakultet (za to mu treba oko 4+5=9 godina) i dok još nađe posao par godina. Znači nema staža i izgubio je trećinu radnog veka. Neko drugi završi osnovnu, posle toga se vucara i za male pare za nekoliko godina i nekoliko hiljada evra kupi i srednju školu i neki "menadžment", ali tek pošto ga je neko zaposlio u neko javno preduzeće. Matematika je jasna: ovaj što je učio izgubio je 12 godina, a ovaj što nije učio ima 12 godina staža i kupljeni fakultet što mu je neko priznao................
  • Neko

    18.03.2016 14:03
    Kada sam ja bila školarac, u razredu je bilo 4-5 odličnih učenika, od toga 2-3 skroz odličnih... sada, u razredu mog deteta, od 30 učenika, 20 odličnih! To sve govori!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija