Autor: Novosti

Info
05.11.2018.
09:01
Mogućnost i "luksuz" da sebi priušti psihoterapiju, čija cena se kreće od 20 do 100 evra po jednom tretmanu, ima prosečno svaki deseti građanin u Srbiji.
  • jasno kao sunce

    06.11.2018 17:47
    prvo ojacati sebe,vredi proba.
    Tokom zivota i odrastanja,covek shvati da ne postoje iste zivotne price,prijateljstva,gubitka prijatelja,ljubavi ili gubitka ljubavi,posla ili bez, osecaja,gubljenja zdravlja i nekim ljudima povratku svom, zdravlju, gubitak, clanova porodice,odrastanju pod silom,mrznje,alkohola, pretnji,tuce,teskom neimanja para,osim rada,teskog,a sa druge strane, zivot u porodici koja nemora da brine za racune,dali ce da se dogreje,jer je hladno u prostoriji,da li ce da ide na par sati u inostranstvo, da popije par wisky-a,prevari nekoga sa nekim-om,pojede pecenog vola, ali place nad svojom sudbinom, izgledom,..Bezbroj situacija,postoje samo slicne zivotne price! Udarci zivotni su za svakog pojedinca,licno najtezi i najbolniji, pa je sasvim razumljivo da se NAZALOST,ne mogu svi izboriti, svojom voljom, unutrasnjom snagom,ogromnom energijom, koji mnogi poseduju, a mnogi malo manje je imaju, ali ipak imaju, sto je bitno! Pomoc je dobrodosla za svakoga kad mu je potrebna uteha, a to moze prvo traziti i naci u sebi,drugom coveku,drugim zivim bicima, pa i u pogedu na suncanu stranu! Tesko jeste, ali je nagrada ogromna!Najjaci aduti za pobedu unutar sebe su okrenuti se skroz na sve sto moze da te usreci,ljubav,prema svemu sto te ispunjava, jer osoba koja vapi za pomoc zna i sama da predjasna situacija ili zivot,kojim je zivela,a dokazala se kao razorna po nju i okolinu, nije i nece dobro doneti ako nastavi tako dalje! A onima,koji su na dnu,zelim da nadju dobrog PRAVOG DOKTORA-ku,koji SLUSA i CUJE
  • /

    06.11.2018 16:29
    .
    @Mastodont
    opsednut si seksom

    druzi se malo sa psihijatrom iz komentara
  • Mastodont

    06.11.2018 13:47
    @/

    Tebi bi dobro došao psihijatar. Verovatno ne bi uspeo da spreči sve te bicikliste da ti spavaju sa ženom, ali mogao bi barem da ti pomogne da se manje nerviraš.
  • /

    06.11.2018 11:21
    /
    ovde sve sami biciklisti
  • Caca

    06.11.2018 08:09
    Traži i naći ćeš
    Fakat ih je nedovoljno u državnim ustanovama. Fakat je, da kao i u bilo kojoj drugoj struci, ima odličnih, prosečnih i loših. Ja zadnjih 18god. odlazim kod psihijatara i psihoterapeuta po potrebi, kad imam neke krizne situacije. Išla sam privatno, išla sam državno, sigurno kod jedno 10-tak. Pamtim 2 psihijatra kao 'loša' tj. jedan me je samo zavlačio ne bi li mi izvukao što više novca, ovaj drugi mi je dao šablonsku terapiju koja se ispostavila kao neadekvatna. Svi ostali, i psihijatri i psihoterapeuti su mi pomogli. Doduše, i ja sam znala gde da tražim, pa sam tražila način da dođem do dobrih i proverenih. Sa druge strane, poznajem ih nekoliko i privatno. Mnogi upisuju psihologiju iz ličnih kompleksa, nesvesno tražeći rešenje ličnih problema, što mi je i ok ako uspeju, izdignu se i nastave uspešno da se bave strukom. Ali znam i one koji u tome nisu uspeli. Nekoliko psihijatara koje poznajem privatno su skroz ok. To je samo moje lično mišljenje i iskustvo. Sve u svemu veći je broj onih koji će vam pomoći nego odmoći. Ne ustručavajte se da tražite pomoć kada vam je potrebna. Prijatan dan svima!
  • @Marko

    06.11.2018 07:23
    Jel sad malo jasnije kad se pročita vest da se neki tinejdžer ubio? Ako pomislite da mu je otac neki tamo Djuro, a majka - pa možeš samo zamisliti ko deli život s Djurama. U kakvom je sistemu vrednosti odrastao i koliko mora da se oseća bezizlazno. Spolja se čini - eto fina porodica, uvek se javljaju komšijama, ne zna niko kako se to desilo...
  • Marko

    05.11.2018 20:44
    @djuro koliko samo gluposti izogovrenih u jednoj recenici, izvire neznanje i primitivizam iz svake reci koju si napisao. jako je strasno i tuzno to sto pises - "Sve je stvar u tome da se boriš i ne odustaješ. A odustaju i filozofiraju samo ljudi koji bi ceo dan da provedu ne radeći ništa i sedeći na pozadini." da je tacno, ne bismo imali toliki procenat samoubistava na prvom mestu. a pored toga, bas ovakvi komentari doprinose stigmatizaciji (ukoliko ti djuro upste znas sta ta rec znaci). fascinira me ta ljudska zloba i to sto toliko niste u stanju da se na neki bolji nacin izborite sa stvarima o kojima nista ne znate i koje su vam nepoznate. osvrni se oko sebe djurice, sigurno imas bar jednu osobu u svojoj blizni kojoj bi znacila pomoc psihologa ili psihijatra. pa umesto sto ovde palmudis i pricas gluposti, potrudi se da spases neciji zivot tako sto ces pomoci toj osobi da se pokuca na prava vrata. isto ovo vazi i za @Ludilo u stali i sve ostale koji nisu jednom razmislili pre nego sto su ovde bilo sta napisali.
  • maja

    05.11.2018 20:34
    @ludilo u stali Očigledno je da ne samo da niste dve rečenice u životu pročitali a kamoli knjigu, bilo kakvu. Ne znam samo odakle vam onda "hrabrosti" da komentarišete nešto o čemu pojma nemate.

    "Psihijatar, da Bog da ti pomagali ko sto si druge pomagao" Verovatno ste hteli reći Dabogda ti pomagali... ajmo prvo malo pismenosti pa onda i komentarisanja.

    "imam 55g, dobru penziju, isplocan stomak, mladu utegnutu zenu i ono sto je cini zadovoljnu, dakle sve sto ti nemas, nisi imao i nikad neces."
    Ovo samo govori o tome koliko ste površni i koliko su vam bitne stvari koje su u životu potpuno nebitne. Ali kako biste vi to mogli znati kada se hvalite ispločanim stomakom. Verovatno se nemate čime drugim hvaliti, to smo shvatili još na prvom komentaru. Koga boli k kako izgedate i koliko vam godina ima žena. Pored toga, kako vi znate da dotični Psihijatar nikada nije imao i nikada neće imati sve što vi ovde navodite. Poznajete ga lično? Pa ukoliko niste znali, mlade utegnute žene mnogo više vole inteligente i uspešne muškarce nego nepismene i popločane. Ali dobro, na osnovu ovoga zaključujemo i kakava vam je ta mlada i utegnuta.

    "Kljukas sebe i ostale jadnike glupavim pricama i otrovnim lekovima i pri time si jos ubedjen kako pomazes, kako si uspesan...vristeca tuga i nesreca je tvoj zivot i onih koji od tebe ocekuju pomoc" - Opet se pitam odakle vam sve ove informacije?! Otrovni lekovi? Oni koji su priznati od zvančne medicine i koji dokazano pomažu ljudima, na te mislite?

  • Kaćanka

    05.11.2018 18:20
    Od modernih bolesti poumiracemo od upale slepog creva
    Ko ne moze sam sebi da pomogne i jeste za šišanje....lezite, pricajte mi o svom detinjstvu.... naravno sad bi malo da leče i ove što nemaju para......jedan dobar tekst u par casopisa i upecaće se bar dva soma....daj sta daš jer namnožilo se psihića...od deset do sto eura.... I ja ću upisati faks kad odem u penziju, otvoriću ordinaciju...trazim lokaciju...
  • /

    05.11.2018 18:14
    /
    @Psihijatar
    'Blago glupima
    Sa kog ste brda vi sisli i koliko ste knjiga u zivotu procitali?
    Evo ja kao psihijatar i psihoterapeut imam stotine zahvalnih pacijenata'

    bahatost i osecaj da vam drugi moraju zahvaliti, hm.

    pa vi ste obukli mantil kao ovaj u dream teamu
    pogledajte barem prvih 5 minuta ovog filma
    https://www.youtube.com/watch?v=GZtUoH_1X5I




  • Budaletina

    05.11.2018 17:32
    Koliko para toliko muzike
    Pre 13 godina mi je prvi put pozlilo. Našli smo nekog preko veze i bila sam primljena ubrzo u državnoj ustanovi. Lek mi je određen putem tabele, u kojoj piše za koje simptome koji lek ide. Počela sam odlaziti i privatno kod iste. Bila sam davljenik, koji se hvatao za slamku. Sve nade sam u nju položila. Dok sam plaćala, sve je bilo ok, sve je moglo, čak me je primala i u ambulantu, posle radnog vremena, kada nije imala gde da bude sa mnom za taj privatni plaćeni razgovor. Posle nekoliko godina je odlučila da mi ukine terapiju, kao izlečenom pacijentu. Meni se posle par meseci toliko slošilo, da sam završila u bolnici na lečenju. Shvatila je svoju veliku grešku i nije više htela da mi naplaćuje, ali me je primala samo u domu zdravlja, sa ostalim pacijentima, koji su se lečili od bolesti zavisnosti. Ja sam se lečila od depresije. Posle izvesnog vremena, videla sam da ne mogu nikako da dođem do nje na kontrolu. Njen odgovor je bio da ne može više da me prima u ambulantu, jer radi isključivo sa ovisnicima. Sve mi je bilo jasno. Ne treba joj mrlja u karijeri. Moj odgovor na sve to bio je samo HVALA. Od tada još nisam bila ni kod koga drugog. Ne znam kome da se obratim, da li privatno, da li državno, da li psiholog, psihoterapeut, psihijatar...Hvala Bogu, nisam toliko ni loše, ali postoji doza straha...Krivim sebe samo zato što nisam pitala i nekog drugog za mišljenje, nego sam se u tom stanju vezala za nju i dozvolila da me ''muze'' toliko vremena.
  • Eto

    05.11.2018 16:56
    Ljukavi su ko ljisice
    Kada nekom vrednuješ njegov rad 10 puta manje nego u Evropi, a zadržiš svetske cene,
    naravno da će mu sve biti luksuz.
    I psihoterapeut, i zubar, i varikolog, i endokrinolog, ginekolog, pedijatar, automehaničar,
    vodoinstalater...

    Neki to zovu specijalnim ratom protiv naroda, naročito ako takvo stanje uspeš da zadržiš nekoliko decenija.

    A sve uz pomoć budala koje žele da budu na vlasti.
  • Sanja

    05.11.2018 16:24
    Pomoglo
    Meni je veoma pomogao odlazak kod psihološkog trenera. Žena mi je jako pomogla da sagledam svoju situaciju/problem i da se lepo postavim i prema sebi i prema drugima. Drugačije razmišljam, živim kvalitetnijim mislima i mogu i smem konačno da se založimza sebe.
    Preko fb sam je našla, kontaktirala i za vrlo pristupačnu cenu. I sada odem kod nje da se konsultujem, a često mi i mejlom odgovori i to besplatno.
    Tako da je meni svanulo kada sam shvatila da mogu i smem drugačije da mislim. Hvala joj iako ne sme ovde da se spominje ime, ako bude čitala, možda će prepoznati.
  • devet krugova pakla

    05.11.2018 16:04
    I najpoznatiji svetski psihijatri su nemocni pred sefom zemom cije se ponasanje protivi zdravom razumu .
    Takvom je 2+2 oduvek bilo jednako 5.
  • Komifo

    05.11.2018 15:27
    @Da sisao sam za nekog brda, imam 55g, dobru penziju, isplocan stomak, mladu utegnutu zenu i ono sto je cini zadovoljnu

    55kg je sjajno doba za bilo koju tovarnu životinju, razumljivo je zašto si skeptičan prema odlasku kod veterinara.
  • Nana

    05.11.2018 14:55
    Sta reći?
    Ja poznajem jednog psihijatra koji je u toliko velikim sopstvenim go...ma i samo se pitam kako li pomaže pacijentima, kad mu ja,laik, pomognem ponekim savetom (proizašlom iz ličnog iskustva) da reši svoj problem !!??
    Moj savet vam je: slušajte sede, mudre, stare glave. Imajte vremena za slušanje jer su ti saveti besplatni, delotvorni i provereni.
  • Ludilo u stali

    05.11.2018 14:39
    Psihijatar, da Bog da ti pomagali ko sto si druge pomagao...ovo u tvom slucaju zvuci kao kletva. Da sisao sam aa nekog brda, imam 55g, dobru penziju, isplocan stomak, mladu utegnutu zenu i ono sto je cini zadovoljnu, dakle sve sto ti nemas, nisi imao i nikad neces. Kljukas sebe i ostale jadnike glupavim pricama i otrovnim lekovima i pri time si jos ubedjen kako pomazes, kako si uspesan...vristeca tuga i nesreca je tvoj zivot i onih koji od tebe ocekuju pomoc
  • @Djuro

    05.11.2018 14:10
    Nadam se da tako kad slomis nogu i odes kod strucnjaka "dr Djure", da ce ti reci idi Djuro kuci, radi nesto, bori se, samo ce zarasti... jer isti je nivo povrede, samo na drugom organu.
  • zzzz

    05.11.2018 13:48
    Novi Sad
    Po ko zna koji put se intervjuisu psihijatri dusevne bolnice Laza Lazarevic u Beogradu ciji je delokrug posla bolnicko lecenje. Tako da su i podaci nedovoljni i odnose se redovno na Beograd. Samo u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu ima profesionalaca za ovu oblast vise nego u celoj Vojvodini. Novi Sad, sem privatnih, nema ni jednog psihoterapeuta koji pruza usluge. Pored mnogih apsurda u organizaciji Klinike za psihijatriju KC Vojvodine je i postojanje Centra za mentalno zdravlje u klinickim uslovima a ne u vanbolnickim, kao sto je svugde u svetu pa i u Srbiji. Ne pamtim ni jedan clanak koji se odnosi na kvalitet psihijatrijske zastite u Novom Sadu i njenu organizaciju.
  • Djuro

    05.11.2018 13:46
    @Psihijatar
    Slušaj sinak, sve što vi prodajete su lekovi. Što više lekova za smirenje, vlast zadovoljnija. U doba SFRJ ko završi psihijatriju taj je stvarno bio za to, ljudi nit su se kljukali lekovima, nit je ko imao problema.
    Sad ćeš ti da kažeš kako je to drugo vreme bilo, kako su ratovi sankcije i slično ostavile traga... Sve je stvar u tome da se boriš i ne odustaješ. A odustaju i filozofiraju samo ljudi koji bi ceo dan da provedu ne radeći ništa i sedeći na pozadini.
  • Vlada

    05.11.2018 13:42
    @Psihijatar

    Razumi ih malo, nema psihijatra koji leči to što su oni.
  • Smisao

    05.11.2018 12:26
    Psihološki nemar
    Ima dosta psihoterapeuta i psiholoških trenera koji jako dobro rade svoj posao uz malu naknadu. Imate i radionice na veoma veliki broj važnih psiholoških i emocionalnih tema, po ceni od 500 do 1500 dinara za 2 do 3 sata.
    Moraju se i građani informisati.
    Sa druge strane, imamo psihologa i psihoterapeuta koji nekako završiše fakultete i sve se svodi na to da u njihovu uređenu "ordinaciju", dođete, udobno se smestiti i legnete, papreno platite, a ništa ne dobijete. Ima i onih koji rade kao psiholozi za decu i porodicu u školama, vrtićima, bolnicama, a ne urade ništa i to je loše.
    Za sve jeste potrebno vreme, ali ako se posle prvog susreta ne osećate dobro i sa mrvicu više elana, onda morate naći drugoga. Pitajte, čitajte, tražite. Nismo svi isti i nisu svi ni skupi. Imate i besplatnih radionica, ali i onih sa pristupačnim cenama.
    Psihoterapeut može dosta da pomogne, kao i psihološki treneri, ali ako je neko psiholog, to nije garancija. Psihoterapeuti su ljudi društvenih struka koji imaju dar da prepoznaju problem, postave ga i zajedno sa vama reše. To su ljudi koji su radili na sebi, ljudi koji su svoj dar prepoznali i edukacijama ga uobličili, da bi mogli uspešno da rade.
  • Psihijatar

    05.11.2018 12:22
    Blago glupima
    @Djuro, @Ludilo u stali
    Sa kog ste brda vi sisli i koliko ste knjiga u zivotu procitali?

    Evo ja kao psihijatar i psihoterapeut imam stotine zahvalnih pacijenata, kojima sam pomogao, a nekima i zivot spasio poznavajuci struku...

    Kome je sve dostupna tastatura u danasnje vreme, strasno.
  • teror u

    05.11.2018 12:08
    smrdistanu
    Jedina psihoterapija je bezanje iz ovog kazamata .
  • Daisy

    05.11.2018 11:43
    U Kikindi nema besplatnih psihoterapeuta. Postojalo je savetovalište mesec dana u okviru Kulturnog centra u kom je radila psihoterapeutkinja iz Beograda koja je dobila premeštaj u svoj grad i savetovalište više ne postoji. U okviru bolnice radi psiholog koji je pred penzijom i koji pacijentima govori da ne može da im pomogne i kojeg "nema" ko da zameni. U okviru Centra za mentalno zdravlje, koji je izdvojeno odeljenje psihijatrijske bolnice u Novom Kneževcu, postoji psihologica koja kaže da nije psihoterapeutkinja već samo dijagnostičarka kod koje odete jednom da bi buljili u Roršahove mrlje po 27. put i da bi mogla da ustanovi da li ste možda psihopata. Dakle, Kikinda nema besplatnog psihoterapeuta/kinju ni psihologa/psihologicu a to izgleda da nikom ne smeta što će reći da smo svi jako zdravi. A ove brojke iz naslova su realno mnogo veće jer se uzima u obzir samo broj onih koji imaju crno na belo da imaju psiholoških problema. A gde su oni koji se još uvek isu javili nijednom stručnom licu?!
  • B

    05.11.2018 11:26
    Moje neko iksustvo sa privatnim psiholozima/psihijatrima je veoma podeljeno. Treba dosta vremena da nadjete onog ko vam odgovara (ja sam promenio 4) ili vas razume ili jednostavno gde osecate da ta interakcija vodi ka nekakvom resenju vasih problema. Treba imati mnogo strpljenja, vremena i NOVCA da se postigne neki efekat i odlazak na "par seansi" ne verujem da moze pomoci bilo kome. Ja trenutno godinu dana idem kod istog coveka i verujem da ce mi trebati jos godinu dana da dodjem do nekog stabilnijeg psihickog stanja nakon nekih losih dogadjaja koji su mi poremetili zivotne planove. Sam psihlog je rekao da ima klijente koji dolaze i 10 godina kod njega ali su sada stabilni i samo ponekad dodju. Tako da ono, nema brzih resenja ali ti razgovori mogu dobro doci kao neki vid refleksije vaseg unutrasnjeg stanja da vidite gde gresite i sta mozete da popravite. Samo morate biti uporni u trenutku kad nadjete nekoga sa kim osecate da imate neki vid povezanosti a ne da on prica o jabukama a vi pomorandzama i da vremee prolazi a da se stvari ne pomeraju.
  • mRghoodan

    05.11.2018 10:42
    "Dom" zdravlja
    Istina, moze sa overenom knjizicom ostvariti besplatan "pregled".
    Samo sto dok covek vremenski, u tako postavljenom sistemu zakazivanja, stigne do psihijatra/ psihologa, stopa suicida u Vojvodini osetno skoci.
    Karikiram crno malo, ali samo malo..
  • Astra

    05.11.2018 10:29
    Pomaganje-odmaganje
    Iskusila sam na svojoj koži stručnost psihologa u Novom Sadu. Pre par godina za obične napade panike, su mi, posle par razgovora rekli da više ne znaju sta da mi kazu. Studentski je u saradnji sa psihijatri hteo da me stavi na lekove za bipolarni, i tu ja flipnem, odem kod privatnog i izborim se potpuno za par meseci.
    Radeći kao p.asistent, imala sam priliku u DZ Liman da vidim totalno nepostojanje klijenata i bolenje ***..
    Toliko mi je bilo žao tih ljudi, koji, em se teško odluče da potraže pomoć, em ih dočeka neko sa tim stavom.
    Ali uprkos svemu, uvek treba potražiti pomoć. Bukvalno, ako jedan zubar nije ok, idite kod drugog. Tako i sa psihologom.
  • Djuro

    05.11.2018 10:01
    Psihijatri, psiholozi, lajfkouči, herbalajf... sve je to isto smeće. Uzimaju ti pare da ti kažu da ne treba da se osećaš loše i da će sve biti u redu. Jaka nauka.
  • Ludilo u stali

    05.11.2018 09:51
    Psihoterapija jedna u nizu lazi i prevars danasnjeg bolesnog doba. Nekakav gubitnik koji je citao tudje knjizurine, bez zivotnog iskustva i ljubavi koji ce izmedju ljubavi prema klijentu i novcu izabrati klijenta, ne postoji. Ne zna a i u sukobu je interesa, onaj koga placate voli vise kintu nego istinu i pacijenta...okupajte guzicu u vlastitom znoju pa vam ti gubitnici i prevaranti nece ni trebati
  • Gladius et anus

    05.11.2018 09:21
    Maximus
    Психолози и психијатри, када говоримо о новосадском здравству, постоје на нивоу примарне здравствене заштите, тј они раде у Дому здравља и са упутом лекара опште праксе сваком осигуранику је могуће да имају преглед код њих. Једноставније речено не мора да се плаћа ако имате оверену здравствену књижицу.
    Са друге стране, ако неко жели да код психијатра или психолога иде мимо државних установа, то заиста има своју цену. У сваком случају, постоји могућност избора. А да ли ће за дати новац добити оно шта очекују, то је већ потпуно друга ствар јер "не једе се све што лети"
  • kazi ,,ladja,,

    05.11.2018 09:20
    Kao i zubar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna