Autor: Blic, 021, Politika

Info
14.10.2017.
17:55
Prijemni ispiti na većini fakulteta u Srbiji biće ukinuti, a srednjoškolci će na kraju školovanja polagati opštu maturu, predviđeno je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.
  • vslv

    16.10.2017 11:51
    može matura umesto prijemnog al ne "sirova" ocena već neki bodovi na osnovu toga gde se kandidat nalazi u odnosu na prosek škole, pa ako je prosek sa mature 4,5 a ti imaš 5,0 imaš manje bodova nego neko iz škole gde je prosek 3,5 a ti imaš 4,5. Ili već tako nekako, postoji sigurno i već razvijen sistem negde...
    Sve bi se to moglo rešiti... ali neće...
  • lz

    14.10.2017 21:51
    Matura
    Ne mogu da verujem da posle iskustva barem sa skolstvom u Crnoj Gori, neko zaista veruje u pravednost ovakvog rangiranja.
    Skole npr. u Rozajama dozvoljavaju prepisivanje, petice nicu kao pecurke i druga deca iz drugih gradova nemaju nikakve sanse pri upisu na fakultet....
    Kako moze biti pravedno da bi polazete srpski jezik, matematiku, geografiju i istoriju, a zelite da upisete medicinu?
    Posteno je kao do sada, uspeh 40℅, prijemni ispit 60℅, pa i deca sa specificnim sklonostima imaju sansi, a ne samo namestene i kupljene petice...
    Posebno je tuzno, da u diplomi stoje ne ocene sa cetvorogodisnjih studija ili srednja ocena, vec ocene sa 4 predmeta mature, bilo da si uspesniji bilo da si podbacio...
  • antistar

    14.10.2017 21:39
    Upišeš društveni smer jer te ne zanimaju prirodne nauke, razbijaš strane jezike, ali ne, fizika sve četiri godine gimnazije, matematika i na velikoj maturi. Isto važi i obrnuto. Kreneš da programiraš već u srednjoj, zanimaju te kompjuteri, ali moraš da učiš kosovski ciklus i akcentuaciju. Nebulozno.
  • @pera

    14.10.2017 20:41
    In medias res!
    Zar ce univerzitetski profesori dozvoliti da im koruptivne skole i gimnazije odradjuju prijemne? A autonomija fakulteta? Pa ove godine su hvatali direktore osnovnih skola koje su ucenicima pomagale na maloj maturi. Sta li ce tek ovi da rade?
  • pera

    14.10.2017 20:08
    a da li ce ocene maturskog ispita gimnazije u maloj mostanici biti ravnopravni sa ocenama iz jovine ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna