Autor: Danas

Info
23.09.2016.
08:08 > 08:10
Nakon starih studenata, produženje roka za diplomiranje sada traže i akademci upisani po "Bolonji", a o ovim zahtevima predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) razgovarali su sa predstavnicima Ministarstva prosvete.
  • Student

    24.09.2016 12:44
    Bolonjac
    Postavlja se pitanje, zašto je Državi u interesu da smanji broj obrazovanih ljudi u Srbiji?Svi studenti su isti i tako bi trebalo da se tretiraju(stari studenti, Bolonci i postdiplomci).Svi imaju ista prava da se obrazuju i napreduju i to ne bi trebalo da im se uskraćuje.Ja sam Bolonjac upisan po programu iz 2008/09 godine, ostalo mi je još 4 ispita do kraja fakulteta(25ESPB).Da bih nastavio dalje studije traže mi da pređem na novi studijski program koji traje 5 godina na kome mi se dodaje još 10 ispita počev od prve godine studija, čime bi me upisali na 4, a ne na 5 završnu godinu studija.Ovim se ne samo produžavaju moje studije, već se i povećavaju troškovi , čime se dovodi u pitanje završetak mojih studija.Ja nisam usamljeni slučaj , to se odnosi i na druge studente koji su u istoj situaciji.Zašto su nam uskraćena naša prava, nama koji teh treba da se uključimo u život?Mi jedino što tražimo je da nam dozvolite da završimo ono što smo počeli ,na šta smo uložili dosta godina rada i truda,pa bi bilo šteta i po državu i po nas da sve ode u vodu.Ne tražimo ništa da nam se pokloni , samo naše pravo da završimo započeto .
  • Predrag

    23.09.2016 22:46
    Bolonjci
    Studentima po Bolonskog programu se ne može produžiti rok za završetak, jer je tu već došlo do primene zakona, u smislu odobravanja dodatne godine na lični zahtev, kao i do ponovnog upisa. Studentima nekoliko generacija trogodišnjih studija je rok za završetak davno istekao (čak i sa jednogodišnjim produžetkom), a ove godine ističe i studentima četvorogodišnjih, upisanim školske 2008/09. kao i jednogodišnji produžetak upisanim 2007/08. godine. Oni koji su upisali 2006/07. a nisu završili, prošle školske godine su ponovo upisivani. Prvoj generaciji petogodišnjih "bolonjaca" sada ističe zakonski rok. Dakle to je već zaživelo u praksi, dok se starim studentima non-stop produžavao rok za završetak po započetom programu. Stari su imali i imaju mogućnost da pređu na novi program, ali do sada nisu bili u obavezi.
    Kada starim studentima jednom prekine kontinuitet produžavanja, oni više neće imati pravni osnov da to traže. Zbog toga se tako grčevito bore dok god ne izgube taj pravni osnov i nije isključeno da ćemo za 2 godine imati sličan scenario s njihove strane.
  • M

    23.09.2016 17:44
    Kembridž jeste sjajan, ali nije sjajan zato što ima jedno polaganje ispita i jedan rok, već ima jedno polaganje jer je sjajan i više ti sa takvim kvalitetom nastave i rada i nije potrebno. Visoko obrazovanje (diplomirani/master/bachelor) nije nikakvo naučno zvanje i to bi trebao biti stepen obrazovanja koji jeste dostupan svakoj prosečnoj osobi koja hoće neka svoja stručna znanja da dovede na visok nivo, ali ne na naučni jer se zna šta su naučna zvanja. Doduše kod nas su svakako dezavuisana kroz plagijate.
  • Makisha88

    23.09.2016 15:09
    Bolonjac
    Ja studiram po "bolonji", nesrecna generacija koja je ni tu ni tamo, upis 2007. Prosle godine sam morala da se prebacim na drugi (isti smer, drugi naziv), platila 10 000 obnovu (cega?), 6000 upis, plus svaki ispit po bodu. Negde ukupno oko 40 000. Plus mi nalepili jos ispita. Eto zasto traze to, nije im isto kad im das 16 000 samo za produzenje, vec daaaaaaj sto vise.
  • Miloš

    23.09.2016 14:08
    Treba produžiti. Ajde da prestanemo da glumatamo, fakulteti se i ovako ponašaju kao firme koje zarađuju pa onda ne vidim čemu sad ovo prenemaganje, student će platiti produženje (kao što je i do sada plaćano) i nek nastavi studije. A s obzirom da je starima produžavano već u nedogled, ne vidim zašto sad ne bi produžili bolonjcima.
  • ex chapman

    23.09.2016 13:51
    cambridge forever :)
    i još koja reč o Cambridge: Cambridge i ostalih najboljih 15 univerziteta na svetu nisu "u Bolonji" i ne pada im na pamet da "ulaze"! a sad, drugovi i drugarice, svi na svoje radne zadatke - na njivi! eto vam mogućnosti zaposlenja :)
  • @ex chapman

    23.09.2016 12:38
    O, jesi dosadan s tim Kembridzom vise! Kad nasi fakulteti budu u rangu Kembridza po nivou znanja koje se stice, rangu predavaca, i mogucnostima zaposlenja posle diplomiranja, onda mozemo da ih poredimo. Poslednja recenica puno govori o tebi kao o osobi.
  • ex chapman

    23.09.2016 11:13
    cambridge
    na kembridžu svaki ispit imaš fore da polažeš JEDNOMi to kad mu je rok - nema 100 rokova. samo ako imaš jaaaaako dobar razlog možeš da ne izađeš na ispit, u kom slučaju ga polažeš posebno, čim taj razlog prestane. i nema onavljanja godine - padneš jednu godinu pao si cele studije. i ideš na njivu gde ti je i mesto!
  • Goran NS

    23.09.2016 10:50
    ČEMU TO? najbolje da im se odmah daju diplome, i ovako NIŠTA ne uče
  • Dak

    23.09.2016 10:14
    Bolonjski sistem, na način kako je primenjen kod nas na 90% fakulteta, je obesmislio studiranje.... to su sada produžene srednje škole. Dakle, prisutnost na nastavi, aktivan/neaktivan -to ima i u osnovnoj školi... nazovi seminarski radovi koji "kruže" i koje niko ne čita, kontrolni posle svake oblasti, koji ovi "studenti" zovu kolokvijumom.... i ocena u indeks. Praktično, ako ne vijaš neki prosek, ceo faks završiš kod asistenata, prfesore ni ne upoznaš.
    Izvinite, ali to se studiranjem nazvati ne može. Postali su gori od ovih privatnih štamparija diploma...
    I sada oni hoće produženje roka za završetak ? Smešno!
  • stari student

    23.09.2016 09:09
    ..
    Neradnici. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna