Autor: Beta

Info
04.05.2018.
10:25 > 10:34
Kineski predsednik Si Đinping hvali Karla Marksa kao "najvećeg mislioca savremenog doba", nazivajući njegovu teoriju "alatom za to da Kina osvoji budućnost".
  • Nikolas

    04.05.2018 20:01
    Zanimljivo
    Pokušaj sprovođenja Marksove filozofije u praksi pokazuje da se sa društvom ne mogu vršiti eksperimenti. Razvoj društva treba da teče spontano, po prirodnim zakonima, jer čovekov intelekt nije dorastao tome da može da se takmiči sa prirodnim zakonima. Sva kretanja u društvu, organizacija države, političkog i privrednog sistema su međusobno povezana i uslovljena i nijedna teorija ne može da nadmaši život, koji se neprestano menja i traži stalno prilagođavanje ponašanja ljudi.
    Zato je kineski eksperiment zanimljiv i interesantno je posmatrati da li će uspeti promena privrednog sistema u tržišni, a zadržavanje jednopartijskog političkog sistema. Uvek je pitanje da li će ljudi koji su stekli kapital tolerisati da nemaju političku moć, odnosno da se ne pitaju za državna i društvena pitanja. S druge strane, oni koji imaju političku moć pitanje je da li će tolerisati da je kapital u rukama drugih ljudi.
  • svakako

    04.05.2018 19:49
    @@naravno
    Nisi dovoljno citala Marksa, ocigledno.
    Ne poistovecujem drustveni koncept sa religijom, nego ti ukazujem na tvoju pogresnu analogiju.
    I opet pravis gresku pa zlocine Pola Pota i Maoa tovaris na ideju koja sama po sebi nema veze sa tim.
    Sto se tice ''klasne svesnosti'', prosto, ne moras da budes klasno svestan da bi bio svestan da te izrabljuju i ugnjetavaju.
    Uopste nije rec o tome. Rec je o ljudskom dostojanstvu i postenoj nagradi za rad, ali tebi s takvim stavom, apriori anti i kontra, ne vredi objasnjavati.
    Ako sama ne vidis da treba da raspolazes onim sto stvoris, onda ti srecne pelene u Juri.
  • @@naravno

    04.05.2018 15:54
    pa i jesam citala Marksa - zato i tvrdim da je tu drustvenu teoriju potrebno ostaviti u XIX veku.
    veoma je idikativno sto poistovecujes religiju sa konceptom drustvene teorije
    a interesanto je sto mislis da sam musko i sto mislis da ne vidjam svoju decu i kojesta... :)))
    protiv kapitalizma se moze boriti i bez maove crvene knjizice i bez marksovog nepostojeceg koncepta 'klasne svesnosti' (dokazano da ne postoji, tu se i Lenjin zakacio pa je otvoreno napisao da je khm, khm, nema....)
    #ostavitiMarxizamu19veku
  • Svakako

    04.05.2018 13:00
    @naravno
    Bas si lepo pobrkao loncice.
    Po tebi, dakle, i hriscanstvo treba ostaviti u prvom veku u ime svih zlocina pocinjenih za krst.
    Itd...
    Probaj da razdvojis ideologiju od onih koji su je pogresno sprovodili, mozda ce ti neke stvari biti jasnije.
    Ako ti uspe da mi objasnis sta je lose u tome kad si protiv Jure, Lira i Delfija, gazde kojem kupujes novi BMW svake godine, sistema koji ti ne da vidis more i sprecava te da gledas sopstvenu decu kako rastu... onda pristajem da odemo na pivo.
    Ukratko, procitaj malo sta je to taj gadni Marx pisao, pa se javi.
  • Lalosh238

    04.05.2018 11:47
    ihhh
    Kina je bas markstisticka drzava, isto koliko je i srbija demokratska...
  • naravno

    04.05.2018 11:17
    velikim koracima ka svetlijoj buducnosti gazeci na telima Velikog Skoka Unapred 1958-1962 (koji je izazvao glad/smrt nevidjenih razmera, kanibalizam i smrt 55.6 miliona ljudi)
    ili Kulturalne Revolucije 1966-1976 (broj zrtava/mrtvih jos uvek nepoznat i cenzurisan)
    ?
    a da spomenemo mozda druge plodonosne rezultate marksizma iz Jugoistocne Azije...?
    npr Kambodzu i Pol Pota? svaki 4ti Kambodzanac ubijen (motkom; da bi se stedeli meci koji nisu redovno stizali iz Sovjetskog Saveza i Kine) ukupno 3 miliona mrtvih u periodu 1975-1979....
    ili da se prisetimo zrtava sovjetskih gulaga....? negde izmedju 4.5 miliona do 50 miliona (broj nepoznat, arhivi unisteni, brojke sistematsku uklonjene)
    i necemo spominjati sad komunisticki rezim Severne Koreje i koncentracione logore i glad koja traje bezprekidno od Drugog Svetskog rata naovamo - njihov broj se jos uvek ne zna ali sigurno dostize milione....
    Ostavite Marksa i marksizam tamo gde im je mesto: u XIX veku.
    Natopili su dovoljno XX vek i covecansto krvlju, suzama i patnjom.

    #nepodrzavamkapitalizam ali #man'tememarxizma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna