Autor: Insajder, foto: Insajder

Info
04.02.2017.
07:07 > 07:48
Roba koja se prodaje u radnjama Srpske pravoslavne crkve, za razliku od svih drugih, nije u sistemu PDV.
  • Grgolj

    07.02.2017 18:41
    Jeste, jeste, SPC radi svašta. A tek SPS!
  • Srboljub

    06.02.2017 08:07
    Ni Kinezi u Srbiji ne plaćaju PDV već skoro 20 godina, pa se niko ne buni protiv toga. Samo religija je uvek prst u oku dušebrižnicima iz "građanskog" sektora..
  • pobeci odavde

    04.02.2017 13:46
    Dok mi raspravljamo o crkvi stotine hiljada Rumuna vec cetiri dana izlaze na ulice i bore se za bolje sutra . To se zove slozan narod.
    Muka mi je od svega ovde kod nas.
  • N.SAD

    04.02.2017 13:43
    Da se primetiti da upravo oni što su ostavljali komentare na temu vezano za tužbe prema onima(njima) koji nisu platili poreze i sl. i za to optuživali državu sad ostavljaju negativne komentare vezano na ovu temu.To su ti isti.Nekima ne može pomoći ni orošavanje.
  • Vojvosadjan

    04.02.2017 13:00
    Hodza zida zgrade, pop valja labelo i roll on, cekam samo da vidim Hocevarov biznis plan. Boze nek bude samo brzo i jako sto bi rekao moj matori za dan kad ides na "spoznaju".
  • Ima jos

    04.02.2017 12:34
    A naplata crkvenih obreda
    To je usluga
    A gde je fiskalni?
    A sta je sa maltretiranjem gradjana da NE SMEJU da se zene/udaju/krste po okolnim manastirima (a tamo se ostavi po zelji) a u gradu po crnovniku?
  • Marija

    04.02.2017 12:27
    orošavanje
    Jel ima u ponudi svete vodice?
  • Nervirac

    04.02.2017 12:17
    M, a Kacavenda? Ah da, patriJotsko pamcenje je jednostrano.
  • Лепи Брка

    04.02.2017 12:00
    Разлика је између вере у Бога и цркве. Цркву чине људи, има их добрих, има их и лоших и колико год се слажем за враћање имовине, на услуге, производе и све слично - МОРА ДА СЕ ПЛАЋА ПОРЕЗ. Црква, СББ (што је неко од коментатора поменуо) и остали исто тако МОРАЈУ ДА ИЗДАЈУ ФИСКАЛНЕ РАЧУНЕ. То није ствар вере или сличнога, то је ствар закона јер нико не би смео бити изнад њега. Не треба то само црква да ради, већ свако.
  • neko

    04.02.2017 11:43
    z
    Caru Carevo,a Bogu Bozije. Crkvi da se vrati sva imovina, onda drzava moze neto da trazi i zahteva, sve do tada nije ispunjena prva recenica.
  • About PDV

    04.02.2017 11:05
    Vrh ledenog brega
    Neke sekte to rade sa NEKRETNINAMA i starim licima. Tu nešto nema primedbi?
  • @V

    04.02.2017 11:03
    Neprijatelju naroda
    Pošto se SPC tako enormno bogati državnim davanjem - čemu onda potreba da prodaje šampone, dezodoranse, rakiju i slično? E, to će da ih obogati!
    Nego, referiši ti meni o crkvi koja je zaštićena od amerike, i ne smem ni da je pomenem, ne prođe onda. Da, da toj, što je u Francuskoj napravila onaj haos sa ovcama!
    Tu te nešto nema, nemaš primedbi? A najbogatija i najuticajnija u Srbiji!
  • Toma

    04.02.2017 10:57
    u ime naroda
    Vratio bih ja to nazad narodu, nacionalizovao opet. Crkva može da zadrži onu imovinu za koju postoji nedvosmislen dokaz da joj je ostavljena u amanet, a to teško može biti da je bilo pre XVIII veka imajući u vidu količinu ratova ovde, sumnjam da je mnogo dokumentacije preživelo.

    A te njihove varijante da je car Dušan rekao da su ove gore odande i odavde, do ovde i pravo prema tamo, sve pripale njihovom manastiru, to neka pozdrave. Da oni svojim crkvenim knjigama dokazuju da je nešto njihovo, onda i ja kažem da je Teksas moj.

    I šta će njima uopšte tolika imovina? Da se bogate? Da posluju tržišno? Sve to pripada narodu.
  • V

    04.02.2017 10:48
    @M
    Rimokatolička crkva ima milijardu vernika i nebrojeno više sveštenika, te ne čudi da su "neprikosnoveni u iskorišćavanju maloletnika".
    To je problem Rimokatoličke crkve i nije tema ovog članka
    Ovde je tema SPC koja u ovoj drža ima privilegovan položaj u odnosu na svakog ko posluje i ostvaruje prihod (neplaćanje poreza), u odnosu na građane (prioritetno vraćena imovina) i u odnosu na sve ostale verske zajednice
  • fiju

    04.02.2017 10:41
    eeeeee a neki dan u Pasicevoj stoji mercedes i vozac nekoga ceka, ali mercedes ima blinkere na sofer sajbni, sigurno da popa ne zakasni na veronauku da uci onu decu koja mu smetaju za vreme ymajevih decijih igara pa ih je proterao... NE DAM PARE CRKVI
  • matori prdonja

    04.02.2017 10:37
    @mlada vojvodjanka
    Kada ste nam ovako lepo objasnili istoriju crkve lepo bi bilo sad da nam objasnite i istorijat države. Ima nas, doduše u velikoj manjini, što bi ukinuli sve to...
  • Problem

    04.02.2017 10:36
    @strucnjak
    U ovom slučaju, problematičniji su oni koji to kupuju, provereno stado koje bleji i veruje da je sveto sve što iz crkve potiče. Nigde mozga.
  • Мунгос

    04.02.2017 09:46
    Када би и римокатоличка црква била ослобођена од ПДВ, 90% коментатора овде би било задовољно због равноправног третмана чланова једне демократске заједнице.
    Сајентолошка црква није заинтересована за овај проблем, то је полу-тајна организација, а пара има као плеве, и од домаћих, такође и од страних извора.
  • mlada vojvođanka

    04.02.2017 09:40
    Evo samo iz ovih prvih osam komantara vidi se svo neznanje i razlozi našeg propadanja! Lepo čovek napiše istorijat crkve - izmislili je "carevi" da bi neko blagosiljao njihove pljačkaške pohode, a uzgred carevi su postali od najbahatijih huligana koji su tučom i otimačinom sticali još dok je civilizacija bila u dubokom mraku! Kad su se nakrali našli su jadnike da za deo plena, a kasnije lovu, ratuju za njih i smislili da ih nazovu vojska.E kad se i vojska potkožila trebalo je neko da ih drži u pokornosti kao i kmetiju u okolni koja je rmbala za još nekrunisane ali vrlo promućurne glave.Neka vrsta policije im nije padala na pamet jer bi i nju morali da plaćaju pa se dosetiše vračeva! I opismeniše te čudne zatucane zgubidane koji su živeli od prodaje magle,jer su shvatili budući carevi da ako su magovi živeli od ničega a narod im verovao,da će još bolje biti ako ih upregnu u svoju službu za male pare, da im pomognu prodaji magle te tako nastade crkva...I to piše u silnim leporekim knjigama, to se uči po školama, nauka je utvrdila kako je nastao svet ali neeee...U Stradiji se svetlo još nije upalilo,nauka za fićfiriće koji su crveni, žuti, šareni i pitaj boga za kakve će ih sve vlast u sprezi sa crkvom proglasiti,ali samo je crna crkvena boja uz bahatu vlast prava i tako nam je kako nam je...oni koji ponekad s baterijskom lampom prodju kroz naš mrak odmah se proglase demonima pa se neobrazovan narod i dalje plaši progresa i pristojnog života...ali to je druga priča!









  • @V

    04.02.2017 08:56
    I ti si se samo pukom slučajnošću rodio...
  • м

    04.02.2017 08:29
    V,
    Види се да сте изврстан познавалац појава у друштву, али сте погрешили у једном: За „искоришћавање малолетника“ неприкосновена је римокатоличка црква. Нововерци и атеисти су такође јаки, али не могу ни да јој приђу.
  • kekec

    04.02.2017 08:26
    Godinama plaćam svom kablovskom operateru SBB-u usluge u njihovoj poslovnici na Bulevaru oslobodjenja i još nikad do sada nisam dobio fiskalni račun. Samo slabo čitljiv komadić papira izvučen sa štampača i nikom ništa . Svi se prave ludi iako je to javna tajna, jedna od najmoćnijih kompanija u Srbiji i regionu.
  • Darko

    04.02.2017 08:05
    !
    Ma treba da uzmemo nazad tu imovinu koju je Kostunica dao popovima.

    Ko to uradi ima moj glas dozivotno.
  • strucnjak

    04.02.2017 08:03
    deklaracija
    Deklaraciu mora imati svaki proizvod. Sastav proizvoda I koncentracije pojedinih parametara. Postoji pravilnik po kojem se proizvodi deklarisu. OPASNO je pustati proizvod u promet, a da nije prosao nikakvu hemijsku I mirobiolosku proveru. Ako ne izdaju racune, neka bar taj proizvod bude ispravan, da ne pakuju neke mikroorganizme...sem ako se ne drze one narodne "od Boga je pa nece biti narodu nista".
  • V

    04.02.2017 07:50
    SPC
    kad Srbi shvate da su samo pukom istorijskom slučajnošću pravoslavci a ne nešto drugo, malo će se otrezniti. Da se Rimsko carstvo podelilo par stotina km istočnije, Srbi i Hrvati bi se danas prepirali ko je veći katolik...
    Neko se buni što je baš samo SPC na tapetu. To je zato što je SPC u ovoj sekularnoj državi apsolutno favorizovana crkva čiji predstavnici mogu da rade bukvalno šta god požele, od neplaćanja poreza, preko mešanja u sve i vozikanja skupim i besnim automobilima do najblaže rečeno "iskorišćavanja" maloletnika
  • Мунгос

    04.02.2017 07:37
    Да би се грађанство умирило, предлажем да се ослободи од ПДВ и продаја црвених и жутих петокрака.
    А инсајдери, то је врста којој срески шпијуни не могу да буду ни до пола.
  • NScitizen

    03.02.2017 23:33
    Crkva šta je to
    Šta reći na ovo i biti pristojan. Sramota nego šta.Zatvaraju neki kafić jel ne izdaje fiskalni račun,kao krši se zakon.A kad to uradi majčica SPC e onda ne važe svetovni zakoni već ona narodna Bog će vam platiti.E upravo zbog takve crkve je i narod postao ono što ne treba da bude (gramziv,lažljiv,prevrtljiv i sve drugo bilo kojim redom.)Ovo je još jedan dokaz da su crkva i vera dve odvojene stvari. Crkva je kao institucija stvorena voljom careva da služi za zamajavanje vernika i prodaju magle uz naknadu i pretnju božijom kaznom.Pri tome se sama ne boji tog istog boga kad se bahati i bogati(čast onom na žalost malobrojnom sveštenstvu i monaštvu zbog kojih nije potpuno potonula u nemoral i ima još nekog ugleda).Vera je jedini izvor duhovnosti a ne crkva. Podsetimo se i malo istorije.Crkva kao institucija je i nastala voljom careva da bi se lakše upravljalo masama .Od tog momenta crkva iz svog izvornog pojma (kao svako mesto za iskrenu molitvu), prelazi u svoju suprotnost (institucija u službi vlasti,države i ličnih interesa crkvenih velikodostojnika).Zato je i velika obmana koju naravno lansira svaka crkva pa i SPC,da nisi pravi vernik ako ne poštuješ crkvu (kao instituciju).Ustavna odredba da je crkva odvojena od države je velika prevara i obmana.Crkva ,SPC jeste sama po sebi država i zato joj se sve i dozvoljava od strane tzv sekularne države Srbije sa kojom je u vezi kao nokat i meso.U prevodu vrana vrani oči ne vadi a ko šiša zakone.Zato ovo država Srbija i toleriše.
  • Opa

    03.02.2017 23:30
    Ni zdravstvo nije u sistemu PDV
    Pogledajte fiskalni kolika je stopa 0,00%
    Eto toliko
    Koga ta crkva folira
    A dobijaju iz budzeta
  • Svedok

    03.02.2017 23:14
    Tolerancija i ravnopravnost
    Ma rade to sve verske zajednice, samo niste upućeni.
    Čudo da ste usmereni samo na događanja u SPC?
  • CVRC!

    03.02.2017 23:08
    Za nekog ovako, za nekog onako. Dosledna, a time i pametna država!
  • Novosadjan

    03.02.2017 22:55
    Preselo im i njima i onom ko im je omogucio
  • Milan

    03.02.2017 22:50
    Pa i ta imovina nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata stečena je na prevaru, tako da...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna