Autor: Politika

Info
10.03.2019.
07:35
Ako nisu elementarne nepogode praćene poplavama, onda su problemi u Vreocima, gde su se pojavile pukotine i krenulo klizište. Ako nije klizište, onda je suša, ako nije suša, onda je debeli minus... Ovo su samo neki od razloga kojima Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" poslednje dve i po godine pokušava da opravda pad proizvodnje električne energije.
  • Max021

    11.03.2019 14:15
    "Небојша"
    Очигледно Ви не читате шта сам вас питао а питао сам вас конкретно шта ви стављате као гаранцију??? То што сте написали о овом систему сте 100% у праву и око тога се слажем са вама. Из мог 25.година радног искуства у том систему тврдим да никад није било горе и да нам хитно за јуче треба професионални менаџмент али онај који зна шта ради. Што се тиче питања око поштења мислим да није ни на мени ни на вама да оцењујемо ко је колико поштен. Нико не живи од славе већ од свог рада бар сам ја тако научен. Претпостављам да како нисте изабрани на конкурсу за директора ЕПС-а да сте се отиснули у приватне воде и лишили себе ЛОТО система или сте под утицајем приватне логике???
  • Nebojša

    11.03.2019 13:22
    odgovor Max 021
    Očigledno da ne čitate šta je napisano pa i ne čudi kako se glasa i zašto se ne menja sistem. Ovaj sistem je ZLO ali ga svi brane jer ne žele da ga menjaju, žee samo ovaj LOTO sistem da promene u smislu onih koji IZVLAČE. Sistem mora da bude menadžerski i lepo piše samo pročitajte jer samo zlonameran je mogao egzaktno napisano napisati kao vi o naplati odmah. Nisu svi nepošteni, ima i ko bi radio i za slavu i za pare na osnovu rezultata rada.
    U Železari su dali skoro 20 miliona evra a napravljen gubitak od 200 miliona. Svaka plata za onog ko napravi gubitak je prevelika.
    A što se tiče EPS njegova imovina nije kako su naumili sa KPMG da naprave 3-4 milijarde evra, nego između 15 i 16 milijardi evra. Zato se i planira da se uvede tzv privatnik, da se digne cena struje, da se podele akcije a onda ćete se radovati parama od akcija kako sam i napisao.
  • Max021

    11.03.2019 10:31
    "Nebojša"
    Poštovani gospodine Nebojša samo me interesuje sa kolikom imovinom ste mislili da garantuje te ako EPS ima imovinu koja je procenjena na nekoliko milijardi evra i po vama profit od 300 miliona evra ??? Ako ćete vi vaših 1% naplatiti odmah i u celosti da li vi garantujete sa imovinom koja je u vrednosti celokupnog gubitka koji bi mogao nastati ako ne uspete u tome što obećavate???
  • Nebojša

    10.03.2019 19:49
    Znam
    Znam samo jedno da sam pobedio na konkursu 2014 godine a da je uoci sednice vlade moja malenkost prebacena na drugo mesto a Obradovic sa American school na drugo a evo ga sada u kabinetu Zaeva a iz Republike Srpske trajno proteran zbog mahinacija u TE Gacko.
    Mogu samo da kazem da je moj program bio izmedju ostalog garantovanje profita od 300 miliona evra bez dizanja cena struje, da za to zalazem kompletnu privatnu imovinu, plata 1 evro godisnje a ako napravim taj rezultat(znamo kakvi su bili tada i sada) onda 1% profita meni bonus i 1% timu koji svi takodje zalazu imovinu. Ukoliko se napravi evro manje ostajemo svi bez imovine.
    Poslodavac je odlucio kako je odlucio, ni jedne novine nisu pisale ni rec jer ono sto sledi naredne godine je privatizacija za smesne pare gde ce se narod radovati akcijama a to ce vratiti kroz par racuna nakon toga jer ce struja da poskupi.
    Sada pogledajte rezultate i ovo sto sam bez problema mogao da napravim i jasno vam je sve.
    EPS ima manjak tehnickog osoblja i drakonski mnogo kancelarijskog osoblja bez radnih zadataka i obaveza.
    Postoje ljudi u Srbiji koji su sposobni da vode EPS sa profitom ali se postavlja pitanje sta bi onda bilo sa razlikom od sadasnjeg profita do onog koji je realan i minimalan a koji sam naveo. Pametnome dosta a moze se roman napisati.
    Posle takve odluke vlade 2014 nije mi na kraj pameti palo da konkurisem jer smo ocevici kako se postavljaju direktori i ovo nije izmisljotina SNS nego je konstanta i zato propadamo.

  • Tri Tačke

    10.03.2019 13:56
    Srbija proizvodi oko 8GW, a troši između 1.3GW i 2.5GW za sopstvene poteebe. Uvesti direktnu prodaju koja nije preko EFTA-e i eto bar 5 milijaedi dolara više u buđetu, nema više potrebe za blok tarifom,
    porezom na plate, ličnu imovinu, itd.
    A možeko EPS da prodamo ili nekom Hrvatu ili Arapinu, jer samo je Srbijanac u svojoj zemlji stranac, pa što da se to menja, zar ne?
    Kada će se ukinuti blok tarifa?! Dokle više, aman?!
    Čik objavite ovo!!!
  • @

    10.03.2019 13:51
    Trla baba lan..
    Fiksacija isključivo na proizvodnju i prodaju, kao jedine prepoznate poslovne orijentacije, koja je postupno od sredine 70-tih prošlog veka doprinela najpre stagniranju privrede, a zatim i opadanju iste do potpunog kolapsa SFRJ, SRJ i SCG, a uskoro i Srbije, ne napušta naše usijane, moćne i pametne glavice ni dan danas (džaba im državni fakulteti kad nisu u stanju da aktuelizuju svoja znanja - pogotovo iz oblasti menadžmenta).

    Proizvodnja i prodaja su imale primat za života Henrija Forda i možda još deceniju ili dve nakon njegove smrti. Od tada su ekonomije, koje su želele da opstanu i rastu, prepoznale potrebu za orijentacijom ka marketingu usluga, neprofitnom marketingu, društveno odgovornom poslovanju, neuromarketingu.

    Subjektivnost koja krasi analize P. Petrovića izgleda je zarazna - sad od iste u izvesnoj meri pati i g-din Arsić. Da je loš menadžment - loš je, jer nema ni spremnosti ni sposobnosti ni autoriteta odlučivanja da išta menja, a pri tome propušta obavljanje čak i osnovnih menadžerskih zadataka. Ali, ta konstatacija je validna koliko za EPS, toliko i za ostatak javnog sektora, pa i za privatni sektor u najvećoj meri - od toga ne treba izuzeti ni Fiskalni savet, pa ni ustanove poput Ekonomskog fakulteta.

    Osim toga, EPS nema višak zaposlenih nego višak nezaposlenih. Tačno je, međutim, da svoje "nezaposlenje" duguju sve dubioznijoj politizaciji i centralizaciji. Konačno, privatizovan EPS je garancija nultog ekonomskog rasta - istorija nas podseća.
  • Eric

    10.03.2019 13:21
    Bahati
    Bitno da oni sa srednjom u epsu imaju plate vece od doktora nauka plus pred kraj godine dele i dobit kao da im je deda ostavio prirodna bogatstva,a da ne pricam o jubilarnim nageadama i ....sramota
  • teror u

    10.03.2019 12:24
    smrdistanu
    "EPS kočnica privrednog rasta,..."

    ...jedino raste dubina dzepova .
  • /

    10.03.2019 11:43
    /
    @Петровград
    opa, to je neki preokret u odnosima sa hrvatskom

    pa to nece biti samo kosovo priznato
  • Петровград

    10.03.2019 10:48
    Није тачно. Хрватска је, рецимо, у потпуности централизована. Уосталом, ако причамо о децентрализацији, зашто се држите искључиво авнојевског уређења и релације НС-БГ (АПВ-РС)? Ја желим укидање покрајина и округа и оснивање српских жупанија чије би границе обухватале оправдане економско-географске целине. Какве везе има неко из Баната (поготово Јужнобанатског управног округа) с Новим Садом? Никакве. АПВ је југокомунистичке творевина чији је циљ био да подели СР Србију и тиме је стави у ''равноправан'' положај с Титовом СР Хрватском од Илока до Превлаке.
  • dax

    10.03.2019 10:13
    Nije li sve..
  • Niko

    10.03.2019 09:46
    Centralizacija
    U celom svetu se ide na decentralizaciju a kod nas na centralizaciju. Eto vam vas nas centralizovan eps sve u bg
  • SMV

    10.03.2019 09:09
    Nije problem EPS nego Vučić.
    BDP je 1998 bio 18 mlrd USD, 2000 6,5 mlrd, 2011 je iznosio 46 mlrd, a 2011 samo 41 mlrd.
    Zaključak je jasan : kad je Vučić deo vlasti - BDP pada, a kad je u opoziciji BDP raste. Tačka. Ovo su, inače, podaci svetske banke. A ko neće da veruje u to, ima podatke iz tekuće kampanje "24h dnevno 365 dana u godini".
  • @ideolog

    10.03.2019 08:42
    pa to i jeste cilj šarade
    unizi - prodaj jeftino - omasti se
  • Milan Beskov

    10.03.2019 08:38
    Hilandarska 4
    Sve je to farsa. Njemacka i EU investiraju u Srbiji da bi kupovali jeftinu struju. A mi placamo kredite godinama da bi oni imali profit. Sve vam je jasno samo pogledajte projekte koje financira Evropa. Wind farm u Crnoj gori platila EU sa nasim kreditima. Sad prodali Arabskoj firmi Masdar i sve tako.
  • Laloš

    10.03.2019 08:37
    Pravo ime za sve to oko menadžmenta je krađa struje epskih razmera, koja je tolika da tu nije samo menadžment upleten. Za 6,5 godina koliko su na vlasti ukrali su jednu godišnju proizvodnju struje. Neka se malo novinari upute koliko je to. Rudnici kriptivaluta, prodaja u inostranstvo na crno........ Krađa epskih razmera!
  • ideolog

    10.03.2019 08:17
    lojalnost kome ili cemu?
    Kljucna rec je "lojalnost". Da je kojim slucajem EPS privatno preduzece, verovatno niko od postojeceg "menadzerskog kadra" ne bi zadrzao svoje radno mesto. Kad na rukovodece mesto, koje zahteva visok nivo strucnosti postavite partijske ad hoc Megatrend menadzere, drugacije rezultate i ne mozete da ocekujete. Postojece stanje ce se odrzati sve dok EPS ne bude unisten i kao nerantabilan jeftino prodat. Onda ce doci trzisno-orijentisani menadzment i firma ce savrseno funkcionisati. Samo sto cemo mi gradjani onda kWh placati mnooooogo skuplje nego sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna