Autor: Tanjug/ foto: Pixabay (ilustracija)

Info
11.04.2017.
16:26 > 17:00
Na reci Raška, u mestu Batnjik, otvorena je prva brana u Srbiji za odbranu od ambalažnog otpada, a ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović kaže da će se na sličan način, ako se ovo pokaže kao dobar primer, rešiti problem i na ostalim manjim rekama.
  • Miroslav Premović

    12.04.2017 21:25
    LEČE POSLEDICE UMESTO UZROKA!
    Otpadne PET boce i plastične kese u rekama su posledica nedovoljnog primarnog razvrstavanja ambalažnog iz KUĆNOG otpada, a to je posledica „kreativnog„ sprovođenja Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu i činjenice da Sekopak ali i drugi slični operateri (pa time i Ministarstvo/Republika Srbija) postavljene nacionalne ciljeve u upravljanju ambalažnim otpadom uglavnom ispunjavaju subvencionišući sakupljanje „komercijalnog“ otpad – kartonsku ambalažu i plastične folije (ne kese) a što je za njih JEFTINIJE!

    DOMINANTAN izvor PET boca i plastičnih kesa a koji završava u našim rekama je KUĆNI otpad, a sistemi primarnog razvrstavanja tog otpada koji je a koje uglavnom sprovode JKP, su u finansijskim problemima, jer su isti „SKUPI“ za Sekopak ali i druge slične operatere.

    Shodno takvi sistemi su nerazvijeni i takav otpad na ovaj ili onaj način završi u rekama...

    Takođe kao uzrok tome su i problemi slabog poštovanja Zakona o upravljanju otpadom tj. nedovoljne pokrivenosti uslugama sakupljanja KUĆNOG otpada za koje su zadužene lokalne samouprave.

    Zato neka Sekopak i drugi slični operateri fizički počnu da subvencionišu „SKUPLJE“ primarno razvrstavanje KUČNOG otpada a Ministarstvo neka napokon natera lokalne samouprave da u potpunosti sprovode sakupljanje KUĆNOG otpada i čas posla će se videti umanjenje PET boca i plastičnih kesa rekama.

    Do tada ove mreže su samo skretanje pažnje sa pravih uzroka problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna