Autor: Tanjug

Info
23.08.2018.
09:09
Novi avion "Sova", koji je pančevačka Utva samostalno napravila posle više od 30 godina, poleteo je jutros sa aerodroma u tom gradu.
  • Antisendvic

    24.08.2018 19:58
    Ne bi ulazio u ovo.
  • mrva

    24.08.2018 14:10
    @Ikar

    "Dovoljan je letimičan pogled i upoređivanje da se jasno vidi da se radi o daleko više nego "prefarbavanju"." Daleko više?!? Možeš li konkretno da navedeš šta je to daleko više? Pa još da to "daleko više" zaslužuje da bude vest nacionalnih razmera! Ja vidim: isti trup, isto krilo, iste repne površine, isti stajni trap, istu kabinu, istu tehnologiju izrade (isto promašeni "laminarni" aeroprofil u kombinaciji sa zanitovanom oplatom - apsurdno; ako čita neki aerodinamičar trebalo bi da zna na šta mislim), praktično isti motor, elisa... Šta je tu novo osim farbe, presvlake sedišta, par plastičnih obloga (nisu se udostojili ni aerodinamičke obloge trapa da naprave a na čemu su zaista mogli smanjiti koeficijent otpora i jeftinim trikom dati avionu moderniji izgled)... To što ovakve stvari i "postignuća" objavljujemo kao neke velike projekte govori o JADU i BEDI u kojima se naša industrija nalazi! Naravno veliki udeo je i propaganda. Ovo nije nikakav novi avion niti avion koji bazira na UTVI 75, ako ćemo realno u pitanju je blaga modernizacija UTVE 75, inače potpuno zastarelog aviona, a dobijeni rezultat je i dalje zastareli krajnje nekonkurentan proizvod. Promenili branike na stojadinu i objavili da su napravili poršea, to je ova vest.

    I gde ti je logika da ti nekoga prozivaš za sendvič ko s pravom pominje da je u pitanju još jedna laž u nizu???
  • kazi ,,ladja,,

    23.08.2018 22:04
    Ako je SNS-ovac sklapao treba biti pijan ili lud pa sesti u to. Bice to i bombarder al sa srafovima sto otpadaju.
  • Ikar

    23.08.2018 18:03
    @Sova
    Ta "navigacija" zapravo obuhvata sve instrumente aviona i zamenjuje klasične, mehaničke. Popularno nosi naziv "glass cockpit". Pošto je u pitanju kompjuterizovano rešenje, vrlo lako se prevodi na jezik i pismo (latinicu, ћирилицу, 漢字, भारतीयलिपय, ελληνικό αλφάβητο) koje želimo. Tehnologija ne favorizuje latinicu, kao što neki pogrešno ističu, već upravo obrnuto - olakšava korišćenje pisma po želji.

    @cuvar
    Dovoljan je letimičan pogled i upoređivanje da se jasno vidi da se radi o daleko više nego "prefarbavanju". Niko ne krije da je osnova model 75, šta više ta oznaka je i zadržana, tako da ovde lažete jedino vi. Nadam se da je bar sendvič ukusan!

  • cuvar

    23.08.2018 13:25
    Stari avion UTVA75,samo prefarban.jos jedna laz u nizu....
  • Olja

    23.08.2018 11:35
    Bravo
    Bravo za inženjere Utve!
  • Sova

    23.08.2018 11:19
    A ova navigacija u cock-pitu jel na cirilici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna