Autor: TV Prva, Telegraf

Info
05.12.2018.
10:08 > 10:13
Kod nas vlada pogrešna teza da je pešak zakon, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
  • purgerNS

    08.12.2018 07:06
    paznja...paznja...
    po minusima vidim da vecina ovde ne zna pravila kruznog toka...
    molim vas da naucite...
    ne slusajte ni mene ni bilo kog ovde...samo naucite
    imate na internetu...

    iz unutrasnje trake mozes izaci samo i jedino ako propustis vanjsku traku...isto kao na ravnom putu..kada se ukljucujes obavezno propustas one sa desne strane
    spoljna traka nije samo za prvi izlaz...achtung achtung
    nicht bahatost,nur zakon
  • Onaj Gari

    08.12.2018 06:17
    Opet i opet, nema veze to sa prevoznim sredstvom, već sa opštom kulturom i poimanjem zakona. Svi trtljaju o svojim pravima, a niko o svojim obavezama.
  • Lala

    07.12.2018 20:03
    Crnjak
    U Srbiji nista nije normalno,navedite i jedan primer sta je u Srbiji po zakonu ..ustav se ne postuje pocevsi od predsednika,korupcija je normalna pojava cak se i gradjanstvo cudi zasto je problem nekoga pocastiti za obavljen posao,muskarac prebije ili ubije zenu dobice maksimalno 2 godine ili nanogicu,u slucaju da prvorodjeno dete nije musko kao da nije ni rodjeno, drzava diluje narkotike ,vojni ministar nesposoban za vojsku,predsednik (opet) laze kao sumanut a narod ga opet voli..da ne nabrajam vise.. sve u svemu u Srbiji ako ubijes ili prebijes nekoga to ti sluzi na cast
  • M

    07.12.2018 18:17
    @dzo
    Rekoh ja da ovde ima ljudi sa poremecenim psihickim funkcijama, @dzo je pravi primer.
    Jos je i kukavica, ne sme bez palice da napadne.
  • /

    07.12.2018 14:17
    /
    @Miša
    pravila sa klipa se ne podudaraju sa pravilima na slici

    na slici se iz raskrsnice sa DVE trake u jednom pravcu izlazi u tri raskrsnice sa JEDNOM trakom u jednom pravcu.
    ta slika vec poduze kruzi i namerno je ubacena da bi se sabotirala pravila

    sta mislis ko ima interes da i na ovaj nacin dijabolicno za.ebava
  • Vlada

    07.12.2018 14:01
    @dzo

    Najzabavniji su ovi koji se po internetu lože s bejzbolkama, a u saobraćaju ne znaš da li su veći miševi ili idioti. A sve ro dođe na svoje jednom kad se zapravo ubede da su face pa još i prigovore nekom pošto su već napravili s*anje.
  • dzo

    07.12.2018 10:06
    Za pešake i bicikliste koji niti stanu niti uspore kad naiđu na pešački prelaz i na kolovoz, nosim specijalnu bejzbolku. Pa ako ne ustanu, ima da im objasnim pravila saobraćaja malo bolje nego što zamišljaju.. Uvek propustim pešaka koji me KONSTATUJE i iskomunicira pogledom, ostali i nisu učesnici saobraćaja. Saučešće njihovim familijama.
  • ns ja

    07.12.2018 09:39
    Naravno da je pešak ZAKON uprkos primerima koje mnogi ovde navode, kao što je bezobrazna zloupotreba navedenog od strane drskih "metroseksualaca"( a ustvari pede.čića) koji sa slušalicama u ušima praveći se da ne vide automobil, iskaču na kolovoz!

    Zbog takvih rado koristim dvotonsku sirenu, pa im malo poduže truuubnem dok ne iskolače oči i ne poskoče prestravljeni, jer božemoj oni su tako fini , a ja ne poštujem njihova "prava"!?

    I pored toga što je pešak zakon, ne pada mi na pamet da zaustavim auto (ako ne moram) da bi isti pretrčao sa zelenog ostrva mimo označenog prelaza, itd itd, ali naravno da morate da budete na oprezu jer svako može da bude pešak (i biciklista) i na kraju, odgovornost je najviše na vozaču da izbegne takve budale!
  • Miša

    07.12.2018 09:21
    Za neupućene kojih je, sudeći po komentarima, neverovatno mnogo:
    https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/6569/kruzni-tok-pravila-voznje
  • purgerNS

    07.12.2018 09:01
    misko...
    Miša 06.12.2018 • 16:59
    Spoljnom trakom u kružnom toku možeš da se krećeš ceo dan u krug. Ko god da ti preseče put iz unutrašnje trake, čini ozbiljan prekršaj (jednostavno pravilo desne strane).

    vise od dva kruga i odma u Lazu Lazarevic na pregled...
    za presecanje iz unutrasnje trake si u pravu
  • purgerNS

    07.12.2018 08:57
    drage kamikaze..
    vozim vec 30 godina bez ijednog udesa..
    kad sam bio mali roditelji su mi govorili kad prelazim preko puta pogledaj prvo levo pa desno
    kada sam polagao ucili su me pravilo kruznog toka iako je to tada bila retkost

    tri stvari su mi jako cudne i opasne
    1.pesaci koji prelaze pesacki bez da pogledaju ima li vozila pa se pitam sta je u njihovim glavama,bahatost ili manjak volje za zivotom.....pamet nema veze sa tim

    2.pravilo kruznog toka....tri puta mi se desilo da me preseku iz unutarnje trake,uz sirenu i psovke
    cak sam bio u iskusenju da ih malo ogrebem nebi li se naucili

    3.biciklista koji u punoj brzini a meni pod uslovnim zelenim prelazi pesacki prelaz
    toliko brzo da cesto nisam siguran da li prelaze pesacki ili nastavljaju biciklistickom stazom

    bahatost i neobrazovanje su najveci problemi u saobracaju
    cenite svoj i tudji zivot
  • purgerNS

    07.12.2018 08:45
    da sam zakon..
    @Pešakov Automobilić 06.12.2018 • 13:10
    Svirao ti je s punim pravom, jer ne znaš da se kružnim tokom spoljnom trakom kreće samo do prvog isključenja. Znači, spoljnom isključivo udješ i izadješ na prvom. Za sve drugo je unutrašnja, i nema zabune. kanda da treba izaći iz auta za takve neznalice kao ti, pa vam tom silom kojom pretiš uterati i pamet u glavu.

    prvo bi te poslao na psihijatrijski pregled a onda na ponovno polaganje...
    zbog takvih bahatih i nadobudnih vozaca desavaju se udesi..
    za pocetak pogledaj i nauci- https://www.youtube.com/watch?v=aWAxpNXg29o&t=1478s
  • Sale

    07.12.2018 08:28
    Vozim bicikli biciklističkom stazom u Kisačkoj, obilazi me auto, staje ispred mene i prakira automobil na biciklističkoj stazi. Pitam se da li bi tako obišao kamion i parkirao se ispred njega?
    Naravno da ne bi, jer bi tako ugrozio svoj život, a to što je ugrozio moj život to nikom ništa.
  • leptejebo

    06.12.2018 18:12
    bele linije
    Da rezmiramo:
    1. Pešaci pre stupanja na kolovoz više ne moraju da gledaju levo i desno ali mogu u slike na Instagramu;
    2. Pešaci ne moraju da poznaju propise jer nisu polagali vozački ispit i mogu da se ponašaju onako kako im u tom trenutku najviše odgovara, posebno ako im se žuri, pada kiša ili nose teške kese u rukama;
    3. Pešaci mogu da istrčavaju pred automobile na mestima koja su obeležena belom bojom jer sama reč kaže – pešački prelaz je za pešake i tu nema diskusije;
    4. Pešaci koji zastanu ispred pešačkog su slabe ličnosti, sa nedovoljno samopouzdanja i samopoštovanja i neodlučne kukavice. A poznato je da ako ne poštuješ sebe ni vozači te neće poštovati.
  • Antiseparatista

    06.12.2018 17:20
    Ma
    Pesak sam i ponosim se time.
  • Miša

    06.12.2018 16:59
    Spoljnom trakom u kružnom toku možeš da se krećeš ceo dan u krug. Ko god da ti preseče put iz unutrašnje trake, čini ozbiljan prekršaj (jednostavno pravilo desne strane).
  • Pešakov Automobilić

    06.12.2018 16:53
    Odgovor bezimenom
    Bezimeni:
    "Svirao ti je s punim pravom, jer ne znaš da se kružnim tokom spoljnom trakom kreće samo do prvog isključenja..."

    Tebi treba odmah oduzeti dozvolu jer si potencijalna bomba na putu...
    Neznalice jedna, kružnim tokom se krećeš onom trakom kojom si ušao u kružni tok...ako si u unutrašnjoj a hoćeš da skreneš desno moraš usporiti i propustiti sva vozila koja se kreću spoljnom desnom trakom, dati žmigavac i ne uletati u makazice...ista su pravila kao i na redovnom kolovozu. Pa ajde da vidim da skreneš desno iz krajnje leve trake a da ne propustiš sva vozila iza...?!
  • Смета ми!

    06.12.2018 15:11
    Мени највише смета то што обележавају паркинг места 2 метра од раскрснице чиме заклањају видик возачима када улазе у раскрсницу. Мислим да ти и није у складу са саобраћајним прописима.
    Такође ми смета када саде разна жбуња и саднице саде скроз до раскрснице тако да се опет заклања видик и улазак у такву раскрсницу је увек ризичан.
    Смета ми што није прекршај када паркирам на путу где није забрањено паркирање и заустављање, иако сам заградио једну коловозну траку и угрожавам безбедност кретања возила која се крећу 50 км/сат (а не безбедност возача у возилима), али је зато прекршај и може да ти паук однесе ауто ако си на таквом месту паркирао делом на тротоар који је можда широк и по неколико метара јер својим непокретним возилом угрожаваш безбедност кретања пешака који се крећу до 5 км/сат.
    Сметаа ми још пуно ствари али о томе други пут.
  • @Pešakov Automobilić

    06.12.2018 13:10
    Svirao ti je s punim pravom, jer ne znaš da se kružnim tokom spoljnom trakom kreće samo do prvog isključenja. Znači, spoljnom isključivo udješ i izadješ na prvom. Za sve drugo je unutrašnja, i nema zabune. kanda da treba izaći iz auta za takve neznalice kao ti, pa vam tom silom kojom pretiš uterati i pamet u glavu.
  • Pešakov Automobilić

    06.12.2018 11:57
    Šta to beše mozak?
    Budala ima u svim kategorijama saobraćajnih učesnika. Ali samo među motorizovanim ima najviše glupaka i neznalica. Najveći dokaz je kružni tok. Svaki put kada ulazim u kružni tok, kao da stupam u ratnu zonu...Moram četvoro očiju otvoriti jer ima previše buzdovana koji ne znaju da se iz unutrašnje trake ne sme ulaziti u makaze onome koji se kreće spojnom...
    Sinoć mi je jedan ukrstio tik do sudara, bez žmigavca , bez propuštanja jer sam na pravcu prvenstva, i još seo na sirenu i trubi u fazonu šta ja to radim, zašto ne stanem da on skrene...Nije ni svestan da je dobro za njega što nisam stao i izašao iz auta...
  • Vuk

    06.12.2018 11:38
    U gradovima treba ukinuti individualni motorni saobraćaj ili ga gurnuti ispod zemlje. Ako se negde i ostavi, ne treba pešaci da prelaze kolovoz, nego motorna vozila treba da prelaze pešačke staze. Uz sve to, i dalje ne podržavam pretrčavanje kolovoza tamo gde to nije predviđeno, ali grad je za ljude, ne za automobile. Zakon do 60tih je bio mnogo bolji nego danas po ovom pitanju. Koliko znam, koncept takvog zakona je zadržala samo Holandija.
  • @Pješak

    06.12.2018 09:09
    Ljudi ti se obraćaju jer troluješ, skrećeš sa teme i baviš se bezveznim primerima umesto temom teksta. Činjenica je da pobegli psihijatrijski bolesnici, ljudi iz nekih izmišljenih zemalja van ove planete koji nikad nisu videli automobil i slični objekti ne čine ni promil pešaka na koje se mora paziti u saobraćaju, a koji ne paze na sebe. Ovaj tekst je namenjen masi odraslih ljudi - pJešaka da bolje razumeš - prosečne inteligencije, koji svojom nepažnjom, bezobzirnošću, neodgovornošću i nepoštovanjem pravila koja dobro poznaju - svakog dana ugrožavaju sebe i najgore od svega i druge učesnike saobraćaja. I majke ti, poseti Mongoliju na koju si se toliko navrzo da vidiš kako se ponaša u saobraćaju, da se ne bi više brukao ruganjem narodu koji ima više obzira i kulture kad sjaše s konja, nego ovo ovde što je odraslo na trotoarima i pJešači kao da je maloumno iako to nije, samo je bezobrazno. I ne stigmatiziraj više duševne bolesnike, ljudi koji se leče od duševnih bolesti i provode nekad vreme na psihijatriji itekako znaju da prelaze ulice i uglavnom su pažljiviji i odgovorniji od onih koji nisu oboleli.
  • milan77

    05.12.2018 22:48
    pešaci-kamikaze
    Nekada su nas u školi učili da pre nego što kročimo na kolovoz pogledamo prvo levo pa desno da bi bili sigurni da možemo bezbedno preći ulicu. Danas se gleda u mobilni telefon i izleće pred automobile u fazonu šta mi možeš, ovo je pešački. Da momčino ali dve sekunde ranije nisi bio na pešačkom nego si "iskočio iz zasede" iako iza mene bar pola kilometra nema ni jednog jedinog vozila. Pešak ima prednost kada je već KROČIO na pešački a ne kada skoči na haubu. Često putujem i srećom, na selima i u manjim mestima ljudi su još uvek normalni ali u Novom Sadu žive kamikaze ili neki pušteni iz Laze. A što se Zapadne Evrope tiče, tvrdim da u mnogim zemljama takvi pešaci ne bi dočekali sledeće jutro...
  • opalim te g...

    05.12.2018 16:00
    Ej, pametnice. Svi su ucesnici u saobracaju i za sve pravila postoje. Svi treba na obuku, pocnite od zmigavaca, uslovmog zelenog, kruznog toka...pa do kretenastih biciklista koji misle da za njih ni jedmo pravilo ne vazi i da je njihov ceo trotoar pa do pesaka koji nisu u stanju ni da se mimoidju sa drugim pesakom nego glume ludilo ko je veca faca. Do nedavno ste hodali sa isturenim laktovima. Pravila nisu da bi nas ugnjavila nego da bio lakse ziveli jedni uz druge. To je vama vasa borba dala da ubacite veronauku umesto prakticnijih stvari. Srpska posla.
  • Pješak

    05.12.2018 15:40
    Sažaljevam vas...
    Svi vi ubitačno dogmatski polazite od pešaka koji je dobio obuku u vrtiću.

    AMA ljudi, pešak može da bude potpuno lud čovek koji je upravo pobegao iz ludnice!

    Šta ćete onda mudro da zborite sudiji?

    Reći će te - Nisam kriv, prilagodio sam bryinu uslovima saobraája, ali eto. izašao mi ludak.
    A lepo piše u Zakonu o saobraćaju da nisam dužan d apazim na ludake, ljude iz Mongolije,
    starce, slepe i sve ostale koji nisu dobili obuku iz saobraćaja ili, eto nisu nikad dobili - vrtić?

    SVE JE TO PEŠAK. Inferirorni učesnik na koga morate da pazite jer ste polagali obuku u saobraćaju!
    Ama, ima li ovde sudija, ljudi????
  • Ja

    05.12.2018 15:18
    Napokon neki pametan covek da se oglasi! Ovo i ja trvrdim godinama, da pesak mora, kao i vizac, da kroci na put samo ako je siguran da nece ugroziti nikoga pa ni sebe.
  • Sta_kaze_zakon

    05.12.2018 15:17
    Edukacija za vozace
    ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA
    Član 7:
    stav 13) - biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za saobraćaj bicikala, mopeda i lakih tricikala
    stav 26) - biciklistička staza je put namenjen isključivo za kretanje bicikala

    Član 40:
    Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

    Član 47:
    Vozač koji pri skretanju preseca biciklističku stazu, odnosno traku, dužan je da propusti vozila koja se kreću stazom, odnosno trakom.
    Na raskrsnici na kojoj prvenstvo prolaza nije regulisano na drugi način, tramvaj ima prvenstvo prolaza u svim slučajevima, osim u slučaju kada preseca biciklističku stazu ili traku.

    Član 66:
    Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo:
    1) na pešačkom prelazu i na prelazu biciklističke staze preko kolovoza kao i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara od tih prelaza,
    8) na biciklističkoj stazi, odnosno traci,
    8a) na pešačko-biciklističkoj stazi,
  • Vlada

    05.12.2018 15:13
    @zua

    Možda su biciklisti najgori, ali svima vam je u interesu da im se pridružite. Što ste videli novih parkinga u gradu, videli ste - valjda vam je jasno da lopovi na vlasti neće za njih izdvojiti nijednu parcelu za koju mogu da dobiju pare od investitora, a građani neće dozvoliti da ih trpaju njima pod prozore. Ko se ne navikne da sedne na bicikl, taj je nadrljao.
  • Zlopamtilo

    05.12.2018 15:05
    -
    Svi se okomili na Pjesaka pa reko da vidim sta je napisao. Covek je rekao sve istinu osim prve recenice, da je pesak zakon, nije, samo je 1 ucesnik u saobracaju. Sve ostalo je tacno. Vozaci trebaju imati na umu da pesak u ovoj zemlji i vecini drugih moze biti bilo ko. Isto vazi i za bicikliste sto je jos gore. To moze biti maloumnik, bolesnik, poluslep, drogiran, maloletno dete... Njihove su radnje nepredvidive, i kad vam se cini da ide pravo i da ga obilazite sigurno moze da se desi bilo sta. Dakle, pesak nije zakon, ali svaki vozac treba imati na umu da nije svaki pesak Damir Okanovic i zna sve o saobracaju..
  • Novosađanka

    05.12.2018 14:58
    Saobraćajna nekultura u Srbiji
    U Novom SAdu gde živim, vlada najgore saobraćajna nekultura u svim prevoznim sredstvima i kod pešaka. Svako vidi samo sebe, vozači vide samo vozače a pešake kao smetnju, pešaci vode svoju politiku, a biciklisti drmaju zvonce kao opsednuti kad prolaze onim divno urbanistički smišljenim delovima trotoara gde trotoarai nema nego samo biciklistička. Kao da će pešaci da zbog njih potrče, da se uzveru uz fasade ili siđu direktno na put da im ne smetaju. Ja živim u kraju gde nema semafora i tu ima svega, s mog pešačkog ugla, niko ne propušta pešake ako pljušti, možeš da kisneš na prelazu 15 minuta komotno. Posebno volim one što u punoj brzini skreću kroz bare i bljuzgu pa poprskaju ceo red ljudi koji čekaju bus ili semafor. Da li im to prilčinjava zadovoljstvo? A tek oni što uključe trpćuća svetla ili kod nas oznaku "samo sam skoknuo po nešto" i ostave kola bilo gde, pa i na sred puta ili autobuske stanice? Toga ima na svakih 5 metara proverite. A što pešaci pretrčavaju pa zato što je haos, negde radovi pa se ne može proći, negde nema trotoara odjednom, negde semafori i prelazi na svakih 2 km. Nije neko opravdanje ali ipak treba imati malo razumevanja za nekog ko peške po kiši tegli po 10kg u svakoj ruci. Za one koji izleću, uvek će ih biti zato vozač uvek mora biti na oprezu. Čak i ako uopšte nije kriv, udariti nekog kolima traumatizuje i vozača. KAd niko nema kulture, nemaju ni pešaci.
  • Tetris

    05.12.2018 14:54
    Pitanje
    Dali ćete svoju decu učiti da su zakon ili da budu pažljivi?
  • Pong

    05.12.2018 14:44
    studenti
    Konačno jedan tekst i na ovu temu. Kao što lepo piše, "kad pešak prelazi preko prelaza dužan je da se uveri da može bezbedno da stupi na kolovoz, odnosno da svojim stupanjem na njega neće ugroziti saobraćaj". Ovo pravilo najupadljivije krše pešaci iz kategorije onih što nabiju slušalice u uši, i prave se, naglašavam - prave se (!) da ne vide automobil jer su ubeđeni u svoje pravo prvenstva iako se ono suprotstavlja čak i zakonima fizike, a ne samo zakonima saobraćaja.
  • Sosa

    05.12.2018 14:18
    Komentar za PJesaka..
    Poštovani,
    Ja sam pesak, biciklista, vozač.
    Kao prvo, niko nikog nema prava da ubije niti da udari kolima, ali za to vam nije potrebna dozvola niti polaganje ispita da biste znali, već osnovna kultura, određen stepen svesti kao i zdravo rasuđivanje.
    Prvo, da ne bude zabune, pesak koji nije polagao ispit, je U VRTIĆU DOBIO "OBUKU" od strane vaspitačica, ako mu već kući niko od starijih nije to objasnio. To se odnosi na prelazak bilo kog kolovoza na zeleno ILI kada uslovi u saobraćaju to dozvoljavaju, što treba da utvrdi gledanjem na levu, desnu stranu i da pređe kada je siguran da je bezbedno. U istoj instituciji se uči da se na stazi za pešake ide desnom stranom, da se ne bi glavom sudarali sa pesacima iz suprotnog pravca. Ako to ne znate, nemojte ništa više komentarisati.
    Strasno puno pešaka je bahato i ne shvataju da rizikuju svoj život time što misle da je vozač dužan da mu stane jer je on naumio da pređe. Nisam još čula da je bilo ko od pešaka bio fizicki jači od nekog prevoznog sredstva na točkovima i da nije izvukao deblji kraj, te je taj stav glup.
    Bahatost pešaka poput-prelazim jer imam VEĆE pravo, telefoniram dok prelazim, razvlačim se "jer mi se moze".. Govori o tome koliko su primitivni i neizivljeni jer tu mogu da iskažu neku MOĆ.
    Da li ima bahatih vozača? O da, to je posebna tema za razglabanje ali pola" vozaca" nema ni dozvolu ili ima kupljenu, te je diskusija bespredmetna.
    Pešaci, čuvajte se, to je nasigurnije, lep pozdrav
  • Petar

    05.12.2018 14:09
    Pešak.. Mudri...
    Ne verujem dok čitam komentar b...le koja se potpisuje kao Pešak. Mora da zna da je svojom glupošću obeležio ove bogove. Kada nešto ne znaš sve ti je oprošteno jer pešaci ne polažu ispit o ponašanju u saobraćaju. Čist debilizam. Postoje zakoni čoveće, a ne poznavanje zakona nikoga ne oslobađa odgovornosti. Pročitaj zakon o Bezbednosti saobraćaja i tako sve piše pa onda bloguj!
  • DjakoN

    05.12.2018 14:03
    @banderas
    Kakve mi imamo veze sa evropom i ponasanjem evropskih vozaca? Mi ovde radimo za 143rsd na sat i ne mozemo da zivimo od plate koju zaradimo... Pa naravno da smo svi besni i puni gneva i vozaci i pesaci,jedni sviraju i turiraju drugi psuju itd.. Pogotovo sad pred praznike,kad jedni kupuju svega a drugi samo gledaju i mastaju,pokupovali kojekakve telefone za dinar pa sad nemaju za hleba,ali eto za dinar kupili,bolje da ste uzeli kredit za stan.. Cuj evropa,pa eno u evropi puskupelo gorivo,a nama kao lepo niko se ne buni a radimo za 143rsd.
    Ovo je vreme lopova,lazova,prevaranata i ku*vi.
  • ns ja

    05.12.2018 14:01
    Po broju minusa udarenih na odličan, razložan i tačan komentar autora "Pješak" , se najbolje vidi koja sve goveda i bagra danas imaju vozačku dozvolu! Ali može im, se jer isto tako neki polupismeni idiot iz Agencije za bezbednost saobraćaja(!!??) čak i doliva na svu ovu idiotsku anarhiju, koja se može videti samo još u Kairu (doduše čak i tamo prikoče kad hrabri pešak istupi na kolovoznu traku)
    Lično sam vozač automobila u 95% slučajeva (vozim po principu "pešak je ZAKON") i pešak/biciklista 5%.
    Svojoj deci insistiram da bicikle voze po biciklističkim stazama, a ako ih nema onda taj deo po trotoaru primerenom brzinom, upravo što znam kakva stoka i šljam danas imaju vozačku dozvolu (ne bih im dao ni u luna parku da voze one autiće)
  • Zdravko

    05.12.2018 13:48
    Kamera ne košta mnogo
    Zakon je manje više jasan, ali njegovo tumačenje je uvek lutrija, i treba biti srećan ako do toga nikada ne dođe. U slučaju nesreće, dokazivanje može da vas finansijski bankrotira za celi život, a da čak niste ni krivi. Zato je kamera u automobilu zakon. Zaista ne košta puno, a ako vam izleti neka budala, dovoljno ste već kažnjeni (ni krivi ni dužni) da ne možete mirno da spavate, barem onda ne morate da plaćate advokate, odštete, veštake itd..

    Ovo ne važi samo za pešake i bicikliste, ovo važi za sve ostale učesnike u saobraćaju.
    Iako su današnje kamerice prepametne, pa mere brzinu, stavljaju timestamp (vreme u snimak, brzinu itd), sudovi ne priznaju baš sve te podatke(baždarenje), ali nije ni bitno, dovoljan je samo snimak kao nepobitan dokaz šta se desilo, a veštak kasnije na osnovu objekata iz snimka može te brzine izračunati i vi se rešite bede. Opreza nikada dosta, naravno, ali što se i ne osigurati kamericom kada već tako malo košta...
  • DonJuan

    05.12.2018 13:33
    U Srbiji vlada pogresno uverenje svakoga da je bas on/ona zakon.
  • Tema i

    05.12.2018 13:32
    Sled događaja
    Ako sam ja dobro razumeo sled događaja...

    Kako bi se skrenula pažnja javnosti sa događaja na Kosovu.....

    Ova baba što je pretrčavanjem podletela pod autobus u Beogradu, i izazvala nedvosmisleno uznemirenje javnosti.... pokrenula je gnev kod ovog iz Agencije.....
    .... pa je on onda otvorio - sezonu lova na pešake?

    Izgiboše oni pešaci kod Vranja, pa nikom ništa?
    I tu je vozač birao koga da poveze, reda radi, dobro dođe olakšavajuća okolnost....
    a onaj preminuli je zaista previše krvario, pa presvlake su tu...

    Da se pripazim kad izađem, vozaču su malo nervozni... kao Laki.
  • Novosađanin original

    05.12.2018 13:24
    Udri brale, do zore!
    Pretrčavanje nije problem pravim vozačima, ako voze 50 km/h koliko je propisano u naseljenim mestima.

    Nego bi gospoda da zvižde jedno 80-120 kmh kroz grad, pa ih pešaci malo unervoziraju?
    A uz to smo još malo popili, kola nam neispravna ili smo malo dunuli, pa se reakcije usporile?

    Ništa zato, kad dođete do sudije, a vi njemu lepo recite "Demantovao sam teroiju da su pešaci svete krave, onaj iz Agencije mi rekao!"

    A ćerkici poginulog reci "Tvoj tata mi pretr;avao, imao sam prava da ga ubijem!"


    Baš neko veče me jedan diler pojurio, pripit, nekim francuskim džipom. Direktno na mene, sav pun sebe kao i alkohola.
    A onda se setio da se raskrsnica snima i da će se videti na kamerama....
  • @Pješak

    05.12.2018 13:13
    A ustvari preteruješ i grešiš. Pešaci su obični ljudi, tokom odrastanja svi su naučili kako se čuva od automobila i prelazi ulica, čak i ovi iz Mongolije, znaš i tamo je točak kao izum stigao. Ljudi postaju automatski uračunljivi i poslovno-pravno sposobni i imaju pravo glasa navršavanjem 18 godina života, to ih čini sposobnim i samostalnim učesnicima i u saobraćaju. Oni koji imaju oštećenja na koja ti misliš, imaju oduzetu poslovnu sposobnost zakonski, i postavljen im je zakonski staratelj, isto kao što mala deca imaju svoje staratelje i njima nije mesto medju samostalnim pešacima, nego u pratnji. Znači na ulicama pešaci su osobe od kojih se očekuje puna odgovornost u radnjama učestvovanja u saobraćaju koje oni čine, a ne masa zombija kako je ti predstavljaš, isto kao štoi se od vozača očekuje sposobnost koja je višeg nivoa i za šta su se iškolovali.
  • Jovan

    05.12.2018 13:11
    Zbog svega ovoga, uzeo sam auto kameru i snimam sve što se dešava ispred mene, video i audio, pa će se znati čija je odgovornost.
  • Robot

    05.12.2018 13:03
    "U praksi ili tužilac uopšte ne preduzima krivično gonjenje protiv njih, ili preduzima protiv vozača pa kad se utvrdi da zapravo saobraćajna nezgoda nije nastala propustom vozača već propustom pešaka, prekida se dalje krivično gonjenje vozača ali se ne nastavlja protiv pešaka i tako se završava proces"
    Upravo ovo i jeste problem! Zašto tužioci ne žele krivično da gone nikoga osim vozača? Kakve veze ima to što je pešak zadobio teže telesne povrede, ako je odgovoran za izazivanje saobraćajne nesreće? Nismo li svi jednaki pred zakonom? Ali, u Srbiji su pred zakonom vozači, jednakiji od ostalih!
  • Pješačina banderaš

    05.12.2018 12:52
    @Станко
    Ama Stanko, čoveče, ne možeš praviti razliku između pešaka!
    UVEK si dužan da paziš na svakog inferiornog učensika u saobraćaju.
    Ili vrati dozvolu, dok ne počiniš neko zlo iz svog ubeđenja i nepoznavanja zakona,
    kao i taj iz Agencije.
    Druga je stvar kažnjavanje pešaka za prekršaje - ali ne možete odobravati vozačima kršenje zakona i nepažnju zbog tuđe gluposti!

    Svi ovi koji lupaju minuse očigledno nikad nisu boravili u evropi, niti videli kako se tamošnji vozači ponašaju.
    A kamoli da pomisle na sirenu ili nervozno turiranje motora.
  • Nemanja

    05.12.2018 12:50
    Kod nas i dalje pomalo vlada uverenje da će pijana goveda s debelim vezama koja pregaze čoveka biti adekvatno kažnjena. Događaji u Novom Sadu u poslednjih desetak godina pokazuju koliko je to uverenje suludo.
  • zua

    05.12.2018 12:36
    Biciklisti su ubedljivo najgori.
  • Savremenik

    05.12.2018 12:27
    Odobreno gaženje
    Lepo kaže čovek, Milan Božović , stručnjak iz Agencije za bezbednost saobraćaja, da pešaci nisu niko i ništa.

    Studirao čovek, išao na seminare, plaćen za to, neko ga izabrao.

    Dakle, vozači - slobodno možete da ih gazite, sko vam smetaju.

    Agencija odobrila.
  • opalim te g...m

    05.12.2018 12:25
    Ne, nego je misljenje da je zakon vozac u kolima metalik boje star 15 godina. U rangu bicikliste. Mada, van Srbije na koji god prelaz se pojavim, cak nogom ne zakoracim vozaci staju. sem u Grckoj.
  • Станко

    05.12.2018 12:15
    @Pješak
    Очигледна ти је намера да бранише оне који прелећу цесту где год хоће и раскрсницу прелазе кроз црвено. На децу треба пазити и без обзира ако дете излети али не окривљивати у сваком моменту возача. Није возач крив за сваког, па и за онога ко хода са ексерима у глави. Ако идете за Грчку, по њиховом закону морате имати ПП апарат. Неко вам је крив ако платите казну јер га немате. Не оправдава што нисте знали. Сваком његова права и обавезе. Успут, бициклисти су опасност по возаче у возилима, а многи имају возачку дозволу и упорно возе бицикле левом страном.
  • Ns

    05.12.2018 12:10
    Da se nadovezem na moj prethodni komentar. Sebe ne stavljam ni u jednu kategoriju, jer se krecem svime i svačim. Kao pesak se susrecem sa time da obavezno moram da gledam na pešačkom kada krecem na zeleno jer eto bas onaj je hteo da se ugura poslednju milisekundu pre zelenog 100 na sat, prilikom prikljucenja glavnom putu presecanje pesackog bez ikakvog zaustavljanja, stajanje na pešačkom u nedogled, a i kada te puste obavezno gledanje u druge trake. Kao vozač vidim puno pešaka koji nose slušalice, zabiju glavu u pod, i idu. Pretrcavaju kao da su oslobodioci. Kada vozim bajs parkirana kola na biciklistickoj, mame koje guraju bebe, motori koji voze 50 na sat biciklistickom, biciklisti koji voze tur de frans 100 na sat. I necu reci da su ovi ili oni gori, svi su podjednako losi, samo sve zavisi iz koje perspektive gledate. Ali kada mi je kod seratona pre neki dan interventna na moje zeleno bez ikakve signalizacije proletelo na uslovno zeleno tik ispred nosa sta onda ocekivati od drugih učesnika saobracaja, cime god da se kretali.
  • Pješak 2

    05.12.2018 11:54
    @Slanina
    Kao neko ko ima ne jednog, već dva prijatelja ubice a vozača, koji i dalje imaju vozačke dozvole iako su kažnjeni uslovno na 9 godina, a posle decenijskih postupaka u toku kojih im je oduzet pasoš - znači nema bežanja od vosjke, rata i slično....
    plus dosuđena parnično materijalna odšteta pordici ubijenih....

    Veoma dobro sam upućen u materiju i tačno znam šta sam rekao vozačima.
    Druga stvar je što to njihovom uhu ne prija. A kad je istina prijala?

    A ti prijatelju, ako ti se neko samoubije pod točkovima - videćeš kako ćeš proći.
    Osim ako nemaš na bacanje jedno 3000 do 9000 evra, za kozmetiku uviđaja i slično.

    Želju za gaženjem pešaka koji ovdašnji "vozači" manifestuju - nemam nameru da dalje komentarišem. Sve će im život i takovo ponašanje reći.

    Vozači očigledno zaboravljaju limanski slučaj, gde je vozač koji je strpljivo čekao zeleno odgovarao za ubistvo pešaka, kada ga je idiot iza njega udario bez kočenja i bacio na pešakinju koja je u tom trenutku mirno prelazila pešački kod Limanskog dragstora.

    Hajde, nastavite sa vozačkim iživljavanjem, tako vam Bog i pomogao.
  • Mrkva

    05.12.2018 11:53
    A kada je bezbedno da se stupi
    "Pešak mora da se uveri da je bezbedno da stupi na kolovoz" Po tom pravilu se na neke pešačke prelaze ne sme stupiti NIKAD jer vozači uglavnom ne usporavaju i ne staju.
  • Kokakole

    05.12.2018 11:39
    Ovde ljudi sa decom pretrčavaju ulicu, imaju interni konflikt na koju se boju prelazi, izleću na kolvoz kao da su oslobodioci... Kod detelinarske pijace bi mogao 5 da ih pokupiš svakodnevno. I to da voziš po svim pravilima saobraćaja. Moraš ti stati. Njima ne pada na pamet. Je*i ga, tu je pijaca preko puta ulaza, neću se cimati još 30 metara do pešačkog. Na Telepu kod one livadice izleću maltene pod točkove. Ne znaš šta da radiš. ukoliko ih pustiš, možda ih ovaj pored tebe neće videti i šta si onda napravio. Trubiš, ali boli njih ku*ac, oni svoje teraju. Ne kažem, ima i vozača govnara više od pešaka, ali kada je prelaženje pešaka van pešačkog i semfora, onda su oni krivi. Ne računam ulice od traku i po gde nema saobraćaja. Ne možeš kod Fute pretrčavati ulicu i nemati baš toliko mozga. Teško je pajserima pojasniti da ako si učesnik u saobraćaju, odgovaraš za više ljudi. Bilo da si vozač, pešak, biciklista itd...
  • /

    05.12.2018 11:29
    /
    opet ce da menjaju zakon o saobracaju. ovaj put ga vracaju unazad na 90-e

  • Mali Djokica

    05.12.2018 11:29
    Biciklisti ili pesaci
    Da li biciklista na pesackom prelazu treba da gura ili vozi bicikl. Za nase saobracajce je to Hamletovsko pitanje.
  • korda

    05.12.2018 11:27
    Pa pesaci i jesu "zakon"...problem je sto vozace dok se ne dogodi udes niko ne kaznjava...pa voze bahato i boli ih za pesacke prelaze jer im se ne da kociti i zaustavljati a i znaju da ce pesaci dobro pogledati i proceniti pre nego se usude da predju preko pesackog....koliko puta jedva da zaustave i na semaforu pa "hvataju" narandzasto samo da ne moraju cekati....kako god bilo veci olos su vozaci...
  • BulevarEvrope

    05.12.2018 11:20
    Mi backe Svabe (nas par destina hiljada) kategoricki tvrdimo da nikada ne pravimo ni najmanji saobracajni prekrsaj, bilo da smo umereni ili fundamenstalisticki pripadnici jedne od tri velike saobracajne/transportne ideologije: automobilizam, biciklizam, pesacenje. Naravno sve je to produkt nase gvozdene discipline, radne etike i pre svega naseg germanskog nasledja.
    Predlazemo nasim dragim sugradjanima da se ugledaju na nas. U suprotonm ne bi valjalo da snage haosa prevagnu, posto je tle plodno za to, ijelte, i stalo se nadjubruje, i da dodje do nekih, ne daj boze sukoba izmedju pripadnika bickilista, automobilista, pesaka i propratnih frakcija. A kao sto vidimo nezadovoljstvo i medjusobna netrpeljivost tinja li tinja.


  • Slanina

    05.12.2018 11:19
    Za "Pjesaka"
    Ako mi ikada, ne daj Boze, neki pesak skoci pod kola, a da pri tome ja imam zeleno na primer, a on crveno, necu to smatrati ubistvom, nego njegovim samoubistvom. Samim tim sto neko drzi volan, ne mora da znaci da je on ubica, ima i do ovih drugih.
  • Ns

    05.12.2018 11:16
    Ljudi koji se prvenstveno kreću kolima nece nikada razumeti pešake i obrnuto. U tome je problem. Idealan saobracaj nece nikada postojati, ali isto tako kolima nije mesto na trotoaru ili biciklistickoj parkirani, da moram da obilazim, isto tako kada imate uslovno ne znaci skrenuti u stilu formule jedan gađajući spoljnu traku pešacima tik ispred nogu, i tako, isto tako i za pešake vazi da kada prelaze tamo gde ne treba rade to obazrivije i brze. Sve u svemu vidi se da smo jedno rasulo od zemlje.
  • aero casper

    05.12.2018 11:15
    fala bogu
    da i ovo neko kaže, napiše, saopšti... klasičan primer je presecanje kolono vozila na pešačkom u jevrejskoj.... stanem dva metra od pešačkog i gledam kada mogu bezbedno da stupim na kolovoz... a neki klici samo špartaju... kaže onaj mora da ti stane... ne mora, u obavezi jeste ali da li će uspeti da stane, da li će stati onaj iza njega ili iko od onih 10 što su krenuli sa zelenog na bulevaru... Ali, ne pešak ima prednost i on je u pravu... niko se nije vratio iz rumenačke zato što je bio u pravu jer je on imao prednost na pešačkom a nije se udostojio da proceni situaciju...
  • Tica

    05.12.2018 11:15
    Pešak
    Mogu vam reći da su pešaci slabija kategorija svuda osim kod nas. Kod nas pešaci, i to sa pravom pišem, jer sam savesna kao vozač i kao pešak i kao biciklista, stoje na bankini, na ulici prednjim točkom. Pretrčavaju, ne gledaju ni levo ni desno, samo idu. Majke svoju decu drže u kolicima koja su na putu. Biciklisti su strašni, noćna mora, kao da nisu učesnici u saobraćaju već neka neuništiva kategorija.
    Sinoć, pada kiša, a kada pada kiša, zaista se slabije vidi i uočava, stojim na raskrsnici na uglu Vojvode Bojovića i Vojvode Šupljikca, u autu i krenem da vozim, kad ono potpuno neosvetljen biciklista kreće u ofanzivu, nisam ga videla uopšte i samo malo da sam išla brže ili da ga nisam u deliću sekunde videla, udarila bih ga i bila bih kriva.
    Apelujem na pešake i bicikliste da se zaustave na pešačkom, pogledaju levo i desno, kao što se i mi vozači zaustavljamo, jer nemate pravo da ugrožavate ni sebe ni druge. Dozovite se pameti.
    Radi se o ogromnoj većini, ne pamtim kada sam videla savesnog pešaka i biciklistu.
    Tvrdim da su vozači automobila u ogromnoj većini savesni.
  • Dejan

    05.12.2018 11:11
    servusi
    Srbi bi prvo trebalo da nauce sta je i ko je ucesnik u saobracaju a posle da sude. Krivo im je kad policajac kazni ,,malo dete na rosulama,, jel se kretalo putem, idu srbi preko pesackog prelaza sa moblnim na uhu, voze sa burekom u ruci i trube ovom ispred, amblenduju da im se ,,sporiji,, vozaci sklone, voze levom stranom auto puta, parkiraju auto i upale 4 migavca, ulaze i izlaze iz gradskog autobusa na bilo koja vrata,bacaju opuske i smece u toku voznje, vala spisak je predugacak ! Sve to kad ispravimo, onda cemo mozda biti deo normalnog sistema ! Do tada mozete samo da pisete i pametujete sa sopstvenim glupim zahtevnim zeljama ( vozicu desnom stranom auto puta kad je poprave !!! )
  • Vukša

    05.12.2018 11:10
    Komitetlija??
    U nekim opštim stvarima je u pravu, ali je poslednjim pasusom sve za*ro!
    Pešak uvek mora imati prednost na pešačkom prelazu! Na to mora da pazi vozač koji ili skreće desno(uslovno), ili je ušao kasno u raskrsnicu i ne može da izađe iz nje! Obe stvari su kažnjive za vozače, a ovaj "pametuje" da bahate vozače pešaci čak i na prelazu moraju da propuste???
    Najbolji primer je vozačka stoka koja sa mosta slobode ulazi u NS i zakrče celu raskrsnicu i prelaze, a policije nigde!
  • Točak

    05.12.2018 11:06
    Nisu pešaci zakon...
    ... nego su to biciklisti :)
  • Pješak

    05.12.2018 10:44
    Šta imam reći vozačima
    Pešak jeste zakon.
    Čudi me primitivni komentar nedovoljno obrazovanog gospodina Milana Božovića.
    Razlozi, oni koje mu svaki sudijs može reći:
    1. Pešak je u svakom smislu slabiji, brzinski i fizički.
    2. Pešakom se smatraju8 sve osobe, što znači da mogu biti smanjene uračunljivosti,
    smanjene fizičke spremnosti i bolesni, a i deca, uostalom.
    Voleo bih da vidim to bezobrazno dokazivanje vozača koji je pregazio nekog ko je slep
    dete ili sa oštećenjem kretanja - jer smatra da mu zakon to dozvoljava.
    3. Pešak, za razliku od vozača ne mora biti saobraćajno obrazovan.
    Može biti iz poslednje nedođije, stranac iz Mongolije koji je prvi put video automobil.
    4. Vozač polaže vozački ispit. Kojim dokazuje svoje saobraćajno obrazovanje a time i nadmoć i dužnost da pazi na slabije.
    5. Sve gore navedeno vozači u Srbiji, čast onih 2% izuzetaka, ne priznaju.
    Jer su obesni.

    Ne postoji razlog za žurbu u saobraćaju., Žurbom trošite više benzina.
    Ako je požar, već ga regulišu vatrogasci - vi bi ste samo smetali.
    Niste Onazis i ne gubite 20 miliona dolara svakim sekundom ako kasnije stignete.
    Sa ubistvom pešaka se živi do kraja života, bez obzira da li ste se izvukli.
    I razmišljate kakva će kazna da stigne vas, ili vaše najmilije - od drugog vozača, jednakog vama.
  • dragan

    05.12.2018 10:35
    Pre neko vece na Telepu bozjim cudom sam izbegao troje pesaka koji su u treptaju oka bukvalno iznikli iz zemlje . Cak i pri maloj brzini jedva sam ih ugledao , svi su bili obuceni u crno potpuno se stopivsi s mrakom .
    Ovde pesaci zaista nisu normalni (cast izuzecima).
  • podbarac

    05.12.2018 10:33
    Ma
    kakav zakon , mene triput mal nisu zgazili na pešačkom a imao sam zeleno , od tad pazim ko da me snajper vreba
  • VladaN

    05.12.2018 10:25
    Konačno da neko...
    ...pešacima objasni da i oni imaju neke obaveze. Mali broj nesreća sa pešacima kao učesnicima je samo i isključivo zahvaljujući pažnji većine vozača. Pešaci se ponašaju bahato i pre svega neodgovorno. Trebalo bi sprovesti akciju gde bi saobraćajna policija na janperometnijim prelazima (Bul.oslobođenja, Futoška pijaca, Sud..) preventivno opominjala i kontrolisala ponašanje pešaka.
  • Limanac

    05.12.2018 10:17
    Prijatno sam iznenađen malim brojem saobraćajki u NS-u, s obzirom na nivo saobraćajne kulture pešaka, biciklista, taksista, vozača GSP-a i običnih vozača automobila, baš ovim redom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna