Autor: Playbook Srbija

Info
08.06.2016.
15:30 > 16:04
Stanje legalizovane korupcije u srpskom zdravstvu i zvanično je konstatovano u Upitniku Evropske komisije za Poglavlje 23 gde je ova oblast ocenjena kao prva po korupciji u javnom sektoru.
  • Novosadjanin

    11.06.2016 22:45
    dr i samo fr
    O odnosu lekara prema pacijentima u Novosadskim bolnicama i domovima zdravlja najslikovitije govori komentar lekarke specijaliste koja u replici na komentar Samo fr, opisuje nas pacijente koji smo nezadovoljni kvalitetom zdravstvene zaštite u Novom Sadu kao "prost svet".
    Osim toga dotična pominje kako bi joj u Nemačkoj ponudili platu čak sedam puta veću i to odmah, pa bi joj postavio pitanje zašto ne ode. Možda bi mladi lekari posle njenog odlaska dobili posao i lečili nas prostake u razumnim rokovima i bez upućivanja u privatne ordinacije ili iznudjivanja poklona zahvalnosti.Da svi odahnemo.
  • Samo fr

    11.06.2016 14:02
    za gospoju dr
    Čudi me gospoja dr da neznate da je minimalac za fr u Srbiji ispod 200Eur.
    A socijalna pomoć u Nemačkoj 800 eur po članu familije.
    Tako da bi ja i žena ukupno i to oma, da se ne polomim ,u Nemačkoj dobili i više od 7 puta nego što ja za sebe i nju u Srbiji zaradim od posla fr.
    Morao sam ovo dodati, da znate gospoja kako nas fr ili običan svet (kako ti kažeš) u Nemačkoj cene.
  • Samo pitam

    11.06.2016 13:24
    medicinski radnik
    Ako vam je mala državna plata što nedate otkaz i radite SAMO PRIVATNO CEO DAN.? Ne razumem zašto se odmah iznervirate ako vam neko posavetuje da date otkaz kod države gde Vas pacijenti napadaju, radite u lošim uslovima i slabo vas plaćaju.Nikakao da shvatim.Molim te objasni mi.
  • Samo fr

    11.06.2016 13:15
    za gospoju dr
    U pravu si gospoja dr, meni koji sam fr, oma svi daju mito i kad ne radim i ja radio ili ne, plaćaju me svi sa doprinosima od plate.Čak i dr., mr. Pa sam zato tražio i obezbedjenje od agresivaca,sve na njin trošak.
    A da smo u Nemačkoj (piše se velikim slovom ,gospoja dr), oma bi otišo kod advokata,da mi sastavi tužbu kad me neki dr ne primi oma, a ja platio osiguranje.I u Lekarsku komoru bi išo....
    A ovde nikom da se žališ i da tužiš, nema vajde, pa dr mr zamišljaju da je svuda tako, samo za sedam puta veću platu.
    I javte mi da znam ako osnuju neku komoru za fr ovde,da se upišem ,da se i ti gospoja dr možeš žaliti na mene, što mi plaćaš svaki mesec,a ja da bi odno šut sa tvoje vikendice zakažem iznošenje za 6 meseci.A privatno za keš kažem može oma.
  • @Samo fr

    11.06.2016 11:06
    Uvek sam sumnjala, ali evo potvrde u tvom komentaru i odgovora na pitanje zasto prost svet uvek misli da svi lekari kradu, uzimaju mito i nista ne rade - polazite od sebe. Nemojte. Na zalost, ima nas izgleda mnogo vise postenih i moralnih nego medju vama. I drugo - nismo slicni po tome da bi nam u nemackoj bila veca plata. Tu je ustvari i glavna razlika a ne slicnost, jer, tebi kao fizikalcu u nemackoj je veca 2, a najvise 3 puta ako se jako polomis. A meni kao specijalisti je 7 puta veca odmah na potpisivanju ugovora.
  • medicinski radnik

    11.06.2016 09:31
    nisam lekar
    Radim 2 posla ( drzavni i privatni ) zato sto ne mogu da prezivim sa platom od drzavnog. Ovako izgleda jedan moj dan. Ustanem u 6h, odem u drzavnu ustanovu. Radim ko konj dok se smena ne zavrsi ( naravno tu se pacijenti bune, galame, uprava preti otkazima itd ....) onda odmah odem privatno. Naravno da i tu radim kao konj al bar su ljudi normalni i gazde ne prete otkazom ... zavrsim posao oko 21h i odem kuci. Kad stignem javim se da sam ziv i legnem u 22h da spavam. Cekam vikend. Subota odmor, dok je nedelja socijalni zivot....
    U zivotu nisam mito uzeo! A ko hoce i moze da radi nek radi!
  • Tuga

    11.06.2016 08:14
    beda
    Iz ugla nekog ko radi u zdravstvenoj ustanovi to sve izgleda daleko losije nego sto pacijenti misle i mogu da zamisle. Obican dr, uz silne edukacije kojekude i spec, mr, dr i ostalo, ne moze ovde da se iskaze. Kako? Lepo nemam ni najosnovniju opremu za to. Moj upravnik NECE da nam obezbedi minimum za rad tj. da pruzim pacijentu kompletan pregled, kakav zasluzuje, a i platio je osiguranjem!
    Dakle, preganjamo se godinama, sve nam je zastarelo od opreme, a neki samo lapaju za svoj dzep i nicu silne privatne klinike od nasih para, a pacijent ima sve manje mogucnosti da uradi bilo sta drzavno.
    Bunio sam se, talasao, pretili mi, svasta bilo i niko da me podrzi, jer i pacijenti to izgleda vole. Digoh ruke, sta mogu? Da dignem kredit i dam drzavi za opremu, iako je vec dobila namenska sredstva za to, koja su otisla negde?!
  • dr Kiki

    11.06.2016 00:38
    za Lekara od kolege iz CH
    U CH, D...lekar zaposlen u drzavnoj bolnici nema pravo da radi privatno ali lekra privatnik moze da potpise ugovor sa drzavnom bolnicom, da u njoj operise, poradja...itd a sve je pokriveno obaveznim zdravstvenim osiguranjima kojih u CH ima 40 u D jos vise (plus dobrovoljnim dopunskim, zavisno od polise) pa pacijent moze godisnje da menja i osiguranje a ne samo lekara. Ta konkurencija i slobodan izbor su osnova kvaliteta ovih zdravstvenih sistema.
  • Novosadjanka

    10.06.2016 22:38
    Članak je odličan
    Dodajte i tačku 7

    u kojoj bi naveli da lekari u Srbiji nikom ne odgovaraju za kvalitet svoga rada i pruženih usluga
    -Lekarska komora nema disciplinske organe i sud časti koji funkcionišu i koji bi odlučivao o oduzimanju licence,a po podnetoj prijavi pacijenta ili porodice
    -Sudovi u Srbiji ne dosudjuju adekvatne iznose na ime naknade štete nastale po osnovu lekarske greške
    -čak i kada se pokrene neki sudski postupak protiv lekara (parnični ili krivični) ne može se naći drugi lekar iz Srbije koji bi dao nalaz i mišljenje, kao veštak da je kolega pogrešio, pa se obustavljaju postupci usled nedostatka dokaza, umesto da se veštačenja poveravaju lekarima ekspertima iz EU koji bi dali objektivni nalaz,
    - pacijent je ucenjen i stavljen pred svršen čin: obavezno zdravstveno mora da plaća, iako ga ne koristi, a za slučaj štete usled neadekvatnog lečenja svoj odštetni zahtev ne može realizovati
    -naprotiv lekar ima privilegije da obavlja delatnost i kod države i privatno,a odgovornost prema pacijentu nema
    -Pacijent duplo plaća i računa samo na časnu reč i Hipokratovu zakletvu lekara, da će biti adekvatno lečen. Tragedija.
  • Pacijent

    10.06.2016 12:28
    Lekar
    Denis je u svom komentaru lepo objasnio kako to funkcioniše u uredjenim zemljama.
    Lečenje ISKLJUČIVO plaća osiguranje, koje kontroliše tokove novca.
    Osim toga pretpostavljam da jednim delom korupciju sprečava i to što garancija za dobar rad lekara u Nemačkoj nije samo Hipokratova zakletva.
    Lekar računa i na to da tamo funkcioniše i Lekarska komora koja mu može uzeti licencu,a funcionišu i sudovi, pa ukoliko zbog lošeg lečenja pacijentu bude pogoršano zdravstveno stanje u poziciji je da tuži kliniku i samog lekara (koji takodje imaju sopstvene polise osiguranja za takve slučajeve) i dobije ZNAČAJNE SUME NA IME NAKNADE ŠTETE.
    Za razliku od uredjenih zemalja, kod nas lekar nema odgovornost za svoj rad.Nije mi poznat podatak da je nekome Lekarska komora oduzela licencu ili da su naši sudovi u sporu protiv državne klinike dosudili neki značajniji iznos novca oštećenom pacijentu ili porodici.
    Princip je da za svoj rad treba da budete adekvatno plaćeni, ali istovremeno za loš rad treba snositi odgovornost. E onda možete sedeti na dve stolice.
  • Denis

    10.06.2016 01:01
    Tekst je odličan, pogađa istinito stanje. Javljaju se neki iz zapadne Evrope koji da li iz neznanja ili zle namere negiraju koruptivno stanje našeg zdravstva. U Nemačkoj sam šest meseci i mogu da posvedočim o sasvim drugačijem stanju u ovdašnjem zdravstvu. Imam samo osnovno zdravstveno osiguranje. Prvi put sam otišao kod lekara kada me je boleo stomak. Lekar ima ordinaciju kod kuće i radi kao privatnik ali svi osiguranici se kod njega leče besplatno, jer ima ugovor sa fondom koji mu plaća za rad. Pritom radi sam bez medicinske sestre. Kod njega pacijenti dolaze u radno vreme bez zakazivanja i obično se čeka kratko najviše pola sata. U ordinaciji poseduje ultrazvuk i odmah mi je unutrašnje organe pregledao. Posle sam išao kod dva specijalista i obavio dva ozbiljna pregleda (jedan uz opštu anesteziju) takođe potpuno besplatno (odnosno moje osiguranje je pokrivalo sve troškove). Čekanje na termin za specijalističke preglede je jedna do dve nedelje. Jedini troškovi su mi bili lekovi od kojih većina košta simbolično tj. nekoliko evra. Treba li uopšte spomenuti da takav tretman uz ekspresno prolaženje kroz dva savremene specijalistička pregleda za manje od 6 meseci bi u našem zdravstvenom sistemu bio nezamisliv?
  • lekar

    09.06.2016 22:30
    za Pacijent
    U redu gospodine Pacijent, da uzmemo da ste vi u pravu. Objasnite mi zasto onda u Svajcarskoj, Nemackoj... lekari rade i u drzavnoj bolnici i privato, a tamo nema korupcije, sve savrseno funkcionise i svi su zadovoljni, kako lekari tako i pacijenti. Molim da mi objasnite zasto je to tako?
  • Pacijent

    09.06.2016 17:27
    Lekar
    Au doktore, Vi baš usavršili demagogiju, al da repliciram

    1.Vama se JAKO svidja dodatni rad po kojim podrazumevate da radite ISTOVREMENO kod države i DODATNO kod sebe privatno, a to je sukob interesa
    2.Stalno pričate da Vas država slabo plaća, mnogo radite u užasnim uslovima i sl. ALI POSAO KOD DRŽAVE ČUVATE I NE DATE NIKAKO, što me zbunjuje.Recimo odmah se iznervirate ako Vas neko obavesti da možete raditi i SAMO PRIVATNO i tu dovoljno zaraditi bez državnog posla.
    3.Hipokratove zakletve se držite i primite sve ZAKAZANE pacijente u državnoj ustanovi.Samo niste pojasnili da u bolnici ZAKAZUJETE za 6 meseci,a u dodatnom radu ODMAH
    4.Meni odgovara ono ODMAH privatno pa plaćam.
    5.E zbog tačke 4 NEĆU VIŠE DA PLAĆAM 12,5 % moje plate za obavezno zdravstveno osiguranje.Nemam koristi nikakve.
  • Lekar

    09.06.2016 16:57
    Onda svugde ravnoteza
    Ako je borba protiv korupcije zasnovana na ukidanju dodatnog rada - samo napred. Uvedite i to, pa cemo 2020-2025. g. u EU, a onda i lekari odose u EU. Tada cemo imati maksimalni liberalizam u zdravstvenom sistemu kakvog se i Amerika odrekla a o Engleskoj i Skandinaviji da ne govorimo. Ej, liberalizam u zdravstvu - pa jeste li vi normalni?! Ko ima - njemu zdravlje! Ali terajte, eksperimentisite i pustajte neznalice i mrzitelje naroda da sprovode propagandu - "po analogiji onda bi i sudije popodne mogle da budu advokati "! Pa koji je to neznalica izvalio? To nisu iste profesije! Lekar mora na oba radna mesta da radi u skladu sa Hiokratovom zakletvom i ne moze da odbije pacijenta koji je zakazan... Bolje ulozite u preventivu pa rasteretite sistem bar za 20 godina i jacajte privredu pa nece nasih 10% biti necijih 5%.
  • moj do mojega

    09.06.2016 15:04
    otvori ordinaciju
    m a treba reci kratko i jasno ako ti nije dobro na drzavnim jaslama i svakodnevnim poklonima , otvori sam jer te je drzava besplatno skolovala a na yapadu bi to debelo platio , placaj porez drzavi ( ko je ikada od privatnika dobio racun i zaradi koliko hoces. Svi takodje znamo da se sada zaposljavaju deca lekara , profesora ,politicara ne zbog znanja i uspesnosti vec kupljenog znanja i zato kad odu ovistariji tesko nama i sa onim u bolnicama a i privatnim ordinacijama. Niko ne gleda da pomogne pacijentima jer je bolesnom najteze vec novac cast malobrojnima.
  • ADVOKAT

    09.06.2016 12:42
    Milica Simić
    Poštovana gospodjo,obaveštavam Vas da ja izdajem račune za moje usluge.
    Advokatura je PRIVATNA DELATNOST i mi obaveze prema državi MORAMO plaćati.
    Za vreme protesta advokata (5 meseci) NISMO RADILI, ali smo poreze i doprinose DRŽAVI MORALI PLATITI KAO DA JESMO RADILI.
    Zašto? Zato što smo mi sami sebi poslodavci i poreze i doprinose za sebe plaćamo i kad NE RADIMO.
    Moja mesečna obaveza je 38.000,00 dinara mesečno, jer ADVOKATI kao fakultetski obrazovani NE MOGU RADITI ZA MINIMALAC.
    Ne vidim ni jedan racionalni razlog da Vam advokat ne izda priznanicu za svoj rad, jer on poreze SVAKAKO PAUŠALNO PLAĆA.
    Da bih izbegao ovakve priče , ja čak i fizičkim licima napravim račun za plaćanje i tražim da plate na moj račun u banci.
    Osim toga obaveštavam Vas da SVI moji klijenti koji su firme plaćaju sa svog računa na moj račun, kao i sudovi i tužilaštva za odbrane po službenoj dužnosti.
    Prihod od fizičkih lica u ovim vremenima je mizeran, jer svi dodju sa idejom da plate posle sto godina kad se sud završi i to na način da ja naplatim od protivne strane, ako je moguće, a ako nije moguće da im radim gratis (nešto kao perbetum mobile-oni samo potpišu punomoć i čekaju novac). E takve pošaljem natrag i ne prihvatam posao. Nek se zastupaju sami.
  • Samo fr

    09.06.2016 09:32
    dr mr
    Ja sam fizički radnik , pa ne kapiram kako neko može da radi KOD DRŽAVE PUNO RADNOM VREME za platu, a OMA POSLE TOGA NASTAVI RAD PRIVATNO i ne zabušava nigde!
    Svaka čast, je ne bi izdržao, ja bi kod države spavao u nekoj sobi kad dežuram i zabušavo da budem odmoran za privatan rad.
    A po nečemu smo slični i ja samo fr sam mnogo lošije plaćen ovde nego u Nemačkoj!
  • dr mr

    09.06.2016 08:00
    E ovako: kao i uvek tema je "zagrebana" samo po povrsini i time je stvorena hajka prema lekarima, koji su elitna profesija u svakoj drzavi. Problema ima vise i ne moze se gledati samo iz jedne perspektive. Prvo treba biti svestan da su zdravstvom nezadovoljni i lekari i pacijenti. Sto se tice lekara, tacno je da postoje izuzetno korumpirani, koji su stvorili prave imperije, i kod kojih bi vrlo lepo "funkcionisao" zakon o poreklu imovine. Treba znati da su to mahom lekari koji rade iskljucivo u drzavnim ustanovama i odatle generisu dodatnu zaradu preko ledja gradjana i sistema uopste. Sa druge strane, pacijenti moraju biti svesni da je lekar izuzetno mnogo ulozio u svoje usavrsavanje, da licence, kursevi, boravak u klinikama u stranim zemljama puno kostaju i da to vrlo retko obezbedjuje ministarstvo Zdravlja. Interes pacijenta je vrhunsko zdravstvo, i prema tome mora biti svestan da to mora da se plati, na ovaj ili onaj nacin. U vezi dopunskog rada, hteo bih da navedem da lekarima ne treba zabranjivati isti a na drzavi je da to regulise time sto ce lekar uredno raditi popodne i platiti porez. U svim ozbiljnim drzavama sveta lekari rade i privatno. NAravno potrebno je vrlo strogo sankcionisati one lekare koji zabusavaju pre podne i koji prevode pacijente iz drzavne ustanove privatno, ali se to ne radi generalnom zabranom lekarima da rade dodatno. Naposletku, mislite da bi lekari radili popodne da su im plate pristojne, i da odgovaraju ulozenom trudu i odgovornosti. Toliko...
  • Pacijent

    08.06.2016 21:23
    /
    Mesečni doprinosi na ime obaveznog zdravstvenog osiguranja su 12,5% na NETO platu.
    Svako prema svojoj plati može da izračuna koliko je UKUPNO u svom radnom veku uplatio po tom osnovu, a šta je dobio.
    ps. to je mnooogoo više od 200eur

  • Mira

    08.06.2016 20:30
    @privatni poslodavac
    I ovako zvanično plaćate za svoje radnike, a oni sutra kad se razbole i konac za operaciju moraju da kupuju, uzalud zdravstveno osiguranje. Čekaonice pune penzionera, realno dosta para se troši za lečenje hroničnih bolesnika,dijabetičara i slično. Svejedno, i ta sredstva iz kojih se finansiraju centri za socijalni rad i pio fond država zahvata od privrednika. Obrni-okreni troškovi se svale na privredu hteli vi to ili ne. Mislim da je ovaj sistem ovakav neodrživ i da mora pod hitno da se menja. Prvo bi trebalo da se promeni svest tih direktora klinika jer je sramota da za svaki inkubator i aparatić u porodilištima organizujemo humanitarne akcije, a pare od osiguranja se troše bahato i neracionalno na službena putovanja i slične stvari.
  • /

    08.06.2016 20:29
    /
    ma imate bre zemlje koje vam vrate novac ako ne korisite uslugu zdravstva. svota je na nivou 200e ali ih barem vrate

    ponovicu - kupujete kola i stanove na kredit a ne biste se lecili.

    silni ameri pomrese od tog zdravstva koje prizeljkujete
  • PRIVATNI POSLODAVAC

    08.06.2016 17:50
    Mira
    Ja NE TREBA da uplaćujem zdravstveno osiguranje za penzionere i nezaposlene. Za nezaposlene plaća država preko centara za socijalni rad,a za penzionere fond PIO,a ja državi porez .
    Ja TREBA da uplaćujem zdravstveno osiguranje za SVOJE ZAPOSLENE.
  • Pacijenti

    08.06.2016 17:18
    ZARE
    A vi profesore nameračili da privatizujete KCV za 1 eur i da nam KRVAVO naplaćujete operacije,a naših12,5 %od plate što smo uplaćivali na ime obaveznog zdravstvenog osiguranja pojela maca?
    Državne bolnice ne pripadaju lekarima! Njih su izgradili, opremili i stvorili poreski obveznici i uplatioci obaveznog zdravstvenog osiguranja.I Vašu specijalizaciju i kongrese MI SMO PLATILI!
    Nema ništa od privatizacije bolnica i kliničkih centara,zaboravite na to!Država ostaje vlasnik postojećih.
    Ako hoćete SVOJU PRIVATNU BOLNICU,dižite kredite izvadite novac iz slamarice i IZGRADITE JE.
    Privatizacija zdravstva znači da lekari o svom trošku izgrade ,zakupe i opreme objekte pa nek rade PRIVATNO Ali NE MOGU ONDA ISTOVREMENO DA RADE I KOD DRŽAVE.
    Ako nemate BAŠ za bolnicu,otvorite ordinaciju, jeftinije za početak.
  • Pacijent

    08.06.2016 15:12
    Zare
    Obrnuto.Opšta praksa privatno, a hitna pomoć i bolnice državne!
    Šta će mi domovi zdravlja? Pa lekar opšte prakse samo piše recepte.Neka mladi lekari otvore svoje ordinacije sa malo ulaganja i da imam lekara opšte prakse koji mi dolazi kući.
  • Mira

    08.06.2016 14:54
    obračun plate
    Meni je potpuno suludo to što imamo stavke "doprinosi na teret zaposlenog" i "doprinosi na teret poslodavca", a ne postoji mogućnost da zaposleni sam bira koliko će procentualno da odvoji za pio, zdravstvo, nezaposlenost. U tom slučaju radije bih taj doprinos koji pada na moj teret prosledila u privatno zdravstveno osiguranje i lečila se u privatnim ordinacijama bez lista čekanja. Doprinos koji poslodavac mora po slovu zakona da uplaćuje u RFZO nek pokriva troškove hitne pomoći i dravstveno osiguranje penzionera i nezaposlenih.
  • Zare

    08.06.2016 14:36
    Kad nešto ovako doboko zadje u korupcione tokove vrlo je teško naći pravo rešenje za situaciju. Možda bi jedna opšta privatizacija većina delatnosti u zdravstvu bila nekakvo rešenje. Sačuvati opštu praksu i hitnu pomoć a ostalo sve u privatnike pa neka se bore na tržištu poput stomatologa. Mada bi se onda i izdavanja za zdravstvo trebala znatnije smanjiti tj. doprinosi koji se plaćaju od strane zaposlenih smanjiti za jedno 70%.
  • Pacijent

    08.06.2016 14:27
    Ma dajte
    A zašto moram da plaćam OBAVEZNO ZDRAVSTVENO osiguranje svakog meseca i to
    12,5 % od plate? Kad me upućujete da dodjem kod vas privatno i PONOVO ISTO PLATIM? I moji novci i moj hleb je bitan, 12,5% od moje plate i od mog hleba mi uzimate za vaš hleb kod države, a ne dajete mi ništa! Neću da pristajem na to.Nek se ukine obavezno osiguranje onda!
  • Stvarno znaš

    08.06.2016 14:15
    ma dajte
    Nekog frizera ili mehaničara koji rade i primaju platu kod države, pa svoje mušterije šalju u spostvenu preduzetničku privatnu radnju, jer im fen ili šrafciger NE RADE u državnoj firmi? A ako mušterija baš hoće feniranje ili opravku auta o trošku države stave in na spisak za 6 meseci?
    Naravno podrazumeva se da te iste mušterije plaćaju SVAKOG MESECA 12,5% od svojih primanja državi za usluge feniranja i opravke auta?
    Baš sam ljubobitljiv, reci mi, ako znaš., takve frizere,automehaničare i mušterije.
  • Sava

    08.06.2016 13:27
    hajka
    Neverovatna hajka na lekare se nastavlja.Iz prve ruke kazem da je vecina lekara BEDA.I to onih koji bi trebalo da vode pricu Vaseg lecenja opsta medicina i urgentne sluzbe kad je najhitnije.ONI BAS I NEMAJU NEKE MOGUCNOSTI DODATNE ZARADE U OVOM SISTEMU.I moraju da odrade svoje radno vreme jer nisu profesori da poturaju druge da rade za njih,a po pravilu nisu NECIJA deca.Pored toga moraju da idu na usavrsavanje za licencu.I nije tacno da su nestrucni i neradnici.Sistem je jako ,jako los,ali nije bilo prave reforme.Bolesnih je mnogo vise,a lekari su JEDINA PROFESIJA KOJOJ JE DUGO USKRACIVANO STRUCNO USAVRSAVANJE ,tj specijalizacija iz sopstvenog dzepa. i gde je zabranjeno zaposljavanje,iako postoji jasna potreba za istim,pa imate preko 50/60 pacijenata dnevno.A profesor se bavi SAMO ODREDJENOM OBLASTi,tj UzOM OBLASTI.Casna i cenjena profesija je dovedena na dno.A setite se da su samo najbolji isli za lekare
  • -

    08.06.2016 13:19
    Ma dajte
    U ovoj drzavi svako ko hoce da zivi iole normalno a nema neki ekstra placen posao radi dopunski. Frizeri, mehanicari..da ne nabrajam. Posao je posao, a hleb je hleb. Neka se uvede dodatno zdravstveno osiguranje koje pokriva i privatne klinike i svima dobro. Ko voli nek izvoli. Izbor je na nama samima. Ako hocu bolju uslugu, idem privatno. Drzavni pedijatar kao na pokretnoj traci svoj deci prepisuje istu terapiju, odem privatno i neko mi se zaista posveti detetu.
  • Cammi

    08.06.2016 13:09
    pristojna primanja
    Treba da stvaraš sam.Recimo otvoriš privatnu ordinaciju, a daš otkaz kod države.I zaradjuješ koliko ti volja....Jednostavno, zar ne?
  • SRAMOTA

    08.06.2016 13:07
    memeber
    Nije sramota raditi.Sramota je da državni posao koristiš kao LOGISTIČKU PODRŠKU svojoj privatnoj praksi,bez ikakve naknade državi za to.
    Ako si stručnjak,daj čoveče otkaz kod države pa radi samo privatno. Pacijenti će te tražiti zar ne?
    Pravo na rad ne podrazumeva da sediš na dve stolice.To je sukob interesa. Svaka ozbiljna kompanija bi te tužila za naknadu štete,ako dok si kod nje zaposlen taj ISTI POSAO radiš i za nekog drugog ili za sebe privatno. A klijente pronalaziš u kompaniji kod koje si zaposlen.
    Razmisli malo.

  • nervirach

    08.06.2016 13:06
    E, doktor ne treba da ima dopunski rad. Neka otvori privatnu ordinaciju i neka onda radi do mile volje. Odjedanput ce svi pacijenti biti za dopunski rad. Ko ne zna medicinare? Napaceni.
  • bozz

    08.06.2016 11:57
    blago vama
    Sistem je potpuno slupan. Velika većina u državnim ustanovama su nestručnjaci, nečija deca, unuci. Imate čitave hirurgije, urologije ... sa dva- tri prezimena. Top su deca koja su završila fakultete, zna se kako, uz maalu pomoć roditelja. Kvalitet nije u modi. Proverite prezimena na urologiji u Novom Sadu. A što je lošije državno zdravstvo, a svakako je loše, privatno će cvetati. Ali barem tu možete da birate prezime i stručnost lekara. Kakva država, takvi i poslanici, lekari, policajci, sudije ... Neka nam je Bog u pomoći
  • member

    08.06.2016 11:24
    Svako ko hoce treba da radi i zaradi.

    Pre je problem u ljubomori, jer vam smetaju lekari koji rade privatno, isto kao i nastavnici koji drze privatne casove. Smeta vam svaka struka koja ima mogucnost da radi i dodatno zaradi.

    Svako ko je sposoban treba da radi. I zaradi.

    Zasto je kod nas sramota raditi?!
  • nervirach

    08.06.2016 10:27
    Dopunski rad je kao kada bi dao Koka Koli da puni Pepsi. Idiotizam. Dobar za ove sto salju u privatne ordinacije.
  • Cammi

    08.06.2016 10:10
    A zašto se tim istim ljudima ne omoguće pristojna primanja....
    Raznim dupeljupcima je plata u javnom sektoru preko 100.00,00 pri tome ne pomere svoju zadnjicu tokom celog radnog dana, sem kad se treba natrćiti za još koje unapređenje.

    A ovde se vodi polemika oko toga da li doktor treba da ima dopunski rad.
    E TREBA da ima, kad taj isti doktor nije plaćen kako treba, mislim da bi većina pre bila sa svojom porodicom nego po celi dan biti odsutan!
    Da je volje u državi još bi trebalo da bude plaćen više od normalnih primanja, jer od tih osoba zavise mnogi životi.

    A mi kao društvo im trebamo to omogućiti, ali avaj.......u banani državi daj banane...a stručnjake gubimo.
  • programer

    08.06.2016 09:58
    berlinac je skroz u pravu
    kao neko ko je živeo i u UK i u austriji i u nemačkoj a sad sam u holandiji, mogu vam reći da je to skroz tačno
    gp - lekar opšte praxe rešava sve, specijalistu retko kad vidite i mesecima čekate na te preglede
    sem kad je hitno nešto u pitanju, ti urgentni centri im stvarno rade super al i tu vas u državnim bolnicama leče specijalizanti a profesora vidite samo u viziti
    ako hoćete ona kako se u srbiji zamišlja da treba, morate da platite dodatno osiguranje i onda koliko para toliko muzike
    koliko čujem od kolega koji rade u IT, i u srbiji to postoji
    većina stranih firmi plaća dodatno osiguranje i polako državno zdravstvo ostaje samo za sirotinju i one koji ne znaju sebi bolje da obezbede
    socijalizam je umro a zdravlje je skupa rabota...
  • Deki

    08.06.2016 09:30
    ništa nije slučajno
    Kome je u suštini najviše odgovaralo sedenje na dve stolice.....ukrštanje privatnog rada sa resursima države ( instrumenti, prostor itd)?
    Pa naravno grupi lekara funkcionera koji su i dalje mogli neometano da ucenjuju pacijente da za besplatne usluge plate. Naravno u toku radnog vremena korimpiranih lekara koji zvanično rade u državnoj službi se stvara slika neuređenosti zdravstvenog sistema, nefunkcionalnosti medecinskih aparata, dugih lista čekanja itd....a sa druge strane je u ponudi prijatni mirišljavi ambijent čekaonice gde se sve završava sa osmehom mlade medicinske sestre u nekoj privatnoj ordinaciji. Pa da se ne lažemo ..danas većima doktora fukncionera poseduje neku kliniku ili firmu za nabavku medicinske opreme.
  • T

    08.06.2016 09:09
    Lekara u Srbiji ima malo, pravih strucnjaka iz oblasti zdravstva jos manje, zasto onemoguciti dopunski rad tim ljudima? Dobro je njima jer mogu dodatno posteno zaraditi a dobro je i pacijentima kojima takav vid usluge odgovara.
    Mnogo veci problem u celoj ovoj prici jeste zakonski regulisati ovu delatnost i spreciti mogucnost korupcije. Dakle najveca odgovornost je na narodnim poslanicima i foteljasima u ministarsstvu zdravlja sve na celu sa premijerom da urede oblast zdravstva prema savremenim civilizacijskim tokovima.
  • LOL

    08.06.2016 09:08
    Lekarima je ovaj dosadasnji sistem ostvarenje sna jer u bukvalnom smislu mogu da rade sta hoce. Na dobitku su kako god okrenes tako da mozemo da ocekujemo mitinge i strajkove ako se ovaj zako drugacije regulise. Ovo je nista drugo do zakonom regulisana lekarska mafija. Svi znamo da ako ne mozes nesto odraditi u drzavnoj ambulanti/bolnici moras ici privatno kod lekara iz te ustanovi pa posle imas protekciju i ubrzan dolazak na red.Naravoucenije ne primaju mito vec imaju regulisanu naplatu po tarifi privane klinike. Ovo niko ne zna a u stvari svi znamo i cutimo i trpimo jer mislimo da bolje ne moze.Od pocetka ove godine ovu situaciju sam dozivela sa ginekologom, nefrologom ,kardiologom i urologom. Nista nije moglo regularno da se sredi u roku nijedno snimanje ,analiza odlaskom kod privatnika cije dobar dan platite pet hiljada imate ctg sledeci dan uradjen u bolnici preko reda a 6 meseci se inace ceka. Veoma sam razocarana i nadam se da ce im neko vec stati na put.
  • /

    08.06.2016 09:04
    /
    ma i srpski poslanici bi se postideli lekara
  • pera

    08.06.2016 08:59
    za dve, najvise dve i po godine
  • Mile

    08.06.2016 08:57
    promene
    Prvo promene u glavama poslanika koji sede u skupstini,oni su generator svakog nezakonitog poslovanja gradjana.Mora postojati ispravna referenca a zatim uvoditi red,prvo u policiju,tuzilastvo i sudove nakon toga ostali segmenti drustva.
  • Dr

    08.06.2016 08:52
    @Kiki
    Odlicno receno. Riba smrdi od glave. Za lekare specijaliste i stalno strucno usavrsavanje i pakleno radno vreme i licence, a ljudi skolovani i neophodni u drustvu. Za premijera, predsednika ili poslanika ne mora ni receno, a politicara sa firmama, szanovima, automobilima koliko hoces.
  • berlinac

    08.06.2016 08:34
    Ovo je čista zamena teza!
    Srpsko zdravstvo jeste korumpirano i to je sigurno primedba ali ga ovo ne čini korumpiranim, naročito ne iz perspektive zapada. Ovde nema doktora, profesora, docenta koji iole nešto vredi a da ne radi i privatno, samo što to ne plaćaju direktno pacijenti nego dodatna osiguranja koji sve veći broj ljudi ima. Ako ne želite da čekate na specijalistički pregled, platite dodatno osigurnje i imate vrhunsku uslugu onih koji najbolje znaju da reše problem koji imate. Da li zaista mislite da na njihovim državnim univerzitetskim bolnicama rade šalabajzeri ili da kod privatnika nema profesora?!? Pa kako bi bili profesori ako ne rade na fakultetu????
  • miki

    08.06.2016 08:28
    zašto
    Ne mogu da shvatim zašto nije sukob interesa ako radiš u državnoj bolnici a zatim taj isti posao kod privatnika.Takozvanim cenjenim stručnjacima je teško da pošteno odrade svoj posao po bolnicama i domovima zdravlja jer moraju čuvati snagu za privatne ustanove. Isto se odnosi i na profesore fakulteta koji kao imaju male plate a zarađuju na kojekakvim projektima i tezgare po privatnim fakultetima i po 300 000 hiljada i više. Sramota
  • Milica Simić

    08.06.2016 08:27
    Šta Vučić čeka
    Zašto lekari i zubari privatnici, kao i advokati ne izdaju račune za svoje usluge? Naravno da treba ukinuti dopunski rad lekara. Šta čeka premijer Vučić, zašto ne uvede red u ovim oblastima, biće više i za poreze, veći budžet, a i veći broj zaposlenih.
  • Kiki

    08.06.2016 08:10
    Korupcija
    Mislim da je najkoruptivniji deo srpskog društva njegova Narodna skupština.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna