Autor: Dojče vele

Info
30.11.2018.
23:58 > 05:48
Pred kraj godine, 19. decembra, nemačka vlada konačno glasa o nacrtu zakona kojim bi ubuduće trebalo da se reguliše dolazak stranaca u zemlju, pre svega stručnih radnika.
  • Gastarbeiter

    30.11.2018 19:52
    Zaboravili ste da kazete da su to slabije plaćeni poslovi za koje Nemci neće da rade zato je potrebna tolika radna snaga . Tako da naši nemogu da očekuju više od 1000€-1300€ početnu platu koje je za Nemacke standarde jako mala.
  • Miroslav Stojanović

    30.11.2018 10:23
    tu sam
    Ja sam već 4 godine u Nemačkoj.
    Šta da kažem?
    Negativna stopa prirodnog priraštaja već godinama (ne računajući Turke).
    Nemojte misliti da odavde nema odliva.
    Odlaze Nemci.
    Ne žele ovakvu Nemačku sa Sirijcima.
    Odlaze u Kanadu, Novi Zeland, Norvešku, Ameriku, Australiju, Tajland itd.
    I naravno stvorila se rupa.
    Industrija štekće - štuca.
    Nema ko da radi.
    Ko iz Srbije dođe, a zna makar malo nemački, taj je na konju.
    Ja vozim autobus. Ne gasim ga. Nema ljudi. Fali nam. Uredno se plati.Za mnoge će biti šok kada dođu iz Srbije i vide uređen sistem, zna se reda u svim oblastima življenja. Žena mi je medicinska sestra. Pada sa nogu. Nema ih. Dođu iz Rumunije, Bugarske, rade dva dana i napuste. Jer treba raditi. Nemačka nacija stari. Nega starih lica se plaća. Dobri bravari, varioci (posebno aluminijuma) takođe trebaju. Vozače kamiona sada hoće sa Filipina da uvezu i iz Šri Lanke, Strašno. Ovo je ipak zemlja sa 83 mil. stanovnika. Ali savetujem Vam samo porodično da dođete i shvatićete da krećete život iz početka. Za decu je dečji dodatak 200 eur mesečno ako žive ovde. Bračni drug ako dođe sa Vama kao nosiocem vize ima pravo da ovde živi, ali nema 6 meseci pravo da radi. Posla na crno ima. Deca imaju sva prava kao i nemačka deca. Jedino gomila dokumenata Vam treba iz Srbije i sve prevedeno na nemački i overeno kod sudskog tumača. Izvodi knjige rođenih, venčanih i tome sl. To ponesite. I naoružajte se živcima. Ovde sve polako ide. Ali sigurno. I zaboravite 5 piva pa da vozite.
  • Rade

    30.11.2018 09:35
    Pa nije sve tako jednostavno kao u naslovu ovog teksta to shvatite tek kad odete u nihov biro za strance i kad vas zatrpaju uslovima zato sto dolazite sa balkana .
  • White Power

    30.11.2018 09:20
    Zemlja kretena
    Gledajući šta rade najjače ekonomije Evrope, sasvim je jasno da ovo korumpirano, partokratsko smeće od nazovi-države mora da propadne.
  • Sir Nose

    30.11.2018 08:46
    Ok..ali sta i gde radi nemacka omladina,osobe 20-45 god?
  • Joca

    30.11.2018 07:56
    To rade bogati Nemci
    Sta mi radimo,koji smo zakon doneli da privucemo radnike,koju smo olaksicu doneli da opstanu zanatske radnje sa nagomilanim nerealnim dugom. Jedino sto znamo a to je da svakome ko je registrova u sistem,sednemo na grbacu,kako bi gomila drzavnih neradnika mogla lagodno da zivi sa visokim primanjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna