Autor: 021

Info
11.12.2016.
15:27 > 20:15
Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Vesna Nedeljković, najavila je da će izdavanje fiskulturnih sala do 21 čas biti zabranjeno.
  • AleksandarVojvođanin

    14.12.2016 00:56
    Sve na svoje mesto!
    Školsku decu u školske sale, da mogu neometano da imaju časove fizičkog vaspitanja, a ko želi dodatno fizičko neka plati deci članstvo u nekom od klubova koji imaju svoju salu! Eeeee sad, znam da će mnogi reći da takvih klubova je malo. Tačno je, malo ih je. A i oni koji postoje, koji imaju svoje sale za vežbanje, vode i predsedavaju tim klubovima, totalni diletanti vođeni samo jednom idejom, a to je da se što više zaradi, a na decu se maltene ni ne obraća pažnja! Bitno je samo da roditelji iskeširaju cifru do 7-og u mesecu, a ko će ih trenirati, u kakvoj atmosferi, to je apsolutno NEbitno. Primer takvog kluba je i, nažalost, Sokolsko društvo-gimnastički klub, koji se pretvorio u uhodanu mašinu otimanja para, što roditeljima što od Grada, što od Pokrajine, sa mizernim rezultatima, predstavljenim od strane rukovodstva, kao vrhunske! E malo morgen da je tako! Uništili su pravi centar fizičke kulture i gimnastike tako što su stavili materijalni interes ispred dece i sporta!
  • Nada

    13.12.2016 14:39
    Roditelj
    ..."Ukojim uslovima dete trenira- kakav je pod(sportski elastičan parket ili lepljen na betonu ili beton ili beton pokriven linoleumom) upravo zbog mogućnosti povreda, ko ih trenira i sa kakvom kvalifikacijom, na kojim takmičenjima nastupaju deca-divlje lige ili oficijelne lige za koje se plaćakotizacija savezima i kontrolisane su od OSV i OSS.".... Stvarno me ovo pitate ?A mogu i da Vam odgovorim pitanjima : Kako izgleda kontrola OSV i OSS ? Kakva je nadležnost navedenih Saveza Ko kontroliše kvalifikaciju trenera ? Po kojoj metodologiji Kakve su sale u Novom Sadu ?I još mnogo besmislenih pitanja mogu da postavim.Оно што Вам је промакло је следеће : Где је данас Ženski odbojkaški klub "Vojvodina"  Адреса:ZLATNE GREDE 31 Место:Novi Sad ПИБ 102511406 МБ 8761566 Укупан износ блокаде:1.091.388,19 Дани неликвидности у протекле три године: Број дана од 12.12.2013. -1097 Укупно:1097. Nemojte se zaletati, nema nedužnih u otužnoj priči o školskom sportu u Novom Sadu. MODENA je poseban projekat ...
     
  • Sale

    13.12.2016 08:31
    Sala
    Grad je naložio da se sale izdaju samo po sprovedenom tenderu. Ulazi u salu klub koji da najvišu finansijsku ponudu! Novac ide na račun škole a škola ne dobija onda sredstva iz grada nego joj je to prihod koji zamenjuje dosadašnja davanja grada za tekuće potrebe.Time je sam podigao iznose članarina u sportskim organizacijama i usmerio direktore da promovišu i traže one koji će dati najviše bez obzira koje će to aktivnosti biti i da li će tu biti učenici te škole.Zašto nije dao sale na besplatno korišćenje, uslovio da to bude rad sa decom. Jedini posao bi tada bio da rangira klubove prema kvalitetu rada sa decom i stavi ih u prioritet.Tim potezom bi olakšao roditeljima da im se deca bave sportom jer bi i članarine bile znatno niže. Ovako, često đaci jedne škole koji treniraju u uspešnim klubovima odlaze u udaljene sale jer lobirani i sponzorski klubovi uzmu najbolje sale.
  • Ko je ko

    13.12.2016 08:09
    Šta je šta
    Pomoćnica ministra treba da odgovori samo na jedno pitanje:Zašto je protiv sporta?
    Ne zna šta radi oprostite joj! Ako su se tako dali u brigu o deci i troškovima roditelja kako objašnjavaju tendere,koje je ustanovio grad i koji su obavezni, za sale u kojima deca treniraju?Škole iz tih tendera rešavaju probleme finansiranja sopstvenih potreba i ne dobijaju više za to novac od grada.Ne može niko da koristi salu ako nije dobio na tenderu tu privilegiju i to za najvišu novčanu ponudu.Ništa drugo nije uslov ni uspeh u radu sa decom, ni tradicija ni stručnost trenera, ni da li se tu okupljaju deca iz te škole.Tako na tenderu prođe klub koji da najvišu finansijsku ponudu a često otpadne onaj koji odlično radi i tada deca iz sopstvene školske sale odlaze na drugi kraj grada da treniraju.Pa sada samo neka to još bude posle 21 h.Odličan put u propast sporta i dece.Roditelji spreme novac za gorivo pa vitlaju noćom gradom da obezbede povratak kući svojoj deci. Da bi klub opstao, prinuđen je da poveća iznos članarine ne bi li zadržao odgovarajuću salu.Pa ko to onda priča? Grad ne daje dotacije prema kvalitetu rada, čak ni veoma uspešnim klubovima jer komisija koja dodeljuje sredstva već ima "svoje" klubove preko kojih sama sebi dodeli sredstva. Pre rezova potrebno je izvršiti dobar uvid ko radi sa decom i gde se klub takmiči, ukinuti izmišljene lige pod pretnjom zatvaranja kluba a usmeriti klubove na takmičenja koja su u organizaciji Saveza.
  • Roditelj

    13.12.2016 07:46
    Nada
    Odgovor dotičnoj Nadi na suludi komentar:
    Moja ćerka se bavi odbojkom, veoma uspešno u jednom odlično organizovanom klubu.Obzirom da sam u upravnom odboru imam uvid u rad kluba.Uredna registracija u APR sa svim plaćanjima koja iz toga proizilaze.Članarina se prikuplja na dva načina, preko plaćanja na treningu i preko računa.Šta kome više odgovara.Sportski pregled se redovno vrši i tu postoje alternative koje se nude roditeljima da izaberu lekara, specijalistu sportske medicine.Klub je uspešan i takmiči se u više liga različitih uzrasnih kategorija.Dominantan je godinama i prepoznatljiv po stručnom radu i pedagoškom pristupu BEZ POVREDA leđa, kolena i dr.Pristup je profesionalan i srećni smo što naša deca imaju takav način treniranja i razvoja.Nadi ukazujem na sopstvene propuste koje je napravila prilikom izbora kluba: Ukojim uslovima dete trenira- kakav je pod(sportski elastičan parket ili lepljen na betonu ili beton ili beton pokriven linoleumom) upravo zbog mogućnosti povreda, ko ih trenira i sa kakvom kvalifikacijom, na kojim takmičenjima nastupaju deca-divlje lige ili oficijelne lige za koje se plaćakotizacija savezima i kontrolisane su od OSV i OSS. Da li dete trenira u vremenu treninga ili se igra i gleda kako treniraju samo odabrana deca? Da li Nada misli da treba trener da zaradi ako radi mesec dana sa decom ili treba da zabavlja decu da ispuni svoje previše
    slobodno vreme jer posla od države nema.Da li dete trenira stručno lice ili bivši igrač?
  • Milos

    12.12.2016 23:24
    Sport
    Da li je moguce da ce sport kao jos jedina svetla stvar koja je ostala u ovoj zemlji izumreti. Verovatno da je tako. O nacionalnim selekcijama koji crpe igrace iz malih klubova da i nepricam. Ovo je sistematsko unistenje sporta. Imali ste besplatan sport ili pokusaj i videli ste da to nije to. Pa naravno da nije jer nije omoguceno deci usavrsavanje vec obicna fizicka zanimacija eto da se kaze da nisu na ulici. Udjite u jedan klub pa vidite sta sve treba da bi se odrzao samo jedan trening a o utakmici da i nepricam i naravno koliko to kosta pa onda pravite racunicu ministri. Svaki klub koji se i dotira iz budjetskih sredstava mora jos petostruku da ulozi da opstane a to su gospodo te clanarine. Voleo bih da vidim da vi to sve placate klubovima dokle bi to trajalo a vojska i policija vam vec strajkuje. Zaleteli ste se previse. Imajte na umu da su pojedini klubovi gradili svoje ime preko sto godina a vi bi to u jednom danu da nestane. Strasno i nezamislivo.
  • Nada

    12.12.2016 10:16
    Zamena
    Klubovi u kojim treniraju deca školskog uzrasta funcionišu na sledeći način: Osnivač je neki bivši sportista; registruje se u APR, nema zaposlenih, nema troškova ; ne plaća ništa , jer nema prihoda ; sala se plaća kao donacija (?!)i /ili keš. Roditelji se informišu preko letaka, preko nastavnika;preko mobilnog broja.Članarinu skupljaju mladi treneri u kešu često diplomirani DIF-ovci; to im je plata,, bez ikavih davanja za njihov radni staž i zdravstveno osiguranje.Nemaju iskustva ni obuku za rad sa decom. Lekar dolazi u salu da da izda potvrde da deca mogu da se bave sportom(?!) .Kao roditelj obaveštavam javnost da je rad sa decom nestručan i ostavlja posledice. Dete se bavilo odbojkom 5 godina u mlađim kategorijama; rezultat :2 operacije kolena (ligamenata) ; sad i hoda loše, a o treniranju nema više ni govora.
  • NSS

    12.12.2016 08:46
    NSS
    dakle ovako...ministarko...para NEMA....,predskolcina niste vratili ni dinar a oteli ste 10%...novosadski dunavski park moze d se razvaljuje zbog supruge funkcionera
    i da se pravi klizaliste...a sopstvena sredstva ne mogu da se ostvare jer vi ne mozete da gurnete sape u taj dzep...pa dakle svet video nije takav bezobrazluk a sve u interesu dece zar ne
  • JovaNS

    12.12.2016 08:41
    Da nije malih privatnih klubova i škola sporta, koje sada koriste sale, naša deca uopšte ne bi imala gde da se bave sportom. I sad, umesto da se uvede red u korišćenju sala i svima omogući da pod istim uslovima dobijaju termine za trening, oni će da zabrane izdavanje sala do 21 čas! Tipično vučićevsko "rešenje"... Pa kad će deca da treniraju?! U ponoć? Koješta. Tom merom će uništiti i ono malo dečjeg i omladinskog sporta što nam je preostalo.
  • mile

    12.12.2016 07:50
    Nije bitno samo nesto raditi nego I pametno uraditi. Isterace klubove iz sala a skolska deca nece dolaziti mogu da garantujem. I sta se dobilo , sale ce biti prazne a deca verovatno kod kuce za kompjuterom ii telefonom. Veoma nepredno.
  • Bebo

    12.12.2016 07:43
    U Budisavi posle 21h,tek pocinju aktivnosti uspesnih bizmismena:)
  • Sportista

    12.12.2016 07:41
    Teze
    Kakva zamena teza! Ljudi, sve se okomilo na sport.Važno da se gleda kako deca plaćaju članarinu. A to što se plaćaju lekari. lekovi, engleski, matematika, sve je to dodatno. Sve to zavisi od volje roditelja i svemu postoji alternativa.Kako se pametni političari i dotična gopođa iz fotelje ne zapitaju za primanja i pranja para političara i urušavanje cele nacije.Ako deca idu još posebno na treninge i ostalo, barem se rezultati vide.To nisu divlje tvorevine nego u APR registrovani klubovi koji državi redovno sve plaćaju.Koja se deca smrzavaju i gde napolju u pola osam uveče?Nastava se završava u 19 h 10.Ko se to smrzava posle nastave? Da, plaća se članarina ali debelo i sati sale, kotizacije savezima, treneri, prevoz sportista...Pa lepo, ima jednostavnije rešenje.Neka deca besplatno treniraju u klubovima a država neka plaća trenere i sve što prati kvalitetan i uspešan razvoj sportiste a ne da plate početnike trenere desetak hiljada da se kaže da brine i o deci i stručnjacima i o roditeljskim mogućnostima.Naravno da plati te iste prave stručnjake, dakle visokoobrazovane trenere sa DIFom, usko specijalizovane, po koeficijentu koji odgovara tom obrazovnom nivou.Ovako, sigraće se dečica, kome je potreban sport i vaspitni sistem u njemu.Hoće Titovo a Tita pljuju.Dajte kvalitet u toj vašoj reformi, gospodo politikanti.
  • Slanina

    11.12.2016 22:54
    Kako sad?
    Kako ce sad profesori i direktori da zarade platu na platu? Nece moci da rade sta hoce... bar ne zvanicno... Ccc...
  • A

    11.12.2016 22:45
    A gde ce sad deca koja treniraju u klubovima koji su u skolskim salama?
    Posle 21h?
    A rasturate SPENS gradi se trzni centar
    Klisa se ne odrzava...
    Stvarno jos to samo da se unisti...
  • Profa

    11.12.2016 22:33
    Biće to mrtvo slovo na papiru. Prihodi od iznajmljivanja sale se ubiraju preko posebnih računa škola, tako zakon kaže. U praksi je drugačije, mnogi direktori izdaju sale na "crno", plaća se kešom, a zna se u čije džepove ide novac. Takođe treba ispitati i iznajmljivanje prostora za kantine.
  • hm

    11.12.2016 22:30
    svaka skola je gradskoj upravi za sport dostavljala koja dva dan ace osloboditi za taj besplatan sport. termini dakle postoje, problem je sto deca koja vec treniraju u klubovima nece da predju u nepoznate klubove koji su se sada ustekali na ovom konkursu.
    ako se doyvoli iynajmljivanje sala tek od 21h to znaci da svi koji imaju treninge u redovnim terminima u svojim klubovima ce morati da dolaze od 21 h pa do 22h ili i kasnije da zavrsavaju treninge.Izuzetno pametno nema sta.

    ili ce na kraju svi ostati kod kuce da vajberisu, jer nemaju kada da treniraju.
  • sport

    11.12.2016 22:27
    sta je to ?
    sport? sta je to? hm. to jos nismo unistili. ajmo svi zajedno. neka sve bude besplatno i neka se u medijima nista ne placa. deca su debilna i gojazna zbog nastavnog plana i programa, a vi samo ukidate sport, ada to ne valja, roditelji ne bi placali tolike calanrine.
  • milan

    11.12.2016 22:00
    napokon da se stane na kraj toj kriminalnoj praksi.sale pravljene za decu a deca ne mogu u njih,pogotovo popodnevna smena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna