Autor: Tanjug/ foto: Jugmedia

Info
01.12.2016.
18:14 > 18:35
U slučaju radnice "Jure" Violete Petrović, koja je ostala bez posla u toj kompaniji za vreme bolovanja zbog lečenja od karcinoma, zakon nije prekršen, kažu u Ministarstvu za rad.
  • đura jura

    02.12.2016 14:37
    ugovor
    Koliko se ugovori na određeno zloupotrebljavaju u ovoj zemlji, pola poslodavaca treba oterati na sud, uključujući i ove. Zakon o radu kaže: "Ugovor o radu može da se zaključi na određeno vreme, za zasnivanje radnog odnosa čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom ili izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja, za vreme trajanja tih potreba." Moje prvo pitanje za inspekciju i ministarstvo je koji su to objektivni razlozi da gospođa uopšte ima ugovor na određeno, a ne na neodređeno? Ako ti razlozi ne postoje, ugovor treba da se smatra ugovorom na neodređeno, jer dalje zakon kaže: "Ako je ugovor o radu na određeno vreme zaključen suprotno odredbama ovog zakona ili ako zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme."

    Eto koliko vam je sve "po zakonu"!
  • altruista u ostavci

    02.12.2016 12:50
    @opetJa
    I? Šta je rešenje? Ja nisam negirao činjenice o AU, nego naš stav da mi uvek izaberemo najgore od propisa, kao da smo mi svojom voljom prihvatili liberalni kapitalizam. To je već igra Zapada, da je to najbolje za nas, jer se tako uspostavljaju kvalitetni tržišni uslovi.Neutralnost Austrije je stvar političkog dogovora. Investirano puno kapitala pa se bave i "socijalizmom" što je OK, ali šta je nama preostalo kad smo na dva puta, otimaju i pritiskaju i jedni i drugi. Kome je mala ova zemlja, stisne petlju i ode u neki takav raj, gde je najčešće "građanin drugog reda koga muči nostalgija"...harting
  • opetJa

    02.12.2016 10:29
    @altruista u ostavci
    Stvar za Austriju... sve je tacno sto je @Neko napisao, a kao slag na tortu: ZAMISLITE ne salju svoju vojsku nigde niti je seju po svetu da stite svoje interese...niti su u NATO paktu... neutralni i neutralni ce ostati posto im je to u Ustavu i obecanje koje su dali i Rusima i UNu po izlasku Rusa iz Austrije... Nisam imao srecu da zivim u Jugoslaviji kakvu je pamte moji roditelji, ali mislim da je zivot ovde (u Austriji) najpriblizniji socijalizmu kakav smo nekad imali na nasim prostorima...
  • altruista u ostavci

    02.12.2016 08:21
    @ neko&ostali nojevi
    Zabili ste glave u pesak,dragi moji. Ova zemlja nije u mogućnosti da pravi neki idealni sistem po meri naših poraženih shvatanja i ideologije. Ne možemo ni da uđemo u njihovo društvo jer nas NE ŽELE pod našim uslovima. Neće ništa da poklanjaju, ili primaju poklone ili otimaju. Takva je logika kapitalizma i profita. Svojim narodima(srednjoj klasi) žele da stvore sliku da je sve uređeno i pravedno, a šalju po svim bestragijama svoju vojsku, "štite svoje vitalne interese" i ostalu bezobzirnu politiku. MOŽE IM SE . Oni najotporniji ih pristižu, kao Koreanci i Kinezi itd, pregovaraju sa njima i tlače one ispod sebe. Nama se naše mesto u tom lancu ishrane ne sviđa(izgubili smo mnogo u nekoliko decenija) pa nam sleduju poduke u vidu štapa i šargarepe, kao i empatija prema mnogim pregaženim ljudima.
  • Mirko

    02.12.2016 07:46
    @Ivan
    Da Ivane, vaš komentar je na mestu.

    A ja se pitam šta će mediji da pišu o ovome?

    Da li će mediji da nastave da davaju narodu ono što narod želi? Ako nastave, brzo ćemo doći do faze kao u filmu Idiocracy (molim moderatore da dozvole link) http://www.imdb.com/title/tt0387808/

    Ili će mediji i tabloidi prvi pokazati malo ljudskosti i pisati neke tekstove koji se ne odnose samo na lopove, politiku, starlete i idijote koji ćiškaju loptu nogama a drugi se zbog njih biju...
  • Zare

    02.12.2016 07:25
    Ne sumnjam da jeste. Kod nas narod hronično ima problem sa prioritetima. Okupljaju se i protestuju za svakojake gluposti. Kada bi se sutra usvajao zakon o sportu digla bi se kuka i motika. Kad je usvojen ovaj zakon koji je radnike, a to smo 80 posto nas u ovoj državi, praktično prvi put od 45.te ostavio bez većine prava to je prošlo praktično nezapaženo. Komično je vlast ubedjivala u skupštini kako će zakon koji olakšava otpuštanje da olakšava i zapošljavanje.
    Sada svi ubuiramo plodove toga. Svi treba na ulice da se ukine ovaj sramota zakon o radu!!! DOLE ZAKON O RADU!!!
  • Dejan

    02.12.2016 06:45
    Interes
    Kad je unteresu globe, donose se zakoni preko noći. Budžet se donosi bez rasprave i objašnjenja. Kad je u interesu radnika i naroda niko od nazovimo ih poslanika neće napraviti predlog izmene zakona. Kače slike sa putovanja i sednica raznih odbora a kleli su se do pre par godina u poštenje i lepšu budućnost. Ne postoji mehanizam zaštite običnog čoveka, samo korporacijski monopol i neo-liberalizam. Ovo nije sramno jer to je kalsičan oblik kapitalizma i demokratije u nekim centralno-afričkim zemljama gde nam je i mesto.
  • Neko

    01.12.2016 22:42
    @deks
    U Austriji koja je nepunih 400 km od ove nedođije je samo državni dečiji dodatak 200 € mesečno !
    Da, 200 €, nije greška. Pa na to još i poslodavci, kako ko, dodaje još 50-100. Provereno iz prve ruke.

    A šta misliš kakva su tek ostala prava radnika. Pa ne odlaze naši tamo (samo) zbog para. Pitaj koga hoćeš ko tamo radi - reći će ti (kao što su i meni pre neki dan) - ovo je SOCIJALIZAM u odnosu na Srbiju. Ironije je li - zapadni kapitalizam izgleda kao "socijalizam" u odnosu na naš. Lepo neko reče - od tog "kapitalizma" sa Zapada, uzeli smo samo najgore..mada i ne znam šta je to tamo "najgore" što je tako loše i što se moglo uzeti, za razliku od ovoga kod nas.
  • Ivan

    01.12.2016 22:17
    Zona sumraka
    U privatnim kompanijama vlasnici zloupotrebljavaju zakon a u drzavnim radnici,a razum i ljudskost smo negde zagubili na putu za pakao..... Ljudi davimo se u sopstvenoj zlobi i bezobrazluku!
  • nesumnjivo lice

    01.12.2016 22:08
    @Nervirač
    Raspon između pravde, morala i zakona je popriličan, svuda na svetu.Znaš to i sam, ali ti je potrebno popljuvati "tradicionalno srpsko". Crnce i dalje ubijaju ladno i bez mnogo premišljanja, otpuštaju na desetine hiljada ako je to u interesu očuvanja profita. Pozabavi se i drugim vestima, knjigama, filmovima, serijama, može se videti kako drugi žive.
    Itekako mi je žao što ova žena mora da se bori za svoju porodicu na način koji je ispod ljudskog dostojanstva, ali zakon predviđa rešenje za njen slučaj kroz simbolično učešće države. A poslodavac nije nikome prijatelj, altruizam i biznis su različite kategorije, često isključive.
  • ana

    01.12.2016 21:25
    ko je doneo takav zakon treba da bude uhapsen jer radi kontra naroda koji ga finansira Proverite u kojoj je organizaciji.
  • gradjanin

    01.12.2016 21:05
    Rob
    Sve je to divno otvaraju se nova radna mesta dolaze strane kompanije.. a da li se iko zapitao sta smo mi ponudili tim kompanijama za uzvrat.. Ponudjeno im je da ce nasi radnici raditi za deset puta manju platu nego sto je u njihovoj drzavi, oni ce imati sva prava, radnici i da rade bez greske mogu biti odpusteni ako se vlasnicima cefne, tretiraju nas kao robove, a predstavljeni su kao nasi najveci prijatelji koji u nasoj najvecoj nemastini dolaze i omogucuju nam da zaradimo novac..
  • Mile

    01.12.2016 20:31
    Sadašnje a i buduće generacije mladih u Srbiji imaće istorijsku priliku da se (drugi put u istoriji) bore za osvajanje slobode. Nadajmo se njihovom uspehu. Penzioneri nisu, nažalost, uspeli da sačuvaju već osvojene slobode
  • Deks

    01.12.2016 20:29
    Koliko znam ova radnica po zakonu o zdravstveno-invalidskoj zaštiti ima pravo da od države dobija naknadu za bolovanje i ubuduće, za sve vreme koliko joj traje lečenje odnosno bolovanje. Znači što se materijalne strane tiče za nju se ništa neće promeniti dok god je na lečenju i nije sposobna za rad, a kada bude zdravstveno sposobna za rad moraće da potraži posao kod drugog poslodavca ili možda kod istog ukoliko u toj fabrici budu imali potrebe za radnicima. Mislim da je to sasvim u redu jer rad nije socijalna kategorija i ne može neko biti zaštićen od otkaza automatski jer se razboleo. Meni je nelogično da i u slučaju trudnica i porodilja nije isti slučaj. Rad je rad a socijalna davanja za bolesne i povećanje porodice nešto drugo i ta dva pojma ne treba mešati.
  • ns

    01.12.2016 20:01
    U drzavnim firmama radnici zloupotrebljavaju zakon o radu a u privatnim firmama vlasnici firme sve u svemu nema zakona u ovoj drzavi...
  • Teror

    01.12.2016 19:41
    Pocinjem da zavidim stanovnicima Severne Koreje .
  • Bata Gale

    01.12.2016 19:31
    Lečio sam se od karcinoma i bio sam zaposlen u NIS-u, nedelju dana nakon hemoterapije sam dobio obaveštenje da mi neće biti produžen ugovor, koji mi je isticao.
    Moja jedina sreća jeste što sam imao kome u firmi da se obratim, pa su bili toliko ljubazni da me maltretiraju narednih godinu dana dok sam se lečio da mi daju ugovor na do mesec dana i morao sam umesto da se lečim da idem jednom mesečno do firme.
    Naravno kada je bolovanje isteklo, a hvala Bogu meni bilo bolje, dali su mi 7 dana godišnjeg i zbogom...
    uz sve to, godinu dana svakodnevnog prekovremenog rada od po minimum 2h, koji naravno nije plaćen od strane NIS-a i prezentovan je kao lojalnost kompaniji, a kada sam bio na bolovanju, dobijao sam sve ukupno oko 22.000. din platu, tj 65% plate, a samo dažbine za stan, struju i informatiku si mi bile 35.000 din, a gde je lečenje, novi režim ishrane, trošak rehabilitacije nakon hemoterapije koji sam sAm platio da odem u prirodu i udišem čist vazduh... i kada sam pitao za pomoć, jer sam godinu dana pokazao lojalnost kompaniji i imam prekovremenog rada za oko 3 plate, rekli su mi da oni poštuju samo zakon o radu i ne mogu da mi pomognu...
    Osobe obolele od ozbiljnijih bolesti nemaju nikakvu zaštitu, može svako da se iživljava nad njima i da radi šta god hoće...

    sVrbija zemlja čudaka i čuda...
  • Ivana

    01.12.2016 19:26
    Zakon pun rupa
    Zakon je pun rupa da sve strane kompanije ga maksimalno iskoriscavaju. Po tom zakonu, radna nedelja moze da ima 60 radnih sati, 10 sata na dan, 6 dana nedeljno i tako 9 meseci. I verujte, mnogi to i koriste, zaposleni cute, trpe i oboljevaju...
  • Tyler Durden

    01.12.2016 19:10
    Srbijo jel ti dosta? Ko ima muda nek izađe na ulicu, ko nema - nek ide u Juru da bandažira. Srećni vam naprednjačko-klizeći praznici... još samo 4 god ove Vlade. Imate li nadu da ćete preživeti?
  • Ćufta

    01.12.2016 19:06
    Čim kihne - otkaz!
  • Nervirach

    01.12.2016 18:55
    Nisam ni mislio da ce odgovor biti drugaciji. Kada god nema moralnog opravdanja, u sto smo se i uverili posle decenijskog lopovluka, onda se poteze ono kao, sve je po zakonu. Pa, po zakonu su i jevreje ubijali, crnce slali u drugi kraj autobusa, spaljivali vestice... I? Hocete reci da je to u redu. Zakon ne valja. Bas bih voleo da vidim kako drugi resavaju ili je kao po srpskom tradicionalnom narodnom obicaju pokupljeno je najgore od svega.
  • Nindza Kornjacleone

    01.12.2016 18:49
    Mislim da niko normalan nije pomislio da ce ministarstvo presuditi u korist radnice.
    Dace joj otac nacije 5 soma.
  • Miki, Novi Sad

    01.12.2016 18:49
    bas
    To je uzrok problema.
    Zena ozbiljno bolesna.
    Firma dobila pare od Vlade za zaposljavanje
    Radnici rade 18 meseci na odredjeno, jos malo 40 godina.
    A legalno je dati otkaz iako su troskovi za firmu nula posle 30 dana sve placa fond.
    I naravno Vlada se hvali sa rastom privrede.
  • Nizina

    01.12.2016 18:39
    Po zakonu je možda ali ljudski nije!
  • mama

    01.12.2016 18:38
    Možda jeste po zakonu ali nije ljudski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna