Autor: 021.rs

Info
13.01.2017.
09:32
Promene roka naplate poreza na dodatu vrednost željno iščekuje svih 320.267 registrovanih preduzetnika i još oko 346.700 u njihovim firmama zaposlenih radnika.
  • Privatnik

    13.01.2017 20:49
    Državne ustanove i JP su najveći dužnici prema privrednicima i privatnom sektoru.PLate za svoje zaposlene isplaćuju redovno, a dobavljači svih vrsta čekaju godinama da im se plati bez kamate.
    Recimo računi sudova, boln ica i škola sa kojih se isplaćuju plate zaposlenih su VAN BLOKADE, ( ne mogu biti blokirani na na koji način ) odnosno njihove plate tretiraju se kao TROŠAK FUNKCIONISANJA USTANOVE, a honorari i potraživanja privatnog sektora nisu važna, kao da oni ne zapošljavaju radnike kojima treba isplatiti plate!
    Sudovi advokate i sudske veštake plaćaju sa višegodišnjim zakašnjenjima bez kamate, po principu baš nas briga, ali poreze plaćajte svakako, za svako kašnenje PU naplaćuje kamatu 14%.
  • Inspektor Višekruna

    13.01.2017 18:23
    Logično
    A država neka obezbedi bolje mehanizme naplate.
  • neofeudalizam

    13.01.2017 17:01
    da nemamo platni promet, sistem se i dalje ne bi razlikovao od poreznika koji ti dođe na magaretu, šutne te i kaže ti "daj tri ćupa žita", a zabole ga da li ih imaš. daleko smo mi od bilo kakve zemlje koja ima smisla, a kasta koja je na vlasti daleko od bilo kakve realnosti.
  • AnalfaBOTa

    13.01.2017 16:15
    Evo, ja radim u Nemackoj i placam PDV tek kad mi kes legne na racun.
    To sto sam ja fakturisao, nema apsolutno veze sa PDV-om.

    Drzava nema prava da mi naplati PDV, ako nisam imao priliva na racun tog meseca. Tacnije, ako nisam imao uplate, vracaju mi PDV za sve troskove. Posalju mi cek na kucnu adresu.
  • G

    13.01.2017 15:33
    @Deks - očigledno je da nikada u životu niste bili preduzetnik obzirom da smatrate da preduzetnici imaju proroke koje im daju na znanje budućnost da li će im neko platiti za robu odnosno uslugu ili ne, niti imalo razumete da problem leži u lancu međusobno povezanih privrednih entiteta. Vi kao "ozbiljan preduzetnik" ne znate da li će vam neko platiti robu ili uslugu, jer i taj takođe do tada ozbiljan preduzetnik zavisi od naredne karike u lancu. Plaćanje poreza na promet odmah nakon što nastane promet a pre naplate znači da porez mora da se plati iz sopstvenih sredstava iako ste već tada u minusu, jer ste robu platili svojim dobavljačima, da li ucelo ili kroz sirovine, a niste ništa naplatili svom kupcu.
    Ovakav zahtev dolazi od očajne privrede jer državni organi odbijaju da uvedu red među velikim dužnicima i dozvoljavaju da pojedini duguju milijarde a i dalje posluju. Probajte vi kao "ozbiljan preduzetnik", a bez "zaleđine", da dođete do takve visine dugovanja da vidite da li će vam to uspeti.
  • APP

    13.01.2017 15:28
    @Deks
    >Ako sam ja ozbiljan preduzetnik da li bih ikada
    > nekome prodao neku robu ili izvršio uslugu znajući
    > da mi taj neće platiti u dogovorenom roku?

    Ti ocigledno nikad nisi bio preduzetnik, a da ne pricamo "ozbiljan".
    Da jesi znao bi da ovo veze sa vezom nema. Ne mozes da znas da li ce ti neko platiti ili ne, moze pre toga 2 godine da je placao na vreme pa se i on zakucao danas. Mozes da probas sa menicom i menicnim ovlascenjem da se osiguras, ali sa tim mozes !@$%# obrisati, jer danas moze imati pare na racunu, a kad mu aktiviras menicu ono racun vec ociscen. Moze u prinudnoj naplati NBS da bude cist 5 godina, pa da bude sutra blokiran. Mozes probati sa prinudnom naplatom preko suda..puno srece..racun pociscen, nema nista.
    A mozes da trazis 100% avans..puno srece, nista nikad neces prodati.
    A sto neko spomenu predracun... super ako prodajes uslugu. Ali mislim da ne mozes, ako prodajes robu, da isporucis kupcu robu na profakturu. Roba je otisla iz magacina, moras je skinuti, a to ne mozes predracunom, ako ti dodje inspekcija puno srece da im objasnis manjak "Ma cekam da mi plate robu pa cu skinuti sa stanja".

    Elem, sustina obrni okreni ko se bavi biznisom u Srbiji, mislim na male firme, ne daj boze proizvodnjom, puno srece i bolje receno il' je lud il' je blesav.
  • Pera

    13.01.2017 13:35
    Izdat racun sluzi za povrat PDV-a kod kupca. Ako je neko izdao racun mora da plati porez. Niko ga ne tera da izdaje racune ako ne ocekuje da ce biti placeni.
    Tako rade fantomi izdaju lazne fakture a u nekom trenutku zatvore firmu. "Posteni" privrednici hoce da se ozakoni nezakonito ponasanje.
    Predlagacima odmah doci u kontrolu :)
  • Tja

    13.01.2017 13:09
    @Deks

    Jeste pametnice, sada recimo uopste nema otvorenih vrata za zloupotrebe.... :D Oplakah. Daj ljudi, nemojte da pricamo kao da zivimo u uredjenoj drzavi, pa se kao bojimo korupcije. Pa mi se bre davimo u korupciji i zloupotrebama, pa sad kao treba da brinemo da li ce smrdljiva drzava naplatiti PDV, kao da ce taj PDV da ode u dobre svrhe, nekoj ugrozenoj porodici i slicno. Kada drzava resi korupciju u svojim institucijama koje su suruju sa bata Andrejem, peru budzete i peru lovu, onda mozemo da pricamo ozbiljno. Ovako, kao i uvek, kola ce se slomiti na nekim jadnicima koji nisu imali da uplate tipa 12000 PDV-a, jer ih takav neki Andrej z*****a i vuce za nos i ne pusta lovu. Jeste, vulgaran sam jer sa vulgarnom drzavom ne mozes na finjaka. Treba ih sve isutirati u dupe, na magare onatraske vezanih ruku i ociju i teraj. Bole me bas sto neki jadnik nije uplatio PDV, sto kazu Foliranti u poznatom skecu, onog ciju ja umrlicu trazim ce biti na prvoj strani.
  • Ne znaju državna

    13.01.2017 12:21
    jasla šta je privatna muka
    Recimo prodate robu firmi, koja vam ne plati.Vama račun za pdv stiže, morate ga platiti iako novac niste dobili, niti će te , pošto su sve firme doo. Drugi slučaj, republika službene odbrane advokatima plaća posle godinu-dve, bez kamate. Poreska uprava šalje opomene za porez posle 15 dana, kamata je dnevna.
  • Deks

    13.01.2017 11:53
    Ovo je nerealno, uopšte nije u duhu PDV-a kao jednog vida poreza na promet. Vi obavezu za plaćanje poreza na promet imate kada nastane promet tj. kada nekome prodate robu ili izvršite uslugu. Apsurdno je tražiti da imate obavezu kada vam kupac plati jer to otvara vrata za velike zloupotrebe i korupciju. Isto tako ako ste mali preduzetnik vi i niste obveznik PDV-a tj. niste u sistemu PDV-a pa ne stoji tvrdnja da to traže "svi preduzetnici". Pre će biti da to traže neozbiljni preduzetnici i oni koji "love u mutnom". Ako sam ja ozbiljan preduzetnik da li bih ikada nekome prodao neku robu ili izvršio uslugu znajući da mi taj neće platiti u dogovorenom roku? Možda jednom dok se ne "opečem" ali drugi put sigurno sa takvima ne bih poslovao. Šta reći za one koji tako rade i koji se isključivo u svom poslovanju oslanjaju na poslovanje sa korumpiranim javnim preduzećima?
  • Sele

    13.01.2017 11:09
    E ako Vucic za ovako nesto mude imao m**a onda ce stvarno uci u istoriju kao neko ko je uradio nesto dobro i pametno
  • joris bohnson

    13.01.2017 10:48
    VAT
    Država mora da prati platni promet među privrednim subjektima i kroz proveru kašnjenja u plaćanjima.
    Mnogi kasne sa plaćanjem a prodavac mora po izdatoj fakturi da prijavi promet za period uključujući i očekivani promet po izdatoj fakturi.
    Uredite naplatu i šaljite inspekcije kod neredovnih platiša odmah nakon isteka valute.
  • /

    13.01.2017 10:42
    /
    treba malo dublje zagrebati.
    privatnik koji radi je u dosluhu vlasti /molim vas, nemojte tvrditi drugacije/

    ovo je sve smisljeno da bi onaj veci sklonio manje

    menjajte sistem
  • Dzoni

    13.01.2017 10:38
    Radio sam u jednoj maloj firmi koja je pukla na kraju, jedan od razloga je bio upravo taj. Radili smo sa nekim JP, uradili posao, fakturisali, za nasu firmu veliki iznos. PDV smo morali platiti odmah a pare dobili posle godinu i nesto dana, jedva. Uvek je bio problem, da li fakturisati odmah a ne znas hoce li platiti, ako ne plate zakolje te pdv, pa zezanje sa isporukom na profakturu pa fakturu izdas tek kad plate ali sta ako ce platiti tek za godinu.... Ili trazis napred avans u iznosu PDV-a, cisto barem to da pokrijes.. Ma uzas. A da ne pricam taj zatvoreni kurg.. svako svakom duguje, a na izvoru je uvek neko javno/gradsko/drzavno preduzece koje je glavni uzrok. Nama je dugovalo javno preduzece, mi nasem dobavljacu, meni firma platu. I na kraju puklo. A to preduzece i dalje postoji naravno.
  • Milan

    13.01.2017 10:29
    Da li vi mislite da paraziti, a oni su vecina nagomilani u javnom sektoru (jp, jkp, ustanove, institucije, obrazovanje, zdravstvo, odbrana, ...), uopste imaju pojma sa kakvim se problemima suocavaju privatnici? Da li vi mislite da neko ko dobija svakog meseca platu i ne zanima ga kako ta plata dolazi do njega, i s druge strane neko ko treba da zaradi svoju platu za sebe, porodicu i istog tog parazita i njegovu porodicu, zaista da postoji neko razumevanje. Dajtemoim vas, ovo je zemlja seljaka naviklih da neko drugi za njih zaradjuje i dok je tako nema nama spasa. Pa ni skidanja najgoreg moguceg nameta kakvo je placanje poreza za neplacenu uslugu.
  • Vlada

    13.01.2017 10:16
    ---
    Kako treba sa parazitima koji su uzurpirali javna i državna preduzeća?
  • Zealot

    13.01.2017 09:54
    Odličan članak
    Jednostavno objašnjenje.
    Podseća na dokumentarac "inside job". Preporuka za pogledati.
  • petar

    13.01.2017 09:54
    pdv
    u nov sadu jlp stan,jlp put apotekarska ustanova a grad se pravi blesav zbog njihovih partiskih kadrova male privatne firme su ojadjene a pricaju o poslovnoj klimi probaj tek da trazis povracaj pdv pa ces dobiti i inspekciju na vratu tuga u sta smo se pretvorili
  • KakoRazumeti

    13.01.2017 09:53
    Šešelja
    On želi da uništi PDV. Niko ne zna da li je ekonomska reforma ili je seksualni genocid u pitanju. :))
  • aj

    13.01.2017 09:52
    logicno
    sto je i logicno
  • Vladimir

    13.01.2017 09:41
    Tacno
    U pravu su, kada drzava obezbedi naplatu po racunima onda moze da trazi pdv unapred, do tada jedino po realizaciji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna