Autor: Tanjug

Info
23.05.2019.
09:57 > 10:08
Igor Jurić, predsednik Fondacije "Tijana Jurić", najavio je da će pokrenuti inicijativu da sva ubijena deca dobiju obeležje u nekom gradu u Srbiji.
  • Програмер

    25.05.2019 14:51
    Колико се сећам, Тијана би имала много веће шансе да буде спасена да су биле једноставније процедуре за прослеђивање података мобилног оператера полицији.

    Чекало се на лоцирање телефона што је можда пресудно.

    Да ли споменици и сам закон значе нешто у будућности нисам сигуран.
  • lala4ever

    23.05.2019 18:15
    Neverovatno...
    ...da nema nijednog komentara u kojem se apeluje na uvođenje apsolutne samoodbrane, tj. usaglašavanje nužne odbrane sa EU standardom. Jer, TO je ono što je rak-rana Srbije, aktuelni zakon koji reguliše tu materiju više štiti provalnika nego gazdu-žrtvu, za razliku od EU i SAD... Stokholmski sindrom je za ovo eufemizam! Svi ste zapeli za tu doživotnu bez uslovnog otpusta (što će pre ili kasnije morati da se koriguje), pa sad i za spomenike (jedan takav već postoji u Kanjiži, gde se 1985. dogodilo ubistvo 10-godišnje devojčice, čiji je počinilac dobio smrtnu 1988.), a koliko sutra više nećete smeti ni komentare da pišete po portalima bez skrivanja svoje prave IP adrese kroz Tor Browser, jer vam preti optužba za delo protiv države!
  • Go*na ste većinom!

    23.05.2019 15:03
    Koliko vidim suštu inteligenciju ovde, koja danonoćno lajkuje tuđe mace po fejsbucima,
    svi ovde smatraju da je izgradnja spomenika Neznanom Stradalom Detetu u svetu, glupost, ali da svako drugo politički predloženo šajze može da ima spomenik?
    Eventualno krstača od 30m bi potvrdila vašu reliogioznost i odanost svetim ciljevima?

    Spomenik od plastike košta veoma malo, a dugo traje.
    Niko ko dođe na Egzit ne bi imao ništa protiv da se slika pored takvog spomenika.

    Ali, vama je svaki spomenik problem, osim nekog ko označava nešto pre par stotina godina?

    Tome li služe spomenici?
    Da li vi uopšte znate koliko malo novca je potrebno za spomenik, a koliko više dozvola okoline ili vlasti?

    Sa kakvim šajzadima ja živim, da*og*a nikada ne imali dece, zaslužili ste.
  • NIA

    23.05.2019 14:37
    Nema potrebe za ovim gdine Juricu. Gde , u kom gradu, bi postavili spomen obelezje? Bolje da ste usmerili svoj bol ka maloj Barbari. Da se resi njen nestanak, istina. Posto njeni roditelji nisu u mogucnosti da se oglasavaju makar jednom mesecno, da podsete na svoj bol, preuzmite vi inicijativu da se sazna istina. Gde je , sta radi, da li je uopste ziva. Makar da podstaknete da se nastavi istraga.
  • Krompjuter

    23.05.2019 14:29
    zauvek
    @neko_iz_mase

    Kolko ja vidim, ovde velika vecina vas niti ima dete niti ima ikakvu predstavu sta znaci biti roditelj. Nismo ovde da se svadjamo, ali zarad jednog spomenika, koji bi bio u jednom od stotina gradova, vi pravite halabuku.
    Ajde ti "empatista" idi sad, "uradi nesto pametnije". Evo, ako nikad nisi, danas se sagni, pokupi jedan papir, kesu, i ubaci u kontejner.
    A pusti spomenik da se pravi, sta ti on smeta, neces ga verovatno nikad videeti, mozda bude u Priboju npr. Ok?
    Narod, koji se petlja u sve, i svakom pametuje, a u rodjenoj kuci curi na sve strane
  • pera

    23.05.2019 13:48
    ..
    @Krompjuter
    Ako zelite da mali Zoki prezivi, uplatite pomoc na br.zr.: #############. Njegov zivot je u Vasim rukama.
  • joka

    23.05.2019 13:42
    namesto spomenika
    nnogo pametnija i posledično efektnija je inicijativa STOP NASILJU! Tu se uključuje vršnjačko nasilje, porodično nasilje i nasilje prena žebana. Pa u tom smislu raditi na osnivanju odgovarajućih centara sa stručnom edukacijom svih onih kojo su trpeli i trpe bilo koji vid nasilja. Ovde mislim na psihološku pomoć, kao i stručne obuke za odbranu. Zatim, povezivanje radi osnaživanja "meta" psihopata i siledžija o kojima kad se "post festum" priča često budu "bubica mirni", sa tim što ovom treba dodati poznate bande lokalnih siledžia tkzv. "žestoki momci".
    Pa, aktivno i socijalno odgovorno, sigurni rezultati!
  • Bora

    23.05.2019 13:35
    Nisam Boro
    Nikako ne mislim da nas svesno tera u bilo šta, no želja da svoj bol deli sa drugima koji to ne mogu da dožive kao on je razlog što sam spomenuo krivicu. Potpuno shvatam njegovu tragediju. I shvatam zašto to radi. No, od svoje tragedije se ne može pobeći na ove načine, on mora to da sedne sa svojima i isplače, odpati, jedino sa njima to može preboleti, zakoni i spomenici tu ne pomažu, samo odlažu i pojačavaju bol, znam o čemu govorim. Ne raščišćavajući to u sebi, on bol samo pojačava i može se fatalno završiti. I ne bih uzvraćao uvredom, nisam na tom nivou. A znam za spomenik na keju, on je danak tome što nam je Azerbejdžan renovirao kej. Nisam se ni sa njime složio, ali me niko nije pitao. Moji vrlo skromne spomenike imaju samo na groblju, ne volim ni što je ime majčinog ujaka na spomeniku žrtvama racije. Ne smetaju mi tuđi, ne bi mi smetao ni ovaj, samo znam da to nije način da se ublaži lični bol.
  • Biografija IJ

    23.05.2019 13:21
    Gde sada da stane? Ima i publiku, sudeci po komentarima. Po onome: "Bilo mi je strašno ..." sebi je dodelio glavnu ulogu.
  • ZA spomenik

    23.05.2019 12:42
    Kod nas, bez dileme
    Nema sumnje da gospodina Jurića progoni osećaj krivice i želja da ovakvim delima ublaži bol i rastereti se osećaja krivice.
    I da mu kažem da nije kriv, ne bi vredelo, to ostaje u tebi doživotno.

    Ali to je samo osećaj. Osećaj koji progoni sve i jednog roditelja čije je dete stradalo, na ovaj ili onaj način.
    Jednostavno, to je nešto što oseća svaki roditelj. I kada je neko drugi kriv za to, daleko od roditelja. To osećaju i roditelji Milice Rakić, jednako.
    Meni su dete ubili ili oteli u porodilištu, pa to jednako osećam, kriv sam, doživotno.

    Novi Sad, kao Grad Kulture, ako to uopšte jeste, ne bi se istakao spomenikom nekom liku iz prošlosti, na konju.

    Ali bi se istakao, da nevezano od svih politički potreba, ulagivanja Evropi ili kome drugom, napravi jedan psomenik deci.

    Uopšteno, spomenik deci, nevezano od predloga gospodina Jurića, pobednika srpske Skupštine, što nije malo danas.

    Spomenik stradaloj deci.

    Šta god da im se dogodilo, spomenik koji govori koliko ljudsk civilizacija pazi na decu.

    Po meni, tu bi bila imena dece stradale u Vijetnamu, u elektronskom obliku, kao i deca sve stradale dece, pa i onog što je sa 3 godine upao u rupu od 30m u Porrtugaliji.

    Takvim spomenikom, Novi Sad bi se zaista izdvojio iz svih šema gradova i spomenika.
    Možda i neka godišnja manifestacija tim povodom.

    Spomenik Neznanom Detetu, gd ebi svaki roditelj mogao da zapali sveću.
  • neko_iz_mase

    23.05.2019 12:38
    empatista
    @krompjuter
    Koliko dugo će se ljudi potresati pored tih spomenika? Da li će ih uopšte doticati? Čemu patnja cele, već prenapaćene, zemlje? Ja ću prvi da kažem NE. Mislim da ova zemlja ima pametnijih stvari za uraditi. Ako ste gledali utisak nedelje jasno vam je da je kroz zakon vlast progurala gomile s...a koje ne postoje u prvobitnom nacrtu Tijaninog zakona. Čovek mora da zna kada da stane, tada je čovek.
  • Krompjuter

    23.05.2019 12:04
    Uzeir Hadžibejlij
    @Bora

    u Novom Sadu, na keju spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju ( kome, cemu, sta?!?!!).
    Sta sad, neznate to a? A da za nasu nesrecnu decicu nema mesta, ni uspomene?

    Uklesati imena nesrecne decice na spomenik neznanom junaku na Avali, ili gdegod pokaze prstom g. Juric ili bilo koji roditelj ubijenog deteta!

    Znaci g. Juric sad moze da se vrati u svoja 4 zida i da "odpati" i kad "odpati" sve OK!

    Mozda je lakse tako kao sto ti kazes, ali ako nismo u stanju da prihvatimo jedno takvo obelezje, niti da delimo tudju bol, to onda znaci da nemamo empatiju i razumevanje za tudja osecanja i zivot.

    Ajde da vidimo i ovako, ko ce da na ovu njegovu inicijativu da kaze zvanicno NE, to ne moze? Da vidim tu instituciju i osobu. Da cujem obrazlozenje? Ne treba spomenik, da nebi neko bio tuzan kada ga ugleda, ili sta???
    Da se neki Bora ili Mika nebi potreso prilikom prolaska pored....




  • frustronaut

    23.05.2019 11:45
    ...
    Nemojte više gospodine Juricu. Vaš osvetnički bol radikali su vec jednom iskoristili i doneli gomilu necivilizacijskih zakona. Opet ce to nekako zloupotrebiti pa podizati spomenike Seselju , Miloševicu i ko zna kome.
  • horhe

    23.05.2019 11:22
    naravno
    Naravno da ne funkcionise tako. Posto da funkcionise tako, mi bi bili bolje drustvo, vec.
  • Армаггедон

    23.05.2019 11:05
    Боро
    Игор Јурић на не тера да делимо његову бол јер је то немогуће,а поготово не да осећамо неку кривицу.Мислим да си требао макар мало размислити пре свог коментара,јер је исти поприлично злонамеран из не знам ког разлога.Човек је борац,и својом борбом лечи своју бол која је неизлечива.
  • Trajković

    23.05.2019 11:04
    Drakonski zakon koji je progurao ne podržavam jer je nehuman, ali ideja o spomeniku nije loša.
  • Verko

    23.05.2019 11:03
    Mislim...
    ... brate...
  • Pit

    23.05.2019 11:00
    Aman, čoveče,...
  • trta

    23.05.2019 10:57
    Pogodite ko ce da otkrije spomenik.
  • M

    23.05.2019 10:52
    Strasno je sto je nepojmljiva licna patnja jednog coveka iskoriscena od strane politickih oportunista za dobijanje poena u neukom narodu koji je za zakone tipa -oko za oko, zub za zub... Ja sam naravno za to da se ovakvi gnusni zlocini nikad ne dogadjaju, ali jos nisam cuo da je ostra kaznena politika sprecila zlocine, nisam cuo da je to sto je neko osudjen na smrtnu kaznu ili dozivotni zatvor ozivelo njegove zrtve, te i nisam za anticivilizacijske zakone u 21. veku, vec za preventivu da se ovakve stvari izbegnu da se deca zastite maksimalno moguce u okviru skola, predskolskih ustanova, na ulici itd...
  • Bora

    23.05.2019 10:19
    Mislim da bi gospodin Jurić sada trebalo da prestane da svoj veliki bol internalizuje i da se smiri i pokuša da što više odpati. A tu je i porodica koju ima. Ne sviđa mi se ideja sa spomenikom, ne treba da nas tera da delimo njegov bol i da se osećamo krivi jer to tako jednostavno ne funkcioniše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna