Autor: Politika

Info
23.10.2016.
07:33 > 05:29
Srazmerno broju stanovnika, Srbiji je potrebno 6.500 psihoterapeuta.
  • Profesionalac

    09.07.2021 15:34
    Akreditovani programi
    Tako je. Moze profesija. Ali jedna od zemalja koja psihoterapiju definise kao profesiju, Austrija, ima univerzitet kao visokoskolsku ustanovu za sticanje diplome psihoterapeuta. U Srbiji to rade udruzenja, koja nisu skolovanje kod drzave akreditovala kao zvanicno. Sami sebe "akredituju" . Smesno! I tako dodje da dr Zoran Milivojevic, lekar opste prakse, bez licence lekara i vlasnik izdavacke kuce zvucnog imena "Psihopolis institut"(pogledaj APR), sebe promovise kao psihoterapeuta i ucitelja. Zasto ne pominje da u zdravstvu jedan postoji broj specijalista psihoterapije, sa zvanicnom diplomom medicinskog fakulteta, sa zakonom definisanom licencom spec.psihoterapije i sifrom delatnosti. Takodje psiholozi imaju master studije psihoterapije. Dakle, treba zakon ali koji ce definisati nacine obrazovanja psihoterapeuta bez obrazovanja na crno, odnosno bez kesa u evrima, rada po kucama, zaposlenima i u udruzenjima, sa platom, porezom i akademskom pozadinom. Ta prica sa udruzenjima je uvukla mnoge i profesionalce za rad u sivoj zoni i obrazovanja i novca. A kad pukne bruka, onda inspekcije nadju da je "cuveni" Mika Aleksic uzimao velike pare svasta radio a kroz racun imao mali zvanicni promet. I konacno, da je strukturisano skolovanje, kao u Austriji, nije 10 vec 4 godine.
  • A.

    21.11.2017 11:53
    Sertifikat nije garancija
    Sertifikat nije nikakva garancija, bar ne kod nas.
  • Zb021

    23.10.2016 15:38
    Postoji mnogo pravaca u psihoterapiji, tako da duzina edukacije zavisi. Dobra edukacija mora podrazumevati licnu terapiju, teoriju i superviziju sopstvenog rada sa pacijentima.
    To ponekad zna da se protegne i na po 10 godina, a ali nsjcesce traje 5-6 godina. Edukacija zna biti vrlo skupa i zahtevna, zbog toga su terapijske seanse takodje skupe. Psihoanaliticka terapija kojom se ja bavim traje dugo i zahtevna je i za pacijenta i za terapeuta. Psihoanaliticka terapija je poslednji bastion privatnosti. Problemi ne nastaju za kratko pa se ni ne mogu resiti za 10 ak seansi...pottebno je mnogo duze vremena.
  • Mastodont

    23.10.2016 13:21
    Pa kad su svi zauzeti lečenjem G-a.
  • radnik

    23.10.2016 10:53
    Nedostaju nam vece plate .
  • Alavost je problem

    23.10.2016 09:56
    Bitno da je u svetu definisana minimalna cena psihoterapijske seanse. Ovom čoveku izgleda nikad nije dosta. Hteo bi kanda da u Srbiji naplaćuje koliko i u Sloveniji.
  • realno

    23.10.2016 09:04
    I gos'n Milivojevic bi trebao malo da se zapita kakva je to njegova nauka kad je njemu potrebno 10 godina da nekog obuci da radi taj posao (tokom kojih se upravo njemu sliva u dzep sva ta lova od obuke tih sirotih psihologa). Pa za 5 godina se stvori inzenjer, graditelj, arhitekta, it strucnjak, pa i lekar za 6, a lekar za psihu za jos dodatnih 4 posle tih 6, a njemu treba 10 da stvori psihoterapeuta. Tako da je ovo prica za novine. Ako se stvori uslov da se psihoterapija prepozna kao posebna profesija i uvede u drzavne ustanove, uvesce se i u drzavno skolovanje, i kako ce onda on i njemu slicni derati decu za edukacije, radionice, igraonice...
  • Koriolan

    23.10.2016 08:19
    Ni psihići ne pomažu
    "Kad se lud rodi, džaba ga kasnije ljuljati". Ovaj naš narod još i usavršava svoje ludilo, proverava količinu ludila malo-malo na izborima. Gnušam se i stidim.
  • xx

    23.10.2016 07:43
    Nedostaje
    Nedostaje nam 15-20 normalnih u Vladi pa nam ne bi nedostajali psihoterapeuti uopste !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna