Autor: Tanjug

Info
26.08.2016.
11:55 > 12:23
Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Italiju, nameće se pitanje koliko je Srbija ugrožena od te prirodne katastrofe, a zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branko Dragičević objašnjava da u našoj zemlji postoji visok nivo ugroženosti, ali ne i od potresa poput onog u Italiji.
  • Podbarac

    26.08.2016 20:41
    Kad direktor kaže zameniku
    Prvo i te kako je moguće i istorijski ih je i bilo. To je jedan od razloga zašto je ovo područje bilo relativno nenastanjeno.
    Zemljtres u Italiji je bio po Rihteru magnitude 6.2 i plitak (10 Km) - vrlo sličan zemljtresima u Banja Luci i Skoplju šezdesetih godina, a značajno slabiji od onog koji je bio u Crnoj Gori 1979. godine.
    Što se tiče Novog Sada i bliže okoline, samo u poslednjih hiljadu godina je bilo desetak zemljtresa takve snage ili veće - što je učestalije od ovog područja Italije koje je sada pogođeno.
    Međutim već par vekova je tlo oko Novog Sada relativno mirno - zemljtresi jesu stalni, ali su slabog inteziteta, šta više 99,99% ljudi ih ne oseti ili misle da je "prošao" autobus ili kamion... To može da znači samo dve stvari: Tlo se umirilo (što nije moguće ni teorijski) ili seizmička energija "raste" u tlu i okolini...
    Prema nekim tablicama stare YU, građevine na teritoriji Novog Sada su morale da budu građene za intezitete rušenja od bar 9 stepeni po Merkalijevoj skali jer su se takvi zemljotresi očekivali u narednim decenijama.
    E sad nema više YU, prošle su decenije, a građevine su otporne možda na košavu. Međutim, zamenik direktora kaže da nema brige, a EU misli da smo u zoni visokog seizmičkog rizika... Tolko.
  • gari

    26.08.2016 14:06
    takav sigurno ne ali sve sto je zidano po sistemu prvo tapete pa skidaj skele, bojim se da ce popadati, posle ce biti nicija krivica i zapomaganje, uostalom nama zidovi u novogradnji puckaku i bez zemljotresa
  • Bora

    26.08.2016 13:23
    O čemu vi pišete, pa Vučić je pre neki dan rekao da nema opasnosti za Srbiju. A on sve najbolje zna... i tačka.
  • Lepa Luda

    26.08.2016 12:51
    više sreće no pameti
    Da nas strefi neki manji zemljotres, pola Novog Sada bi bilo u ruševinama, naročito ova novogradnja, koja je sklepana od 90-tih naovamo.
  • nervirach

    26.08.2016 12:11
    Kakav zemljotres. Dovoljna je jaca kosava da odnese silni stiropor.
  • Zivan

    26.08.2016 12:06
    Gradjani Srbije doživljavaju teške potrese i bez zemljotresa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna